Det såg länge ut att bli en säker och stabil seger för Tre Kronor i inledningsmatchen av World Cup 2016, där Ryssland stod för ett ganska svagt motstånd.

Bortdömt mål blev Sveriges räddning

Det skulle dröja ända fram till den sista spelminuten innan Ryssarnas frontman Alexander Ovetjkin kunde sätta 2-1 och på så vis få liv i matchen på riktigt. Med 10 sekunder kvar av kom nästa kalldusch när samma ryska torped lyckades styra in pucken i svenskt mål efter en pinsamt dålig tekning i svensk zon. Efter många om och men dömdes dock målet bort och Ovetjkin ska enligt den ryske förbundskaptenen Oleg Znarok ha kläckt ur sig några väl valda ord som vi inte hittar i bibeln.

Ovetjkin hade efter matchen lugnat ner sig en aning och ser istället fram emot nästa match, det här hade han att säga till pressen:
- Jag ska vara helt ärlig, jag har inte sett reprisen än. Men jag tyckte att jag kände en touch, det är domarna som dömer och det blev inte mål den här gången. Nu glömmer vi det här och går vidare.
Den touch som den ryska superstjärnan nämner ska i så fall ha varit på Anton Strålman, något som svensken i sin tur förnekar. Mål eller icke mål, videogranskningen talade för sig själv och de svenska stjärnorna kan bara buga och bocka, 3 relativt enkla poäng inkasserade!

Lundqvist fortsatt oklar till spel mot Finland

När det stod klart att Henrik Lundqvist inte kunde vakta kassen mot Ryssland pga av sjukdom var det bara ett fåtal timmar kvar till nedsläpp, Jacob Markström hade med ord ingen tid att förlora när förbundskapten Rikard Grönborg meddelade att han skulle få hålla förstaklubban. Och som han gjorde det! 26-årige Markström plockade hela 27 av 28 skott(!) och var utan tvekan en av Sveriges viktigaste pjäser i segermatchen som skrevs till 2-1.

Vem som står i tisdagens match mot Finland är fortfarande oklart, Markström har själv sagt att om Lundqvist är frisk så kommer han att stå. Grönborg ger inte lika klara besked, utan sa följande till Sportbladet:
- Jag har inte tagit något beslut än.

Henrik Lundqvist har valt att själv dela med sig om sjukdomen som stoppade honom från spel:
- Redan igår kände jag att jag inte var helt hundra, jag hoppades att det skulle kännas bättre på förmiddagen men när vi kom till arenan gick det inte. Jag var tung i kroppen, svettades och frös. Jag tog beslutet tillsammans med Rikard Grönborg att det var bättre om vi körde med "Markan".

Stekheta odds på slaget om Norden

Under morgondagen (läs tisdag) väntar alltså finskt motstånd för Tre Kronor. Räkna med ett revanschsuget Finland efter storförlusten mot det Nordamerikanska U23-laget, slutsiffrorna skrevs till hela 4-1. Efter den där totala kollapsen är det inga större konstigheter att Unibet* väljer att sätta oddset 1.67 för svensk seger, och höga 4.25 på finnarna.

Nu visar vi lillebror vem som är störst på isen, framåt Sverige!

Spela på matchen hos Unibet, av spelare, för spelare