Tisdagens upplaga av Topptipset bjuder till en början på den avslutande kvalomgången inför Champions League. Därefter blir det klassiska Championship som rullar vidare med fem fighter. Kupongen är riktigt knivig denna gång så det vill till att vara stadig på hand. Åtta rätt ska prickas in nu!

 

Spelstopp: 20.44

 

1. Apoel Nicosia - Ajax 2

På Cypern landar fjolårets stora succélag i Champions League. Ajax charmade hela den europeiska fotbollsfamiljen genom att ta sig hela vägen till semifinal. Nu har ett par lirare blivit uppköpta, de Jong i Barca och de Ligt i Juve lär tillhöra världstoppen de kommande tio åren. Men Erik Ten Hag förfogar alltjämt över ett manskap som utan problem ska kvalificera sig för huvudturneringen. Ajax har tagit sig till slutkvalet via totalt 5-4 mot PAOK Saloniki. För Apoel Nicosia var det Qarabag som behövde besegras och det satt långt inne. Efter torsken hemma var det få som trodde på cypriotiskt avancemang men Linus Hallenius och hans kamrater vände på steken i Baku genom en 2-0-viktoria. Ajax är två nummer för stora för Apoel, holländarna dödar dubbelmötet redan på GSP Stadium.

 

2. Cluj - Slavia Prag 2

Nästa kvalkamp hämtas från Rumänien och här huserar Neil Lennons värsta mardröm. Mot alla odds lyckades CFR Cluj slå ut Celtic i förra CL-kvalrundan, avgörande baljan i Glasgow fixades av Tucudean i matchminut 97(!). I ärlighetens namn förtjänade skottarna ett bättre öde. Nu väntar ett gäng med ruggig form. Slavia Prag har inlett säsongen med fem segrar och en oavgjord, tjeckernas målskillnad är makalösa 11-1. Förra säsongen tog sig Slavia till kvartsfinal i Europa League efter att bland annat ha slagit ut Sevilla längs vägen, det säger en hel del om vilken kvalitet som finns hos gästerna. Halvgarderingen till höger får agera utgång.

 

3. LASK Linz - Club Brügge 1

I Österrike återfinns laget som låter betydligt slaskigare än vad det är. LASK Linz är ingen erkänd fotbollsförening men de har bevisat att de förtjänar sin biljett till slutrundan. Slår man ett kompetent lag som Basel, både hemma och borta, har man spänt musklerna tillräckligt för att åtnjuta respekt. Club Brügge kommer från en holmgång mot Dynamo Kiev där det totalt blev 4-3 till belgarna efter en oerhört smutsig uppgörelse i Ukraina. Den goe Mignolet lär få en svettig afton på Linzer Stadion när Tetteh, Klauss och Goiginger kommer flygande. Samtidigt har bortalaget sin stjärna Percy Tau avstängd. Stabil etta.

 

4. Birmingham - Barnsley X

I den engelska andradivisionen har tre omgångar avverkats och dessa båda herrskap har kammat jämnt skägg. Ett resultat av varje valör är facit för båda sidor. Barnsley är nykomlingar från League One, kontraktet en våning upp bärgades tack vare en ramstark defensiv som endast släppt förbi sig 39 bollar på 46 ligakamper. The Tykes tillvaro i tredjedivisionen blev således bara ettårig. När de stötte på Birmingham City vid senaste sejouren i Championship så vann Barnsley både hemma och borta. City har tappat sin målgaranti i form av Che Adams som nu lirar för Southampton i PL. Värdarna slutade på plats 17 förra säsongen efter att ha spelat oavgjort flest gånger av samtliga hemmalag, elva av 23 kryss inkasserades då på St. Andrew's Stadium. Även denna gång ligger mittentecknet närmast till hands, gängen fortsätter troligtvis kamma jämnt. Kerim Mrabti har fortsatt skadebekymmer och är osäker till spel för Blånäsorna. Den modige drar till med ett spikat kryss, annars halvgarderingen till höger.

 

5. Derby - Bristol City 1

Derby County kommer från en strålande säsong som slutade med playoffspel. Sedan dess har en hel del hänt, tränaren Frank Lampard har dragit till Chelsea och tagit med sig Mason Mount medan bästa målskytten Harry Wilson representerar Bournemouth. Denna säsong har ändå inletts förtroendeingivande med en seger och två oavgjorda. Även Bristol City gjorde ett stabilt fjolår då de landade på åttonde plats, fyra pinnar bakom tisdagens kombattant. Årets ligalir har innehållit ett resultat av varje valör efter att QPR lades på rygg med 2-0 senast, Niclas Eliasson gjorde då sin vana trogen ett inhopp. Vårens inbördes slutade 2-0 till The Rams som helt klart ska ha det inledande förtroendet hemma på Pride Park.

 

6. Hull - Blackburn 1

Den blåvita armén reser till KCOM Stadium för att ta sig an tigrarna. Hittills har den så kallade armén sett ganska utarmad ut, åtminstone sett till det offensiva spelet. Två mål på tre matcher kan inte göra Tony Mowbray särskilt trygg, särskilt inte om han betänker att ena målet var ett självmål och det andra var en straffspark. Värdlaget Hull landade ett par placeringar ovanför gästerna förra säsongen och ligger snäppet före även nu. The Tigers har bara lirat en hemmamatch hittills och den slutade med en 2-1-viktoria mot Reading. Förra säsongen plockade värdarna poäng i 17 av 23 hemmafighter, 1X är stabilt.

 

7. Middlesbrough - Wigan 2

Den tillknäppta taktikern Tony Pulis har lämnat Middlesbrough under sommaren efter att ha lotsat klubben till en snöplig sjundeplacering den gångna säsongen. In har gamle Real Madrid-försvararen Jonathan Woodgate kommit för att sätta sin prägel. Det kunde dock blivit en bättre start, under Woodgate har Boro blott en pinne i ligaliret och målskillnaden 3-5 skulle göra Tony Pulis sömnlös. Wigan som har kvar Paul Cook på tränarbänken har erövrat tre poäng hittills tack vare triumfen mot Cardiff där Michael Jacobs visade framfötterna. Gästerna känns betydligt mer färdigbyggda, värdet på tvåan är alldeles för högt och måste streckas först och främst.

 

8. Sheffield Wednesday - Luton X

Sista budet denna tisdag hämtas från den gamla stålstaden där Roland Nilsson en gång i tiden var konung. Dagens Sheffield Wednesday är inte riktigt på den nivå som hölls under Rolles tid men säsongsinledningen har varit klart godkänd. Sex pinnar är facit trots torsken i lördagens match borta mot Millwall. Luton som är nykomlingar från League One startade med en galen 3-3-match mot Boro och har därefter stått upp bra mot både Cardiff och West Brom men fått ge sig med uddamålet. Gästerna kan även tillskansa sig att de besegrade Ipswich i FA-cupen för en vecka sedan. Utgångskrysset mår bäst i sällskap av den kraftigt understreckade tvåan.

 

Kassaskåpet! - Ajax

Trots att stjärnorna de Ligt och de Jong har lämnat Ajax så har holländarna kvar mycket av den kvalitet som tog dem till CL-semi. Ziyech, Blind, Tadic, van de Beek är kvalitetsspelare som Apoel helt enkelt inte har motvapen till.

 

Varningen! - Luton

Sheffield Wednesday är rättmätiga favoriter mot Luton men här har streckningen tagit vanvettiga vägar. Historiskt sett har Luton god statistik mot just onsdagslaget, 3-1-1 är facit i deras favör sett till de senaste fem inbördes. Rensartecknet måste med i stålstaden.

 

Topptipset 32 rader                             

1. Apoel Nicosia - Ajax 2

2. Cluj - Slavia Prag x2

3. LASK Linz - C. Brügge 1

4. Birmingham - Barnsley x

5. Derby - Bristol City 1x

6. Hull - Blackburn 1x

7. Middlesbr. - Wigan x2

8. Sheffield W. - Luton x2

 

Topptipset 144 rader                       

1. Apoel Nicosia - Ajax 2

2. Cluj - Slavia Prag 1x2

3. LASK Linz - C. Brügge 1

4. Birmingham - Barnsley x2

5. Derby - Bristol City 1x

6. Hull - Blackburn 1x

7. Middlesbr. - Wigan 1x2

8. Sheffield W. - Luton x2

 

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100