West Ham årets sensation så här långt i Premier League. Laget ligger efter 11 spelade omgångar på en delad andraplats i tabellen tillsammans med Manchester City med 23 inspelade poäng. Man är endast tre poäng efter serieledande Chelsea.

Nedan kommer vi att gå igenom hur lagets skotske tränare David Moyes har lyckats förvandla Londonlaget på mycket kort tid och med begränsade medel. Från att vara ett lag som oftast legat på den undre halvan av tabellen och ibland slagits för att undvika nedflyttning. Till ett lag som just nu verkar vara den enda riktiga utmanaren till de mer framgångsrika storklubbarna i tabellens toppskikt.

Odds på West Ham Premier League 2021/22

West Ham 2021/22 Högsta odds Spelbolag
Vinnare Premier League 2021/22 45,00
Sluta topp 2 25,00
Sluta topp 4 4,00

Moyes revansch

David Moyes är ett mycket rutinerat tränarnamn inom engelsk fotboll. Efter en relativt framgångsrik spelarkarriär tog han 1998 över dåvarande Division Two-laget Preston (Nuvarande League One). Moyes gjorde om Preston till ett topplag och förde upp laget till Division One. Där han förlorade en kvalfinal mot Bolton annars hade han fört upp laget hela vägen upp till Premier League.

Moyes framgångar lockade till sig större klubbars intresse och 2002 skrev han på för Premier League-laget Everton. Moyes stannade i Everton i över tio år och transformerade klubben från ett bottenlag till ett topplag i Premier League. Han vann priset som årets tränare under åren i Everton hela tre gånger.

Efter detta var det dags för nästa steg i Moyes karriär, att ta över ett topplag i Premier League. Sir Alex Ferguson handplockade själv Moyes som sin ersättare i Manchester United. Väl i Manchester kom Moyes första och stora motgång i karriären, han fick sparken från laget efter bara tio månaders tid.

Moyes gick vidare till Spanien och Real Sociedad men fick även sparken där efter ett års tid som tränare. Sedan fick han chansen att rädda West Ham från nedflyttning 17/18 vilket han lyckades med utan att få förlängt kontrakt. West ham tog dock tillbaka Moyes som tränare 2019. Där hans nuvarande succéartade period startade och fortfarande är i full gång.

Läs våra speltips om Premier League här!

West Hams transformering under Moyes

West Ham har förändrats snabbt till det bättre under Moyes ledning och han har använt sig av sitt gamla framgångsrecept: laget före jaget. Stjärnvärvningarna Felipe Anderson och Sebastian Haller fick redan sommaren 2020 tacka för sig efter att Moyes ville sätta sin prägel på truppbygget.

Moyes nyförvärv under sin tid West Ham har knappast varit några stjärnnamn, istället har han satsat på lojala och tämligen orutinerade lagspelare. Först kom två tjecker från Slavia Prag: högerbacken Vladimir Coufal och den centrala mittfältaren Tomas Soucek. Båda har sedan sin ankomst varit ordinarie och tongivande i West Ham. Utöver dessa har inte Moyes gjort speciellt många nyförvärv till klubben utan han har valt att satsa på att utveckla de spelarna han redan hade till en vinnande lagmaskin.

Under den senare kategorin är det framförallt tre spelare som har utvecklats enormt under Moyes. Den egna produkten Declan Rice har de senaste åren växt ut till en av Premier Leagues allra bästa defensiva mittfältare, han är även oftast lagkapten för West ham, samt helt ordinarie i Englands landslag.

Spanjoren Pablo Fornals är West Hams offensiva nav på mittfältet och ligger bakom de flest av lagets mål. Även Fornals har börjat fått speltid för Spaniens landslag. Den tredje är anfallaren Michail Antonio som har utvecklats till en anfallare som sätter skräck i alla Premier League lags försvarsspelare.

I våran guide om Champions League hittar du allt om årets upplaga!

Champions League 2022/23 trots den tunna truppen?

Trots West Hams kanonstart på årets säsong så kommer laget att få bekänna färg för att lyckas behålla sin topposition säsongen ut. Vi tror att West Hams trupp är för tunn för att lyckas utmana om titeln. Trion Chelsea, Liverpool och Manchester City kommer att göra upp om förstaplatsen.

Däremot kommer West Ham vara med att göra upp om den sista Champions League-platsen. Nyckeln till att man ska lyckas med detta är att man inte drabbas av skador, då truppen är relativt tunn. Spelare som Rice, Fornals och antonio bör vara skadefria annars kommer West ham att tappa för många poäng på grund utav deras frånvaro.

Sedan måste man även få ordning på försvarsspelet, då laget inte är känt för att hålla nollan i särskilt många matcher.

Speltips: Var vi tippar att West Ham slutar i Premier League 2021/22

Vi tippar att West Ham kämpar heroiskt in i det sista om en Champions League-plats. Men tyvärr kommer en eller ett par av lagen Arsenal, Manchester United och Tottenham att komma i kapp och förbi. West Ham kommer att få nöja sig med att upprepa fjolårets sjätteplats. Vilket inte är fy skam och David Moyes kan känna sig stolt över att än en gång lyckas vara med och utmana de större klubbarna på allvar.

TILL BETSSON