Topptipset öppnas upp med ångestmötet mellan Gefle IF och Örgryte på Gavlevallen och därefter väntar sju matcher från den avslutande omgången av damernas VM-kval. Kan Blågult försvara förstaplatsen och således knipa direktplatsen till VM i Frankrike? Ett oavgjort resultat räcker för Peter Gerhardsson eftersom Sverige är två poäng före danskorna i gruppen. 

Spelstopp: 16.59

 

1. Gefle - Örgryte 2d

Viktiga poäng på spel i Gävle denna afton mellan två kräftgående lag! Tabelljumbon Gefle IF har bara vunnit en av de 16 senaste matcherna i Superettan, och för dagen talar mycket för att hemmalaget kommer att spela i Division 1 kommande säsong. Mot Örgryte ska dock chans på poäng finnas, trots att både Jesper Florén och Adam Bergmark-Wiberg är avstängda. Örgryte har gått svagt hela sommaren. Senaste trepoängaren ÖIS tog var i slutet av maj, och gästerna ligger faktiskt inte bättre än i mitten av tabellen just nu. Gardera tvåan omgående!

2. Norge D - Nederländerna D Xd

Vi börjar i Oslo i damernas VM-kval. Nederländerna har på senare år utvecklats till en riktigt bra nation på damsidan. Faktum är att de orangea stod som slutsegrare i EM på hemmaplan förra sommaren. Inför den sista omgången i VM-kvalet toppar gästerna gruppen med 19 poäng efter 7 matcher. Utan ett enda insläppt mål! Norskorna har dock fortfarande chansen att sno förstaplatsen i gruppen, men då vill det till tre poäng här. När dessa två lag drabbades samman i Nederländerna i oktober förra året, slutade det 1-0 till de orangea, men det var en väldigt jämn tillställning där segermålet gjordes i den 93:e minuten. Krysset känns bäst här!

3. Danmark D - Sverige D Xd

Sverige kan säkra en plats till fotbolls-VM i Frankrike nästa sommar denna tisdag! Inför den sista omgången i kvalgruppen står Blågult på 18 poäng, men tätt där bakom återfinns Danmark på 16 pinnar som överraskande nog tappade poäng senast mot gruppjumbon Kroatien (1-1). Där räddade den danska stjärnspelaren Nadia Nadim poängen på stopptid. Bayern München-spelaren Fridolina Rolfö är fortfarande tveksam för spel, och Lotta Schelin har lagt dojorna på hyllan. Men Peter Gerhardsson har ett homogent och kompetent lag, som visat klass under hela kvalet. Eftersom Sverige klarar sig med ett oavgjort resultat känns krysset bäst att utgå från.
 

4. Portugal D - Rumänien D 1d

Portugal körde över slagpåsen Moldavien i den förra omgången med 7-0, men trots detta har portugisiskorna absolut ingenting att göra med VM-platserna. Det har å andra sidan inte Rumänien heller. Båda lagen befinner sig i ett ingenmansland i tabellen - hemmalaget står på åtta poäng och gästerna fem. Trots att Portugal har hemmaplan, är det svårt att förstå det stora favoritskapet. Rumänien stod upp bra mot tabelltvåan Belgien senast och de tre senaste mötena dessa två lag har faktiskt slutat oavgjort. Gardera ettan omgående!

5. Österrike D - Finland D 1d

I Grupp G har Spanien sprungit ifrån övrigt motstånd, men Österrike har fortfarande rimliga chanser att få delta i VM nästa sommar. Men då kommer det att krävas tre poäng mot Finland för att ha chansen att bli en av de fyra bästa tabelltvåorna. Något hemmanationen bör ha bra chans på. Finland är inget dåligt lag, men österrikiskorna, som tog sig till semifinal i EM förra sommaren, har i grunden en bättre elva. Dessutom fick finskorna inte helt oväntat se sig besegrade av Österrike med 0-2 på hemmagräs så sent som i början av augusti. Ettan spikas!

6. Polen D - Schweiz D 2d

Schweiz har inte varit någon stor nation på damsidan, men de senaste åren har landet fått fram fullt dugliga fotbollsspelare både på herr- och damsidan, och här kan faktiskt schweiziskorna kvalificera sig för sitt tredje raka mästerskap! Gästerna toppar gruppen inför den sista omgången, men Skottland, som är placeringen bakom, nosar på samma poäng. Polen har inte speciellt mycket att spela för och det hade nog behövts för att kunna stå upp mot ett så bra lag som Schweiz. Den “givna” utgångstvåan garderas endast på det stora systemet. 

7. Island D - Tjeckien D 1d

Islands damer har på senare år växt fram till en ganska stor fotbollsnation i Europa. Isländskorna har kvalificerat sig för tre raka Europamästerskap, och chansen finns fortfarande att nå hela vägen fram till VM i Frankrike, vilket skulle vara damlandslaget första världsmästerskap. Tar hemmalaget tre poäng i den sista omgången mot Tjeckien, är de klara för playoff-spel. Tjeckien är dock ingen slagpåse, men känslan är ändå att nationen från Nordatlanten är lite för bra för tillfället. Ettan lutar åt att erbjuda supervärde så Island spikas här utan någon större fundering trots allt. 

8. Nordirland D - Slovakien D 1d

I Nordirland stundar en väldigt avslagen fajt. Det är nämligen jumbomöte i Grupp C och således är det hedern som står på spel här. Hemmalaget får anses som favoriter, delvis på grund av kraften av hemmaplan, men också för att bortalaget fortfarande är poänglösa. Nordirland vann med 3-1 i bortamötet mot slovakiskorna, men någon given etta är det här absolut inte. Faktum är att hemmalaget har 0-19 på de fyra senaste kvalmatcherna. Gardera ettan omgående!

Kassaskåpet! - Österrike Dd

De österrikiska damerna har visat hög klass de senaste åren. Finland är i grunden ett sämre lag som väldigt sällan imponerar på resande fot. Ettan ska bara spikas i match 5, inte minst med tanke på att hemmalaget är väldigt streckvärt!

Varningen! - Rumänien Dd

De tre senaste mötena mellan Portugal och Rumänien har slutat oavgjort, och med tanke på att det inte står mer än äran på spel känns det här väldigt ovisst. Därför föredras alla tecken med tanke på att ettan streckas stenhårt!

32 raderd

1. Gefle - Örgryte x2
2. Norge D - Nederländerna D x2
3. Danmark D - Sverige D 1x
4. Portugal D - Rumänien D 1x
5. Österrike D - Finland D 1
6. Polen D - Schweiz D 2
7. Island D - Tjeckien D 1
8. Nordirland D - Slovakien D 1x

144 raderd

1. Gefle - Örgryte x2
2. Norge D - Nederländerna D 1x2
3. Danmark D - Sverige D 1x
4. Portugal D - Rumänien D 1x2
5. Österrike D - Finland D 1
6. Polen D - Schweiz D x2
7. Island D - Tjeckien D 1 
8. Nordirland D - Slovakien D 1x