Om VAR ska införas eller inte har blivit en stor fråga i svensk fotboll. Den ökade uppmärksamheten märks kring hur mycket sökningar som görs på Google. Det visar en sammanställning från Betting.se.

En av de största frågorna i den svenska fotbollen just nu är framtiden för VAR, som står för “Video Assistant Referee”. Det avancerade tekniska systemet innebär att video kan användas i efterhand för att bedöma situationer som mål, straffar, röda kort och andra händelser som domaren på planen kan ha missat.

VAR har även blivit en stor snackis på flera av de allsvenska klubbarnas årsmöten, där vissa klubbar har tagit ställning och ska arbeta för att VAR inte ska införas. All denna uppmärksamhet syns också i hur svenskarna googlar om ämnet.

Sökningar på VAR i kombination med Allsvenskan har ökat med cirka 600 procent det senaste året, enligt data från Google som har sammanställts av Betting.se. I genomsnitt görs det cirka 10 000 googlingar på “VAR” varje månad. Den generella sökningen på “VAR” har ökat med 22 procent det senaste året, jämfört med föregående tolv månader.
 

–Den kollektiva uppslutningen hos svenska supportrar är imponerande att se. VAR har verkligen hamnat i ett större sammanhang, jämfört med hur diskussionen såg ut för ett år sedan, säger Leopold Neurath, spelexpert på Betting.se.

Några av de vanligaste sökfrågorna om VAR handlar om hur VAR används, vad förkortningen står för, varför man inte vill ha VAR i Allsvenskan och vilka klubbar som är emot VAR.

I undersökningen av Betting.se är det invånarna i länen Östergötland, Jönköping, Kronoberg och Skåne som sticker ut när det gäller sökintresset. I dessa län är andelen av sökningar på VAR som allra störst, enligt verktyget Google Trends.


–Det är tydligt att länen med allsvenska lag också hamnar högt när det gäller sökintresse. Denna debatt har vi all anledning att följa under 2024, det ska bli intressant att se hur Svenska Fotbollsförbundet hanterar besluten från klubbarnas årsmöten, säger Leopold Neurath, spelexpert på Betting.se.

Län Google Trends Lag i Allsvenskan
Östergötland 100 IFK Norrköping
Jönköping 98 IFK Värnamo
Kronobergs 90
Skåne 90 Malmö FF
Stockholm 88 AIK, Brommapojkarna, Djurgården, Hammarby
Västmanland 87 Västerås SK
Södermanland 85
Örebro 82
Kalmar 80 Kalmar FF
Uppsala 75 Sirius
Västernorrland 75
Västra Götaland 64 IFK Göteborg, Häcken, Elfsborg, GAIS
Norrbotten 50
Gävleborg 1
Dalarna 1
Värmland 1
Västerbotten 1
Halland 1 Halmstads BK
Gotland 0
Blekinge 0 Mjällby AIF
Jämtland 0

Tre största sökorden Sökningar Google - Snitt månad Förändring senaste året
VAR 9900 22%
VAR fotboll 480 129%
VAR allsvenskan 110 600%

Vanliga sökfrågor om VAR
Hur används VAR?
Vad är VAR förkortning för i fotboll?
Varför finns VAR i fotboll?
Finns VAR i Allsvenskan?
Varför vill man inte ha VAR i Allsvenskan?
Vilka klubbar är emot VAR?

Om undersökningen

Datan för antalet sökningar kommer från Google och avser genomsnittet under perioden mars 2023 till februari 2024. För Google Trends är perioden april 2023 till mars 2024.
Google Trends beräknar sökintresset på en skala från 0-100, där verktygen jämför hur pass många sökningar som gjordes på den aktuella söktermen, jämfört med den totala andelen sökningar på Google. Ett högt värde innebär inte per automatik ett högre antal sökningar jämfört med andra län, utan att andelen av alla sökningar totalt var större.

För mer information, vänligen kontakta:

Andreas Norinder, PR-konsult, 56K digital, [email protected]

Leopold Neurath, Spelexpert, Betting.se, [email protected]

Om Betting.se

Betting.se är en community om spel där både experter och användare delar med sig av speltips, nyheter och recensioner av oddsbonusar. Här hittar du de senaste nyheterna inom betting och dagliga rekar. Allt är skapat av riktiga spelare med passion för betting.