Varför är domarnivån så låg?

Jag tror det finns många svar på den frågan, men den kvalitén vi har nu i superettan är inte ok för varken spelare, publik eller bettare.

Istället för bara såga domarna rakt ut så måste det finnas en anledning det har blivit såhär.

Är det så illa att ingen vill bli domare idag och därför blir kvalitén lidande och i så fall varför vill ingen vara domare längre?

Jag tror att en del av svaret är just att ingen vill eller orkar vara det i ett samhälle som har hårdnat så mycket. Domarna blir utsatta för hot och tråkig attityd i alla seriesystem och ungdomsserier.

Jag har själv en kompis som efter en knäskada valde satsa på en domarkarriär.

Han avancerade fort igenom seriesystemen men blev allt mer kluven, ofta var det hot och dålig attityd. Droppen som fick bägaren att rinna över kom i en kvalmatch till div3, efter ett sent avgörande av bortalaget fick han fly till omklädningsrummet och låsa in sig.Men det räckte inte där, utan någon förföljde honom hela vägen hem i 15 mil och senare blev han även hotad när han var ute på stan med sin flickvän. Detta skedde 2 månader efter matchen.

Han dömer inte längre.

Jag antar att intresset för att döma dör hos många tack vare detta bettende av spelare, ledare och publik. Jag tycker svenskafotbollsförbundet ska vara mycket hårdare och stänga av hela klubbar och framförallt hotande spelare länge och hårt. Utan att gräva ner mig för djupt så tror jag att återväxten är det största problemet.

Vi har i år haft så många helt galna domslut att man blir mörkrädd. Jag kan börja med den värsta och det är tveklöst Atashkadeh utvisning i derbyt mot Gais.

Här har vi ett hett Göteborgsderby och en hel del folk på läktaren och domaren väljer att ta det galnaste röda kortet denna sidan 2000-talet. Atashkadeh kommer fri och ska skjuta, han tror att han kommer göra mål men precis i skottögonblicket kommer en Gais back in på blindeside och bryter. Atashkadeh som är mitt i skottrörelsen träffar backen istället och självklart är det frispark, men han får rött kort för farligtspel. Det är så obegripligt att jag inte kan beskriva det med ord.

Att sen disciplinnämnden går på domarens linje och Atashkadeh blir avstängd matchen efter som brukligt är för ett direkt rött kort är fotbollsmord, vem sitter i den disciplinnämnden?

Vet de vad fotboll är? I vilket fall så försvann deras mandat den dagen.

Det är snarare domaren som ska bli avstängd och få döma lite div1 några veckor efter den insatsen. Är lika bra avveckla disciplinnämnden om de ändå bara ska gå på domarens linje när den bevisligen är totalt felaktig.

Sen har vi straffen Trelleborg får emot sig i 93e minuten borta mot Åtvidaberg. En lyra ramlar ner och touchar armen på en Trelleborg spelare som har den intill kroppen.  Inget i den situationen påverkar spelet och ska det börja blåsas straffar för det där är det bara att bomba in bollen i straffområdet och minsta touch ska då vara straff.  Domaren står ca 2 meter från situationen vilket gör allt värre.

Detta är bara två exempel av många i årets superetta som varit så bedrövliga.

Men det finns bevisligen inga bättre domare och riggade kan inte alla vara.

Nej det är en sorglig utveckling och jag vill egentligen inte klaga på dem som dömer utan snarare klaga på att det gått så långt att de är de är bland de bästa vi har.

Är det de som klarar av hot och trakasserier som orkar fortsätta bara?

Rent allmänt tycker jag att domarnas status ska bli mycket högre då de har den viktigaste uppgiften på en fotbollsplan. Dom ska ha bättre betalt och får absolut inte hotas och påverkas, samtidigt ska de också granskas hårdare. Gör man sådana misstag som jag skrivit om ja då får man blåsa div1 eller div2 någon vecka inför 100 personer ris och ros.

Finns hur mycket som helst att skriva om i detta ämne men jag hoppas på en förbättring resten av säsongen.