Nu är truppen i princip fastställd inför VM premiären på fredag


Det är bara två dagar kvar tills det att pucken släpps i i Moskva klockan 15:15. I den inledande matchen ställs Sverige mot Lettland i en match som svenskarna givetvis är storfavoriter inför. Men det gäller att inte gå in med fel inställning då Lettland har överraskat innan.

Truppen som Sverige har med sig till VM är i princip helt klar. Givetvis kan ytterligare något namn dyka upp. De senaste två tillskotten är Skellefteåspelarna Mattias Ritola och Anton Lindholm. Den unga backen Lindholm har aldrig tidigare spelat en A-landskamp och aldrig varit med i något juniorvärldsmästerskap. Han är inte den mest spektakuläre backen att titta på men är tryggheten själv i defensiven. Han har på tre år i Skellefteås A-lag hunnit vinna ett SM-guld och två silver. En spelare som ska bli spännande att följa på internationell nivå.

Truppen


Målvakter
#3 Viktor Fasth
#35 Joel Lassinantti
#25 Jacob Markström

Backar
#3 Niclas Burström
#6 Oscar Fantenberg
#10 Johan Fransson
#56 Erik Gustafsson
#29 Erik Gustafsson
#5 Adam Larsson
#54 Anton Lindholm
#32 Magnus Nygren

Forwards

#18 Mikael Backlund
#7 Patrik Cehlin
#21 Jimmie Ericsson
#86 Linus Klasen
#27 Martin Lundberg
#37 John Norman
#14 Gustav Nyquist
#67 Linus Omark
#13 Mattias Ritola
#87 Robert Rosén

#28 Johan Sundström
#23 Lucas Wallmark
#41 Alexander Wennberg

Sex NHL-spelare finns med i årets trupp


De som till vardags tillhör NHL-klubbar är målvakten Jacob Markström, backarna Erik Gustafsson och Adam Larsson, forwardsen Mikael Backlund, Gustav Nyquist och Alexander Wennberg. Utöver det kommer 13 spelare från SHL, tre från NLA och två från KHL.

Det är synd att såpass många tackat nej till VM-spel men å andra sidan förstår man att efter 82 match och några fler för en del är kroppen rätt sliten. Samtidigt är SHL den tredje bästa ligan i världen så det är inga dåliga spelare som representerar Sverige. Hur duktiga spelarna är individuellt är mycket viktigare i ett landslag än klubblag.

Erik Gustafsson x2


I årets trupp finns det två spelare med exakt samma namn och position. Båda är vänsterskyttar och spelar en liknande typ av ishockey. Skulle dessa två spelskickliga backar hamna i samma backpar kommer kommentatorerna att få en tuff uppgift. Men för att göra det tydligt är NHL-Erik den som är född 1992 och har nummer 56 på ryggen. Erik nummer två är NLA-Erik och spelar med nummer 29. Nu har vi rätt ut det första frågetecknet.

Det andra, som kanske är lite förvånande, är att Lucas Wallmark finns i truppen. En duktig spelare i SHL men inte i närheten av topp 13. Förmodligen togs han med för att bidra i offensiven trots att spelare som Linus Klasen, Linus Omark, Robert Rosén, Gustav Nyquist, Mikael Backlund och så vidare redan kommer stå för Sveriges spets. Då tar Mårts med Wallmark som kommer få sitta på bänken eller eventuellt spela i en fjärde. Det är inte en spelare som kommer att kunna prestera på samma nivå som i SHL om han får spela i en fjärdelina, där känns det som att man hade kunnat fylla platsen ännu bättre. Tänker på spelare som Alexander Johansson som senast spelade i Växjö. Han skulle bidra med fysiskt spel och mängder av energi. Visst ett lagbygge ser helt annorlunda ut i ett VM, där Sverige är en nation som alltid varit offensivt inriktade. Men hur bra gick det förra året? Lite nytänk hade inte skadat. Kolla bara på USA som tar med collagespelare istället för killar i NHL/AHL.