Tisdagens topptips bjuder verkligen på en salig blandning. Superettan och en träningsmatch för det svenska damlandslaget blandas med matcher från bland annat Brasilien. På pappret är det många knappa hemmafavoriter, men det är idel jämna fajter så det gäller att hålla tungan rätt i mun i jakt på åtta rätt.

 

 

Spelstopp: 17.59

 

1. Örgryte - Degerfors 1

Kupongen inleds i Göteborg där Gamla Ullevi bjuder på ett riktigt jämnt möte. Efter 25 matcher står båda dessa lag på 37 poäng. Degerfors var dock länge med i kampen om uppflyttning, mycket tack vara det sylvassa anfallsparet Sargon Abraham och Erik Björndahl som gjort elva mål vardera. Tyvärr för det gamla klassikerlaget gick IFK Göteborg in och köpte loss den förstnämnda i somras och sedan dess har både mål och poängskörd sinat. Det speglas i formkurvan där Degerfors bara plockat sex poäng på sex matcher. Hemmalaget går starkare och har under samma period spelat in tio. Tillsammans med hemmaplan gör det ÖIS till knappa favoriter. 1X!

 

2. Italien D - Sverige D X

Vi tar oss söderut till Cremona i Italien där Gli Azzurris damer har sin bas. För ett par år sedan hade detta utan tvekan varit en match där våra svenska damer hade varit storfavorit. Så är dock inte längre fallet, för i takt med att Sverige blivit sämre har Italien blivit bättre.I det senaste VM-kvalet tog Italien 22 av 24 poäng i en grupp med bland andra Belgien. Senast Sverige och Italien möttes var i EM 2017 där italienskorna vann med 3-2. Sverige har aning bättre spelarmaterial men det kommer bli jämnt. Vi börjar med kryss men här ska man inte skämmas för en helgardering.

 

3. Danmark D - Nederländerna D X

Det blir minst ett storlag mindre i nästa års VM. Detta eftersom förra årets EM-finalister båda två slutade tvåa i sina kvalgrupper. Sverige vann som bekant sin grupp före Danmark medan Nederländerna fick se sig besegrade av Norge. Likt herrlandslagen är det ett dubbelmöte som avgör och efter 2-0 till de orangea ligger pressen på vårat grannland. Det är således full fart framåt som gäller för danskorna och frågan är om de kan vända på steken utan att gå bort sig i omställningarna mot de kontringsstarka Europamästarinnorna. Väldigt öppet där en uddamålsförlust dessutom är helt okej för gästerna. 1X!

 

4. Schweiz D - Belgien D 1

Det står en VM-biljett på spel även i match 4 där Schweiz och Belgien gör upp. Första mötet slutade oavgjort, 2-2 efter sent kvitteringsmål av Schweiz Alisha Lehmann. Det var ett bra resultat för schweiziskorna som nu får anses som klar favorit. Hemmalaget är dessutom högre rankade och även om det inte är något att stirra sig blind på säger det ändå något. Utgå från ettan!

 

5. Paysandu - CRB 1

Det är raka vägen över Atlanten som gäller härnäst då brasilianska Serie B bjuder på ett riktigt ångestmöte. Efter 30 spelade omgångar har båda dessa lag 31 poäng och det enda som skiljer dem åt är ett ynka mål. Det gör att dem båda parkerar precis under nedflyttningsstrecket, med endast en poäng upp till säker mark. Paysandu kommer till spel med två raka förluster i ryggen men får ändå gälla som favorit. Detta eftersom gästerna inte vunnit sedan den första september. På bortaplan är man dessutom mållösa i hela sju raka matcher vilket lett till fyra raka torsk. Till cirka 50 procent kan ettan vara en riktigt fin spik!

 

6. Botafogo - Vasco da Gama 1

Vi stannar i Brasilien och beger oss till Rio de Janeiro där det är derby på tapeten. Estádio Nilton Santos är skådeplatsen där hemmalaget skall försöka förlänga sin fina form med sju poäng de senaste tre. Stadsrivalen Vasco da Gama har haft ett tufft år och ligger på nedflyttningsplats inför matchen. Med stjärnmittbacken Leandro Castán avstängd efter dennes utvisning i förra matchen kommer det bli tufft för bortalaget. 1X.

 

7. Criciuma - Brasil de Pelotas 1

Efter en snabb utflykt till brasilianska Serie A är vi tillbaka i andradivisionen. Efter 30 omgångar återfinns hemmalaget på den nedre tabellhalvan. Formen är dock lysande där laget har fyra segrar och tre kryss och med åtta poäng upp till sista uppflyttningsplatsen gäller det att fortsätta leverera. Motståndarna Brasil de Pelotas ligger på en stabil mittenplats och har egentligen inte mycket att spela för.  Det märktes i förra omgången då man torskade hemma mot Fortaleza. Form och motivation ger en hemmaseger!

 

8. Italien - Ukraina 2

Uttåget mot Sverige i VM-playoffet förra året var såhär i efterhand inte någon enskild tillfällighet. De italienska herrarna är inte alls på samma nivå som tidigare och förutom ett ganska mediokert spelarmaterial har Gli Azzurri även haft märkbart svårt att hitta rätt tränare att styra skutan. Roberto Mancini är den senaste i ledet att famla efter framgångsreceptet. Ukraina tränas också av en gammal spelare, nämligen Milan-legenden Andriy Shevchenko. Gästerna har gått starkt på senare tid och har inte förlorat sedan nederlaget mot VM-finalisten Kroatien förra året. Italien går inte att lita på så här målas det på med så många tecken som plånboken tillåter.

 

Kassaskåpet! - Criciuma

Ska vi vara ärliga så lyser de solklara favoriterna med sin frånvaro på tisdagens kupong. Det gäller dock att spika åtminstone någon match för att inte ruinera sig. Då är Criciuma en utmärkt kandidat. Laget har sju raka utan förlust, och hemma på Estádio Heriberto Hülse har man inte förlorat sedan första maj. Ettan är en fin spik på en lurig kupong!  

 

Varningen! - Ukraina

Trots klasspelare som West Hams Yarmolenko och Sevillas Konoplyanka är Ukraina ofta klart underskattade. Så är fallet även här, och mot ett svagt Italien lockar tvåan  rejält till finfin procent!

 

32 rader

 

1. Örgryte - Degerfors 1X

2. Italien D - Sverige D X2

3. Danmark D - Ned. D 1X

4. Schweiz D - Belgien D 1

5. Paysandu - CRB 1

6. Botafogo - Vasco 1X

7. Criciuma - Brasil de P. 1

8. Italien - Ukraina 12

 

144 rader

 

1. Örgryte - Degerfors 1X

2. Italien D - Sverige D 1X2

3. Danmark D - Ned. D 1X

4. Schweiz D - Belgien D 1X

5. Paysandu - CRB 1

6. Botafogo - Vasco 1X

7. Criciuma - Brasil de P. 1

8. Italien - Ukraina 1X2