Rejäla kamper väntar när den svenska säsongen summeras, vilket går in i vintermörkret med sura respektive glada miner? Utanför vårt lands gränser ställs toppen mot botten i Tyskland och i latinspråkiga länder har vi målfattiga nykomlingar. Vinn mest genom att veta mest!

 

Spelstopp: 18.59

 

1. GIF Sundsvall - Kalmar FF 1

På NP3 Arena utspelas ett mittenmöte mellan ett GIF som gjort en mycket fin säsong och ett KFF som varken är bu eller bä. Joel Cedergrens Sundsvall fick kämpa hårt på Swedbank Stadion men bärgade till sist en poäng, vilket är ett styrkebesked. I Medelpad är Patronerna ett tufft lag att möta och får inte underskattas. Gästande KFF är inte direkt formtoppade men just Sundsvall har smålänningarna lätt för i vanliga fall, de rödvita har inte förlorat i Norrland mot de blåklädda i tävlingssammanhang på snart 10 år. Värdarna får dock ses som favoriter då detta är lagets kanske sista chans att haka på Häcken i toppen.

 

2. Gefle - GAIS 1

Hur många gånger har inte till synes hopplösa tabellplaceringar förbytts i glädjeyra när ett laget hållit sig kvar? Värdarnas uppförsbacke är mycket brant men med en bra början här kan hoppet åter tändas för de ljusblå. Makrillarna som kommer besök är i dålig form, även om viss förståelse kan finnas med tanke på vilka lag Gårdagänget lirat mot. Västkustlaget må ligga bättre till men med tanke på just form och den långa bortaresan vågar vi oss på en chansetta, någon gång tar Gefle sin andra hemmaseger för 2018. Gardera med kryss om möjlighet finns.

 

3. IK Frej - Jönköping Södra 1

En poäng blev tre när Frej förvandlade nederlag till seger på Landskrona IP i en vändning som hette duga. Typiskt för stockholmarna vars mentalitet är all in; inte ett kryss sedan juni månad och även nu blir det antingen eller när J-Södra kommer på besök. Laget från Vänerns södra udde har kommit tillbaka efter en svår sommar och har ett program där flera bottenkonkurrenter väntar. Försvararen Falkeborns avstängning behöver inte betyda så mycket här för värdarna då smålänningarna är seriens sämsta lag på att näta på bortaplan. Ettan skall helst kompletteras med en halv- eller helgardering då höstmöten är svårtippade.

 

4. Sochaux - Metz X

Metz mot Sochaux, hur ska det gå? Gästande Metz är sylvassa framåt och sätter skräck i de flesta av seriens försvar. Befinner sig i en liten svacka med två raka nederlag efter att ha tagit 21 poäng av 21 möjliga på de inledande sju omgångarna i jakten på den Ligue 1-status laget förlorade i våras. Värdarna är ett stabilt mittenlag med toppar och dalar, och hemma på Stade Auguste Bonal kan de blågula mycket väl kriga till sig en poäng här tack vare disciplinen bakåt. Inled med kryss och gardera så långt bankmannen tillåter.

 

5. Rayo Majadahonda - Sporting Gijon 2

Nykomlingen med det stavelserika namnet Rayo Majadahonda har inlett svagt då endast två trepoängare bärgats hittills och än värre blir det när målskörden synas; fyra måljubel på snart två månader luktar nedflyttning redan nu. Valenciaikonen Ruben Barajas Gijon är inga jättar utanför sin bas i norra Spanien men har spelat bättre än vad tabellen låter påskina. Bör kunna slå motståndarna från Madrid i detta möte, främst med tanke på att de bakre lagdelarna gjort ett förträffligt jobb. Tvåan får ses som utgångstecknet men helgardera deluxe!

 

6. Real Zaragoza - Osasuna X

Bask mot bask vid sidlinjerna i Aragonien. Tiondeplacerade Zaragoza har ännu icke lyft men kapaciteten finns där; tränare Imanol har en trupp för att upprepa eller förbättra fjolårets fjärdeplats. Har en något labil backlinje, där Simone Grippo sticker ut i negativ bemärkelse med gula kort i parti och minut samt ett avgörande självmål. Svårbedömda värdar således. Gästerna från Navarra ogillar att spela utanför hemstaden Pamplona vilket märks inte minst i målprotokollet där inga mål på resande fot registrerats hittills. Svajigt hemmalag, svajigt bortalag… nervöst och krampaktigt kan det bli på La Romareda, utgå från oavgjort och komplettera med en etta.

 

7. Köln - Duisburg 1

Getterna från Köln har studsat tillbaka efter uttåget ur Bundesliga i maj och leder nu serien. Bortaspelet har varit det stora glädjeämnet, fyra segrar av fyra för ett av Tysklands populäraste lag. På Rheinenergiestadion är publiklaget inte heller så pjåkiga, de blåvita gästerna vet vad som väntar. Duisburg är jumbo och sliter, men har varit skapliga på bortaplan den senaste tiden. Kanske finns det en liten chans att de kan komma undan med hedern i behåll här? Ettan spikas men på större system kan krysset tas med.

 

8. Fluminense - Parana 1

Mästare 2012 men sedan har det inte blivit mycket för Riolaget. Värdarna huserar i tabellens mittenregion efter blandad resultatkompott. Hemma på Maracanã är “Fluzão” skapliga, laget har exempelvis tidigare på säsongen besegrat Palmeiras som i skrivande stund leder Série A. Nykomlingarna och tillika besökarna är klar jumbo och hem till Curitiba kommer de inte plocka några poäng i denna kamp. I praktiken är laget redan nedflyttat eftersom de inte har någon kontakt med de andra bottenlagen längre upp och för få omgångarna återstår för att hämta in deras försprång. Spika ettan och tänk inte mer på denna batalj.

 

Kassaskåpet! - Fluminense

Stora skillnader mellan rika och fattiga klubbar (och människor) i Brasilien. Gästande Parana får vara glada om de kan hålla siffrorna nere.

 

Varningen! - Osasuna

Förr eller senare kommer Pamplonas stolthet att både näta och vinna på bortaplan och då Zaragoza är lite labila finns möjligheten här.

 

32 rader

 

1. Sundsvall - Kalmar 1

2. Gefle - GAIS 1X

3. Frej - Jönköping 12

4. Sochaux - Metz 1X

5. Rayo Maja. - S. Gijon X2

6. Zaragoza - Osasuna 1X

7. Köln - Duisburg 1

8. Fluminense - Parana 1

 

144 rader 2+4

 

1. Sundsvall - Kalmar 1

2. Gefle - GAIS 1X

3. Frej - Jönköping 12

4. Sochaux - Metz 1X2

5. Rayo Maja. - S. Gijon 1X2

6. Zaragoza - Osasuna 1X

7. Köln - Duisburg 1X

8. Fluminense - Parana 1