Det används med blandade resultat i både Italien och Tyskland, nu ska videogranskningen (VAR) även införas i den engelska fotbollen. Målet är att det i den tredje omgången utav FA-cupen ska införas videogranskning i matchen mellan Brighton och Crystal Palace. Bra eller dåligt? Diskutera gärna i kommentarerna nedan!

VAR in i det konservativa England

Videogranskningen har nu fått ett halvår på sig att övertyga tvivlarna, vilket ska sägas är en hel del. Resultatet är väl inte övertygande när man ser till hur många situationer man löst med videogranskning kontra hur många diskussioner man skapat. De största farhågorna som man hade på förhand med långa spelavbrott, gränsen mellan vad som ska granskas och inte och till sist vem som egentligen tar det slutgiltiga beslutet har snarare förstärkts under de 6 månader som VAR använts.

Hur som helst så har turen kommit till England och FA-cupen. Matchen mellan Brighton och Crystal Palace i tredje omgången kommer att bli offer för VAR, något som tas emot med blandade reaktioner. Tanken är att man efter detta kommer införa videogranskning i ett antal FA-cupmatcherunder våren för att se om det fungerar så som man önskar.

Stort motstånd i Italien och Serie A

Det är främst i Serie A som VAR har haft svårt att övertyga fotbollstyckare och även spelare. Flera situationer har lett till heta debatter kring hur lång tid man ska låta spelet gå innan domaren ska få tillåtelse att kolla på en tidigare sekvens. Förutspå att ena laget yrkar på en straff, spelet vänder och det andra laget gör mål. Problemet uppstår då när domaren ska gå tillbaka och kolla på straffsituationen i efterhand.  Ska han då döma bort målet som gjordes? Frågorna är många och egentligen ingen verkar ha något bra svar. Ett starkt argument ifrån tvivlarna är att ett system likt VAR inte ska träda i kraft förens man hittat ett vattentätt sätt att sköta det på, och visst kan man hålla med om det.

Missa inte inträdet utav videogranskning i den engelska fotbollen, se matchen nedan:

8/1 FA-Cup 3:e omgången, Brighton - Crystal Palace