Det är ett riktigt klurigt Topptips som går av stapeln under måndagen. Det kommer säkerligen generera en del deg vid alla rätt. Det ska tippas en hel del svensk fotboll, där tre fajter i Superettan kompletteras med damlandslagets ödesmatch mot Danmark i VM-kvalet. Kan Blågult säkra biljetten till VM i Frankrike denna afton?

 

Spelstopp: 18.59

 

 

1. AFC Eskilstuna - GAIS 1

AFC Eskilstuna har verkligen kommit igång efter uppehållet och nu har de orangea tagit över tredjeplatsen (kvalplatsen till Allsvenskan). Hela säsongen har italienaren Gianluca Curci, med förflutet i Roma, varit ruskigt svår att få hål på mellan stolparna. Faktum är att Eskilstuna släppt in blott nio mål efter 20 omgångar. Gästande GAIS tog en efterlängtad seger i derbyt mot Örgryte på Gamla Ullevi senast. Dessförinnan hade Makrillarna fyra matcher i följd utan seger i Superettan. Hemmalaget är obesegrade på Tunavallen den här säsongen och för dagen känns AFC hetare än GAIS. Ettan spikas!

 

2. Varberg - Värnamo 2

Viktiga poäng på spel i Varberg denna måndag på Påskbergsvallen. Inför omgång 21 återfinns båda lagen i bottenskiktet av tabellen, med 18 inspelade poäng. IFK Värnamo är dock i riktigt bra slag. Den forne tabelljumbon har växlat upp flera snäpp efter uppehållet. Under sommaren förstärkte de vitblå truppen rejält, vilket har gett resultat. Faktum är att Värnamo mer än tredubblat poängskörden på de fem spelade matcherna efter uppehållet, där gästerna spelat in 13 poäng! Bortalaget är just nu betydligt bättre än vad tabellen visar, så det ska nog streckas från höger!

 

3. Öster - Falkenberg 2

I Småland, på Myresjöhus Arena i Växjö, är det två formstarka lag som drabbar samman. Falkenberg återfinns på andraplats, tre poäng bakom Helsingborg. Hallänningarna kommer till spel med två raka segrar. Senast besegrades Degerfors med 4-1, där nigerianen Chisom Egbuchunam stod för ett hattrick. Östers IF har gått riktigt bra under vårsäsongen, men senast torskade smålänningarna mot Värnamo med 0-1. Christian Järdler har en del bekymmer i backlinjen inför måndagens drabbning då både Stefan Karlsson och Oliver Silverholt är avstängda efter ostskivorna mot Värnamo. Knapp, knapp tvåa!

 

4. Lorient - Grenoble 1

I den franska andraligan är Grenoble Foot 38 nykomlingar. Laget från sydöstra Frankrike har inlett säsongen helt okej, och står på åtta poäng efter fem matcher. Sju av dessa poäng har dock tagits på hemmagräs. Lorient har under många år varit ett etablerat lag i Ligue 1, men 2016/17 degraderades västkustlaget från det franska finrummet. I fjol slutade Lorient på en ganska blek sjundeplats i andradivisionen, men hemmalaget har inlett den här säsongen väldigt positivt. Efter fem omgångar är laget obesegrade med elva inspelade poäng. Ettan är definitivt mest trolig men Lorient garderas tidigt på grund av hård streckning.

 

5. Almeria - Malaga 1

Det vankas Sydkust-derby i spanska Segunda! Malaga har varit ett sjunkande skepp sedan kvartsfinalen i Champions League 2012/13. I fjol slutade gästerna på blott 20 poäng efter 38 omgångar i La Liga, och slutade således sist i tabellen. Malaga har inlett den här säsongen ganska bra med två raka uddamålssegrar, även fast dessa två segrar suttit väldigt hårt inne. Almeria har huserat i andradivisionen sedan degraderingen från La Liga 2014/15. Hemmalaget har slutat på den undre halvan de senaste åren, men trots detta är man väldigt svårspelade på Medelhavs-arenan i Almeria. Här ska det streckas efter värdet - ettan först alltså!

 

6. Holstein Kiel - Magdeburg 1

Holstein Kiel vara nära på att lösa en plats i Bundesliga i fjol, men föll i kvalet mot Wolfsburg. Förra säsongen hade hemmalaget ligans mest fruktade offensiv, då Kiel gjorde 71 mål på 34 matcher vilket var 14 fler än Düsseldorf som sedermera vann serien. Holstein har inlett denna säsong starkt, där segern på Volksparkstadion i premiären mot Hamburg (3-0) verkligen sticker ut! Gästande Magdeburg är på pappret ett betydligt sämre lag och har huserat i de lägre divisionerna under väldigt lång tid. Magdeburg står på två poäng efter tre omgångar och mycket talar för att nykomlingen får det tufft den här säsongen i andradivisionen. Kiel är ett fullt rimligt singelstreck!

 

7. Danmark D - Sverige D X

Sverige kan säkra en plats till fotbolls-VM i Frankrike nästa sommar denna tisdag! Inför den sista omgången i kvalgruppen står Blågult på 18 poäng, men tätt där bakom återfinns Danmark på 16 pinnar som överraskande nog tappade poäng senast mot gruppjumbon Kroatien (1-1). Där räddade den danska stjärnspelaren Nadia Nadim poängen på stopptid. Bayern München-spelaren Fridolina Rolfö är fortfarande tveksam för spel, och Lotta Schelin har lagt dojorna på hyllan. Men Peter Gerhardsson har ett homogent och kompetent lag, som visat klass under hela kvalet. Eftersom Sverige klarar sig med ett oavgjort resultat känns krysset bäst att utgå från, men alla tecken föredras. På pappret är det här helt öppet!

 

8. Ukraina D - Ungern D 1

Ukrainas damer är precis som många andra nationer i öst svåra att tas med på hemmagräs. Faktum är att Ukraina är det enda laget hittills som besegrat Sverige i VM-kvalgruppen, och det var på hemmaplan i mitten av juni med 1-0. Det blev dock förlust i torsdags för Ukraina mot Blågult på Gamla Ullevi med 0-3. Nu väntar Ungern, som är en ganska dassig nation på damsidan. Bortalaget har bara tagit poäng (4) mot tabelljumbon Kroatien. I övrigt har det blivit idel förluster. Därmed är känslan att 1X ska stå sig bra på den här kupongen!

 

Kassaskåpet! - AFC Eskilstuna

Det finns ingen “given” segrare på måndagens kupong, men AFC känns som den mest troliga. På Tunavallen är man obesegrade den här säsongen och formen pekar spikrakt uppåt, samtidigt som GAIS varit en stor besvikelse efter framfarten i Svenska Cupen!

 

Varningen! - Almeria

Derbyn är alltid derbyn. När dessa två lag möttes under försäsongen slutade det med delad pott i en helt jämn tillställning. Almeria var riktigt nära att ta tre poäng mot Teneriffa senast, och här ska hemmalaget ha betydligt större chanser att ta nya poäng än vad procenten visar!

 

32 rader

 

1. AFC Eskilstuna - GAIS 1

2. Varberg - Värnamo 2

3. Öster - Falkenberg x2

4. Lorient - Grenoble 1x

5. Almeria - Malaga 1x

6. Holstein Kiel - Magdeburg 1

7. Danmark D - Sverige D 1x

8. Ukraina D - Ungern D 1x

 

144 rader

 

1. AFC Eskilstuna - GAIS 1

2. Varberg - Värnamo x2

3. Öster - Falkenberg 1x2

4. Lorient - Grenoble 1x

5. Almeria - Malaga 1x

6. Holstein Kiel - Magdeburg 1

7. Danmark D - Sverige D 1x2

8. Ukraina D - Ungern D 1x