Janne Anderssons trupp till VM-kvalmatcherna mot Luxemburg och Holland innehöll mestadels väntade namn, men också en skräll i form av Östersunds succéspelare Ken Sema. I övrigt tvingades Pontus Jansson lämna återbud på grund av skada, han ersätts av Sebastian Holmén. Betting.se har kollat läget i den svenska truppen inför lördagens ödesmatch mot Luxemburg.

 

Målvakter

Karl-Johan Johansson - EA Guingamp

Given förstemålvakt i det något anonyma laget EA Guingamp. Får mycket lovord för sina insatser där och har kommit med i L'Equipes  “veckans lag” flera gånger.

Kristoffer Nordfeldt - Swansea

Går in på sin tredje säsong som andremålvakt i Swansea. Uttryckte i somras en önskan om att bli utlånad, men någon affär blev aldrig av. Nordfeldt får nöja sig med spel i FA-Cupen och Carabao Cup. Gjorde sin senaste match mot Reading (seger 2-0) i Carabao Cup och fick 7/10 i betyg av Wales Online.

Robin Olsen - FC Köpenhamn

Var på väg att byta klubb i somras men FCK hindrade honom, men nu ska han ha blivit lovad att lämna i vinter. Har spelat samtliga 11 matcher för FCK den här säsongen.

Försvarare

Ludwig Augustinsson - Werder Bremen

Vänsterbacken tog omedelbart en startplats i sin nya klubb Werder Bremen och har imponerat. För laget går det dock tyngre då man befinner sig på 17:e plats i ligan, så det kan bli en tuff säsong för Bremen. Stod över derbyt mot HSV senast på grund av en knäskada, men hans medverkan mot Luxemburg ska inte vara i fara.

Andreas Granqvist - FK Krasnodar

Sveriges lagkapten har en given plats i ryska FK Krasnodar som för närvarande ligger trea i ligan. Skåningen gör förmodligen sin sista säsong i Ryssland, vad som händer därefter återstår att se, men att det blir en återkomst till Helsingborg är väl ingen vågad gissning. Efter Emil Forsbergs straffmiss mot Bulgarien kommer nu “Granen” lägga straffarna i landslaget framöver.

Filip Helander - Bologna

Helander visar uppåtgående form och har tagit en ordinarie tröja i klubblaget. Gjorde en kanonmatch i 1-1-matchen mot Inter för två veckor sedan och plockade bort stjärnduon Icardi/Eder.

Sebastian Holmén - Dinamo Moskva

Det blev ingen tråkig vecka för Sebastian Holmén när han först blev pappa och sedan fick frågan av Janne Andersson om att ansluta till Sveriges VM-kvaltrupp. Holmén är given i Dinamo Moskva som i år tog klivet upp till högstaligan efter en säsong i andraligan.

Emil Krafth - Bologna

Smålänningen Emil Krafth har haft en ganska krokig resa i Bologna och snurrat mellan bänk och startelvan. Nu tycks han äntligen ha tagit den där högerbacksplatsen, men i landslaget blir han backup för Mikael Lustig.

Mikael Lustig - Celtic

Nyckelspelare i Brendan Rodgers Celtic som i vanlig ordning leder ligan. Lustig stod över Blågults träning i går på grund av en känning i vaden, men enligt presschefen Niklas Bodell ska han kunna spela på lördag.

Victor Nilsson Lindelöf - Manchester United

Manchester Uniteds storvärvning har fått sparsamt med speltid i ligan, men i Champions League har han fått spela desto mer. Han noterades för 90 minuter senast mot CSKA Moskva och fick stora lovord av Manchester Evening News som skrev att han spelade “disciplinerat och stabilt”.

Martin Olsson - Swansea

Olsson är som enda svensk given i Premier League. Hans Swansea ligger dock väldigt skrynkligt till i tabellen och tippas av många att åka ur. Vänsterbacken har stått över flera träningar under samlingen på grund av en smäll på hälen, men igår kunde han träna för fullt igen.

Mittfältare

Viktor Claesson - FK Krasnodar

Claesson har verkligen fått utväxling på sin karriär efter flytten till Ryssland. Han spelar vecka ut och vecka in i topplaget Krasnodar och har gjort det så pass bra att Newcastle sägs vara intresserade att värva honom i januari. Då Jimmy Durmaz tvingades utgå ur truppen väntas Claesson knipa platsen till höger på mittfältet.

Albin Ekdal - Hamburg

Hamburgs och landslagets nyckelspelare har hämmats av en ryggskada en bra tid vilket gjort att han tvingats stå över ett antal ligamatcher. Nu tvingas han ta smärtstillande för att kunna spela. Väljer Janne Andersson att starta honom mot Luxemburg eller vilas han till Holland-matchen?

Emil Forsberg - RB Leipzig

“Foppa” är Leipzigs viktigaste spelare och startar varje match. Efter att ha stått över måndagens träning (försiktighetsåtgärd) har han tränat för fullt och kommer starta matchen på lördag. Annars har det mesta av snacket kring Forsberg handlat om bråket med GIF Sundsvall och att han nu gjort klart att Granqvist får ta över som straffskytt i landslaget.

Jakob Johansson - AEK Aten

27-åringen från Trollhättan slog igenom med dunder och brak i landslaget efter en fenomenal insats i segermatchen mot Frankrike. Sedan dess har han varit bofast i Janne Anderssons startelva, men han hade en tuff landslagssamling senast och imponerade inte. Allt pekar dock på att “JJ” får en ny chans från start mot Luxemburg.

Sebastian Larsson - Hull

Har sakta men säkert kommit igång i sin nya klubb efter en försäsong där han tränat på egen hand. Är numera given på det centrala mittfältet i Hull, och det är också där han är med och konkurrerar i landslaget. Hull Daily Mail skrev igår en krönika om att Larsson borde bli månadens spelare i Hull City, så det verkar onekligen som att Larsson har hittat rätt i Championship.

Marcus Rohdén - Crotone

En favorit hos Janne Andersson, och kanske är det så att vi i Sverige inte riktigt har förstått Marcus Rohdéns storhet. Han spelar kontinuerligt i en av världens bästa ligor, förvisso i ett bottenlag, men ändå. Förra veckan blev han målskytt i Crotones första seger för säsongen och togs ut i veckans elva i Serie A av whoscored.com.

Ken Sema - Östersund

Den stora skrällen i truppen. Ken Sema har gjort det strålande i Östersund både den här säsongen och förra. Han är en av Allsvenskans bäste på sin position så det är helt välförtjänt att han kom med. Eftersom det inte direkt kryllar av renodlade yttrar i truppen är det inte helt otänkbart att Sema får några minuter på lördag. 

Gustav Svensson - Seattle Sounders

Blåvitts gamla profil valde att packa väskan från Kina och flytta till Nordamerika för spel i MLS inför den här säsongen. Av rapporterna att döma gör han det bra “over there” och har på senare tid vikarierat som mittback. Beroende på Albin Ekdals status, och om Janne vågar spela honom, kan det bli så att Gurra får chansen på från start på lördag.

Anfallare

Marcus Berg - Al Ain

Lämnade som bekant Panathinaikos för 40 graders värme och en fetare plånbok i Förenade Arabemiraten. I Al Ain är han en av lagets stora stjärnor och har gjort 3 mål på 3 matcher så här långt. Angående kvalitén på fotbollen där borta i öknen säger Berg till Sportbladet att “tempot kanske inte är så jättehögt”. Så vi får väl se vad hans karriärval betyder för landslaget framöver.

John Guidetti - Celta Vigo

Guidetti hade en tung fjolårssäsong i Celta Vigo och fick inte mycket speltid. Efter ett tränarbyte och en stark försäsong var han verkligen på gång och väntades få starta i inledningen. Sedan åkte han på en nyckelbensskada som har hållit honom borta från spel - tills nu. I helgen gjorde han comeback i ligan och fick 14 minuters speltid när Celta kryssade mot Girona.

Isaac Kiese Thelin - Waasland-Beveren

Anderlecht utnyttjade utköpsklausulen från Bordeaux och köpte loss Kiese Thelin för att sedan omedelbart låna ut honom till Waasland-Beveren. Där har han gjort succé med 4 mål på 3 matcher och kommit med i veckans lag tre gånger. Förra veckan ställdes han mot just Anderlecht och gjorde mål, men Beveren förlorade med 1-2.

Ola Toivonen - Toulouse

Toivonen hade en tung första säsong i Toulouse där han tappade sin startplats på vårkanten. Nu har han dock återtagit sin plats i elvan, men efter 9 omgångar har anfallaren ännu inte hittat målet.

 

Få ett gratis livespel värt 200 kr till Sveriges kvalmatcher

 

  • Logga in eller bli medlem hos Nordicbet*

  • Gå in på kampanjer och anmäl dig till erbjudandet

  • Lägg ett spel för minst 200 kr till lägsta odds 1.50 på Sverige-Luxemburg

  • Få ett gratisspel värt 200 kr