Lottningen till fotbolls-VM nästa sommar har knappt kallnat men spelbolagen är på tårna och oddsen på kalaset är redan ute. Vi tar oss en första titt kring hur det ser ut. Hur kommer det sluta, om man frågar oddsen?

Vi använder oss i den här texten av odds från Bethard* där man just nu kan få en specialbonus upp till 1400 kronor när man startar ett nytt konto.

Du missar väl inte vår genomgång av odds på fotbolls VM 2022?

Oddsen gäller vilket lag som vinner gruppen.

Grupp A

Ryssland 2,25

Uruguay 2,10

Saudiarabien 7

Egypten 41

Hur många pratade ni med igår som antydde att Putin riggat det här? Nåväl, i vanliga fall ger jag inte mycket för sånt, och inte här heller. Jag menar, hur i hela världen skulle han i så fall burit sig åt? Det känns onekligen som ett långskott men samtidigt, det kanske inte direkt är någon slump att de närmaste två världsmästerskapen spelas i Ryssland och Qatar. Det är en korrupt värld det här och är det någon som ska lyckas med en lottningsrigg, varför inte en megakorrupt rysk smygdiktator.

Vi lämnar väl politiken där och fokuserar på det som är den här sajtens huvudtema istället, oddsen. 

Ryssland är som värdnation det högst seedade laget i gruppen men frågar man världsrankingen, som man i fotbollssammanhang kanske ska vara lite försiktig med att gå alltför hårt på, men ändå, där är det Uruguay med ett helt knippe toppspelare i de europeiska ligorna som är favoriterna här. Uruguay rankade 21:a i världen, Ryssland inte bättre än 65.a, en ranking som ljuger lite beroende på att de inte behövde delta i det senaste kvalspelet. Faktum är att både Egypten och Saudiarabien är högre rankade än Ryssland men som sagt, man ska vara lite försiktig med den här rankingen.

Om man frågar oddsen är allt i princip klappat och klart. Uruguay och Ryssland tar sig vidare.

Grupp B

Spanien 1,55

Portugal 3

Marocko 15

Iran 41

Lika klappat och klart här som i Grupp A. Det såg inledningsvis ut att kunna bli den absolut tuffaste gruppen det här, men när Spanien och Portugal dragits tillsammans kunde inte ytterligare ett europeiskt lag hamna här, och därmed blev de andra två laget lite svagare. 

Rankingmässigt borde Portugal, som är regerande Europamästare, vara favoriter, men med Spaniens meriter i mästerskap de senaste 10 åren och deras bredd vad gäller toppspelare, det får ses som rimligt att de ändå är klara favoriter att ta hem gruppen. Portugal rankade trea i världen, Spanien sexa, så hög nivå här. 

Marocko enda små miniutmanare men det ska väldigt mycket till. De måste ha det mesta på sin sida för att lyckas. 

Precis som i första gruppen ett asiatiskt land som är totalt chanslöst. Islamiska republiken Iran , som de benämndes under lottningen, håller helt enkelt inte för den här nivån. Det är givetvis helt rätt att sprida ut deltagandet i ett världsmästerskap så det blir just ett mästerskap för hela världen men det är omöjligt att inte fastna lite på att länder som Italien och Holland inte är med, men Saudiarabien och Iran är det. Det höjer inte direkt nivån på mästerskapet.

Grupp C

Frankrike 1,32

Danmark 5,50

Peru 12

Australien 19

Visst känns Danmark lite övervärderade här? Jag tycker det. Peru tog sig vidare från den mycket tuffa Sydamerikanska kvalgruppen och Australien är ändå inte helt ofarliga. Titta man på oddsen så är Danmark ytterst troliga på att ta sig vidare, jag känner att det kanske trots allt är lite tveksamt.

Kanonlottning för Frankrike, som är ett av de länder som hoppas på att vinna hela kalaset. Kanonlottning även för de andra tre länderna i gruppen faktiskt. På vissa andra ställen i lottningen hade de kunnat vara i stort sett chanslösa. Nu har de istället en rejäl chans att ta sig vidare alla tre.

Grupp D

Argentina 1,60

Kroatien 3,30

Nigeria 11

Island 15

Vilken mardrömslottning för Island. Hemskt och åter hemskt. Tråkigt för alla oss som tog dem till oss under EM för två år sen. De har tidigare visat att de kan klara det snudd på omöjliga men någonstans så kanske man inte kan lita på den förmågan hur länge som helst. Det hade varit trevligare med en aningen finare lottning här.

Leo Messi är född 1987 och även om han absolut kan tänkas ha ett VM till i sig, han är 35 år nästa gång det är dags i Qatar, detta kanske är hans sista riktigt stora chans att vinna och vara turneringens stora dominant. Tuff lottning här, detta är den på papperet tuffaste gruppen av dem alla, men för just Argentina ska det väl egentligen inte spela så stor roll. De har tufft motstånd, men de ska vinna mot två av dessa tre motståndare.

Kroatien tvingades till playoff för att ta sig hit efter att ha strulat lite i slutet av kvalet men till slut var deras VM-plats egentligen aldrig hotad. Otroligt fina toppar med Modric, Rakitic och Mandzukic och faktiskt även en fin bredd. Kanske lite mer känsliga för skador jämfört med de andra riktigt starka nationerna i det här mästerskapet men de är inte chanslösa mot några och kan egentligen gå hur långt som helst. Livsfarliga.

Nigeria och Island får ses med lite mindre chans, trots att de var starka kort i sina seedningsgrupper. De fick varsin skitlottning och det kommer krävas att det mesta stämmer för att de ska lyckas krångla sig vidare.

Grupp E

Brasilien 1,28

Schweiz 7

Serbien 8,50

Costa Rica 17

Var står Brasilien då? Frågar man rankingen så är det inte direkt några tveksamheter. Tvåa i världen just nu. Kanske inte så dominanta som de en gång kändes, men de har onekligen sina toppar och bredden finns alltid där. Är de inte favoriter till att vinna VM så är det väldigt nära. Lite lurig grupp här. Vissa andra toppseedade nationer har fått två lag som de bara inte ska kunna förlora mot. Brasilien fick bara ett. Förlorar de mot Costa Rica eller ens tappar poäng är det en superflopp. Men båda de europeiska länderna är farliga. 

Schweiz brukar kännas lite som Sverige, men bättre. Alltid välorganiserade, gör alltid det de ska, och har också ett helt okej spelarmaterial. Knappa favoriter till att ta sig vidare här före Serbien, som har massor av spelare i lagen lite bakom de absolut bästa i de stora europeiska ligorna. 

Costa Rica får betraktas som en superskräll om de ens närmar sig att gå vidare.

Grupp F

Tyskland 1,47

Mexiko 5

Sverige 8

Sydkorea 13

Inga direkta konstigheter när man såg lottningen igår att slå fast att utgångsbudet är att det bara fins en slutspelsplats att slåss om här. Tyskland är världsettor och om de inte ror hem det här är det en överraskning. 

Det man funderade på var hur vi står oss mot de andra två länderna och här får vi svaret, åtminstone om vi frågar Bethards oddssättare. Vi är inte favoriter mot Mexiko, men vi är det mot Sydkorea.

Känns rimligt. Mexiko har ett bättre spelarmaterial än oss både vad gäller bredd och topp. Tittar man på världsrankingen är det också knapp fördel Mexiko, 16 i världen, vi är rankade 18. Mycket talar för att det kan bli en direkt avgörande match mellan just Mexiko och Sverige då de möts i gruppens sista omgång. Oddsen där är Mexiko som favoriter, 2,20, krysset står i 3,20 och Sverige i 3,25 gånger pengarna. Hur man än vänder och vrider på det, lottningen kunde absolut blivit ännu tuffare, men den är tuff. Det kommer krävas en jätteprestation av vårt landslag för att vi ska få en åttondelsfinal. Stor risk att det då blir Brasilien förresten, vilket kanske inte är någon drömlottning direkt. Tvåan i den här gruppen möter ettan i Brasiliens grupp i åttondelsfinal. Värt kanske att hålla ögonen på av flera orsaker förresten. Om Tyskland skulle strula till det och komma tvåa kan det alltså blir Brasilien-Tyskland redan i åttondelen. Låt oss gissa att brassarna inte är jättesugna på det efter förudmjukelsen i förra VM. 

Sydkorea då? Gruppens minst betrodda nation. De har en superstjärna i Son som spelar i Tottenham. Får ses som en större spelare än topparna i både Mexiko och Sverige men bredden i Sydkorea är ingenting som skrämmer. De är en outsider.

Grupp G

Belgien 1,83

England 2,20

Tunisien 11

Panama 41

Inte den svagaste gruppen men väl den på förhand mest givna. 

Belgien är rent spelarmaterialmässigt kanske det starkaste och mest kompletta av alla länder i världen just nu. Den här generationen har ännu inte ens varit i närheten av att få till det i ett mästerskap men de börjar komma i rätt ålder nu spelarna och varför inte. Ingen kan bli förvånad om de skulle gå hela vägen.

England tror alltid att de ska vinna, vinner aldrig, men de ska så klart ses med respekt. Fin lottning här, och en åttondelsfinal ska de kunna räkna med.

Tunisien, relativt starka när man jämför med de andra afrikanska nationerna men de ska bara inte räcka till,

Panama? Noll rutin i stora sammanhang, men kanske lite underskattade på oddsen här ändå. Så väldigt mycket mindre chans att de tar sig vidare än att Tunisien gör det är det inte. Panama som förresten tog USA:s plats, kan man säga. Rätt intressant på något sätt hur FIFA lagt upp kvalspelet så att USA i princip inte ska kunna missa VM, men de lyckades på något vis ändå, amerikanerna. En prestation i sig.

Grupp H

Colombia 2,20

Polen 2,75

Senegal 5,50

Japan 8

När de sista bollarna i seedningsgrupp 3 skulle dras så var det till slut 66% chans att Sverige skulle hamna i den här gruppen då de inte kunde hamna i gruppen med Belgien och England. Hur positiv man än vill vara, det är omöjligt att säga något annat än att det är här man hade velat ha oss. Polen det svagaste toppseedade landet, Colombia ett av de svagare andraseedade, och till slut blev det Japan som det lägst seedade landet, det skrämmer ju inte direkt heller. Senegal blev det som drog den stora vinstlotten, istället för Sverige.

Svag grupp alltså, och relativt jämn. Japan får ses som snudd på otroliga att ta sig vidare, men bland de andra tre, ytterst jämnt och en kanonchans för alla tre. Lite tveksamt kanske ändå att Colombia är favoriter. Oddset på Polen lockar en aning.

Vilka vinner till slut då? Vi kollar till vinnaroddsen också.

Vinnaroddsen

Tyskland 5,75

Brasilien 6

Frankrike 7

Spanien 8

Argentina 9

Belgien 13

England 17

Portugal 26

Uruguay 29

Ryssland 34

Kroatien 34

Colombia 41

Polen 51

Schweiz 67

Mexiko 101

Sverige 101

Danmark 101

Serbien 126

Island 151

Senegal 151

Nigeria 188,75

Nigeria 201

Peru 201

Egypten 251

Marocko 251

Costa Rica 301

Australien 301

Iran 301

Sydkorea 301

Tunisien 501

Saudiarabien 751

Panama 1001

Jämnt i toppen, minst sagt. Vidöppet mer passande. Över 100 gånger pengarna på Sverige, ja vi vinner nog inte. Intressant att se oddset på Nigeria. Att det ser sådär konstigt ut tyder på att det blivit korrigerat av att någon spelat dem. Någon tror hårt på dem, helt enkelt. 

Vem blir skyttekung då?

Skyttekung

Messi 11

Neymar 11

Ronaldo 12

Griezmann 15

Lukaku 17

Ibrahimovic 151

Den 14:e juni nästa år är det dags. Premiärmatch mellan Ryssland och Saudiarabien i Moskva.