Under fredagen ställs Sveriges U21-landslag mot Ungern i EM-kvalet till Italien nästa sommar. Sverige och Belgien står på 17 poäng vardera inför omgång åtta, således viktiga poäng på spel denna afton för Blågult! Därefter väntar sex matcher i Nations League och en träningslandskamp i Skottland. Nu kör vi!

 

Spelstopp: 18.29

 

1. Sverige U21 - Ungern U21 1

Sverige är på god väg att kvalificera sig för sitt tredje raka EM-slutspel på U21-nivån. Blågult toppar gruppen med 17 poäng efter sju omgångar, men tabelltvåan Belgien är endast efter på grund av sämre målskillnad. Roland Nilsson får tyvärr klara sig utan Carlos Strandberg här som stått för sju kassar i kvalet, eftersom Malmö-spelaren är skadad. Det finns dock fullt dugliga ersättare! Ungern är i grunden ett sämre lag men faktum är att gästerna är det enda laget tillsammans med Belgien som tagit poäng mot Blågult i gruppspelet. Med det i åtanke, samtidigt som ettan streckas ganska hårt, vill vi nog pilla med krysset åtminstone.

 

2. Italien - Polen 1

Över till Nations League och Italien, där Gli Azzurri lär vara rejält revanschsugna efter fiaskot mot Sverige i VM-kvalet. Det finns gott om klass i det italienska landslaget, som numera tränas av Roberto Mancini. I den första omgången väntar Polen för italienarnas del, ett Polen som underpresterade i VM. Den stora stjärnan, Robert Lewandowski, kom inte alls till sin rätt och såg väldigt isolerad ut längst fram hela mästerskapet. På pappret är hemmalaget ett betydligt mer komplett lag, och på hemmagräs finns det inget annat än seger som gäller! Ett revanschsuget Gli Azzurri bör ta det här. Etta!

 

3. Turkiet - Ryssland 1

I Sveriges Nations League-grupp ställs Ryssland mot Turkiet i den första omgången. Kan ryssarna återupprepa succén från sommarens VM? Tveksamt. Publikstödet i Turkiet kommer att vara något helt annat i jämförelse med hemmastödet i somras. På hemmaplan är Turkiet väldigt jobbiga att möta, både på landslags- och klubblagsnivå. Det finns även gott om spännande spelare i det turkiska landslaget. Cengiz Ünder, Hakan Calhanoglu och Cenk Tosun för att nämna ett par. På hemmaplan håller vi ettan som mest trolig, som dessutom ser ut att erbjuda fint spelvärde. Så strecka från vänster!

 

4. Albanien - Israel 1

I Nations League C stundar en oviss batalj i Albanien. Både Israel och Albanien fanns med i Grupp G i VM-kvalet senast. Då skiljde bara en poäng mellan lagen, och det slutade dessutom med varsin trepoängare lagen emellan. Trupperna ser jämbördiga ut men är det något lag som ska råda som favoriter är det Albanien, i form av hemmaplansfördelen. Dessutom finns del en del klasspelare i laget som Napolis Elseid Hysaj och Atalanta-keepern Etrit Berisha. Därmed känns ettan helt klart bäst att utgå ifrån, men alla tecken bör plockas med om plånboken tillåter det.

 

5. Litauen - Serbien 2

Serbien har ett väldigt namnkunnigt lag som stod för ett ganska bra VM-slutspel, trots att det till slut blev respass i gruppspelet. Med spetsspelare som Aleksandar Kolarov, Nemanja Matic, Sergej Milinkovic-Savic, Adem Ljajic och Aleksandar Mitrovic, så bör serberna stå sig riktigt bra i Nations League C (tredjedivisionen). Litauen är på en helt annan nivå, ocht tog endast en poäng i mötena mot Lettland och Estland i den Baltiska Cupen som spelades i våras. Här ska vi kunna förvänta oss en stabil serbisk seger. Solklar tvåa!

 

6. Rumänien - Montenegro 1

Rumänien ser ut att ha något spännande på gång. Hemmalaget har idel segrar i landskamperna 2018, som bland annat tagits mot Sverige och Chile. Laget tränas av den forne Milan-spelaren, Cosmin Contra, som tog över laget för ett år sen. Gästande Montenegro bör hålla rätt jämna steg med ett lag som Rumänien, men bortalaget har inte alls visat upp samma form i de senaste träningslandskamperna. Dessutom saknas lagets stora stjärna här, Stevan Jovetic, som gjorde det sena kvitteringsmålet (1-1) borta mot Rumänien i VM-kvalet förra året. Utgå från ettan!

 

7. Färöarna - Malta 1

I Nations League D, som är den lägst rankade divisionen i turneringen, är det långt ifrån lika slagkraftiga lag. Färöarna ska dock inte underskattas. Faktum är att ögruppen, som är beläget långt ute i havet, faktiskt tog poäng i hälften av sina VM-kvalmatcher. Dessutom är Färöarna obesegrade det här året efter en 3-0 seger mot Lichtenstein och ett oavgjort resultat mot Lettland. Malta bör därmed vara klassen sämre. Gästerna slutade på resultatraden 0-1-9 i VM-kvalgruppen med målskillnaden 3-25! 1X ska räcka långt här. 

 

8. Skottland - Belgien 2

Match 8 är en träningslandskamp, vilket såklart lämnar lite speciella förutsättningar. Belgien tog en historisk bronspeng i sommarens världsmästerskap, men den gyllene generationen hade nog ändå hoppats på mer. Här lär Roberto Martinez rotera en del och ge chansen åt ett par yngre och nya bekantskaper. Därmed borde inte skrällen i den här tillställningen hållas som helt osannolik. Skottland bör vara mer ordinarie och taggade inför hemmastödet på Hampden Park. I VM-kvalet tog skottarna faktiskt poäng i hemmamötet mot England. Gardera tvåan!

 

Kassaskåpet! - Serbien

Serbien har mycket talang i sitt lag och visade en hel del klass i somras. Laget känns faktiskt något för bra för tredjedivisionen i Nations League, samtidigt som Litauen är av en helt annan kaliber. En stabil bortaseger har vi redan räknat in!

 

Varningen! - Skottland

I grunden är det en enorm kvalitetsskillnad mellan dessa lag. Men för att söka utdelning på kupongen bör ettan ritas ner tidigt. Det är trots allt en träningsmatch där vi lär få se ett b-betonat Belgien!

 

32 rader

 

1. Sverige U21 - Ungern U21 1x

2. Italien - Polen 1

3. Turkiet - Ryssland 1x

4. Albanien - Israel 1x

5. Litauen - Serbien 2

6. Rumänien - Montenegro 1

7. Färöarna - Malta 1x

8. Skottland - Belgien 12

 

144 rader

 

1. Sverige U21 - Ungern U21 1x

2. Italien - Polen 1

3. Turkiet - Ryssland 1x

4. Albanien - Israel 1x2

5. Litauen - Serbien 2

6. Rumänien - Montenegro 1x

7. Färöarna - Malta 1x

8. Skottland - Belgien 1x2