Tisdagen Topptips är ett klurigt sådant. Fem matcher från den minst prioriterade cupen (Ligacupen) i England ska synas. Lag möts från olika divisioner där det är svårt att veta på förhand vilka som lägger störst krut på cupen. Det ska även tippas Champions League-kval där det stundar returmöten i huvudstäderna i Grekland, Kroatien och Ukraina.

 

 

Spelstopp: 20.29

 

1. AEK Athen - MOL Vidi FC 1

AEK Athen har satt sig i ett riktigt bra läge för att nå ända fram till gruppspelet i den mest anrika klubblagsturneringen i Europa. De regerande grekiska mästarna slog ut Celtic i den förra kvalomgången, och har fått en riktigt drömlottning i den sista kvalrundan. AEK vann de första mötet i Ungern med 2-1 och ska således ha toppchans att ta sig vidare från det här. MOL Vidi FC befinner sig på en lägre nivå. En nivå som faktiskt den förra motståndaren i kvalet (Malmö FF) “borde” ha klarat av. Att gästerna ska vända på steken i Aten ser vi som väldigt osannolikt. Ettan singelstreckas!

 

2. Dinamo Zagreb - Young Boys X

Young Boys har fått en riktigt kalasstart på säsongen. Fjolårets segrare i den schweiziska ligan har full pott i seriespelet efter fem spelade matcher. I det första mötet mot Dinamo Zagreb, som spelades i Bern, var schweizarna det bättre laget. Young Boys tog ledningen redan efter två minuter och var det spelförande laget, men matchen slutade detta till trots 1-1. Således vidöppen retur! Dinamo Zagreb är Kroatiens motsvarighet på Young Boys. Det kroatiska huvudstadslaget är starka på hemmagräs vilket gör att vi utgår från krysset. Helst ska dock alla tecken med!

 

3. Dynamo Kiev - Ajax 2

Dynamo Kiev har inlett säsongen positivt i ligaspelet. Efter fem omgångar står laget på 13 poäng, men noterbart är att målskillnaden är 5-1. Ramstarkt försvar har lagt grunden till den fina poängskörden. I Amsterdam hade dock ukrainarna det tufft, där ett mer spetsigt Ajax enkelt kunde skapa heta målchanser och till slut vinna med 3-1. Således måste hemmalaget framåt hemma i Kiev, eftersom ukrainarna måste göra minst två mål. Ett utgångsläge som bör gynna gästerna. Ett mer kvalitativt och spetsigt Ajax bör ha bra chans här därför streckar vi från höger. Men visst ska de garderas tidigt.

 

4. Swansea - Crystal Palace 2

Över till England och Ligacupen, där Swansea välkomnar Premier League-laget Crystal Palace på Liberty Stadium. Graham Potter fick en bra start i sin nya klubb i Wales, även fast spelet inte övertygat nämnvärt. Här kommer dock The Swans till spel med tre raka matcher utan seger, med hemmaförlusten mot Bristol (0-1) i ryggen. Crystal Palace har haft lite oflyt i inledningen av säsongen men spelmässigt ser det ganska lovande ut för Roy Hodgson. Även fast gästerna eventuellt väljer att rotera här, finns det gott om kvalitetsspelare på bänken att tillgå. Bland annat Max Meyer som ännu inte ha fått förtroendet från start i sin nya klubb. Tvåa!

 

5. Brighton - Southampton 1

Brighton & Hove Albion och Southampton kommer med största sannolikhet att husera på den undre halvan av Premier League den här säsongen. Trots att Brighton besegrade Manchester United i den andra omgången ser The Seagulls inte ut som något lag för den övre halvan. The Saints hade en tuff fjolårssäsong och inledningen på den här säsongen vittnar om att Hampshire-klubben inte är mycket vassare just nu. Känslan är att det här kan gå åt vilket håll som helst. Vi går för en gate (12) i det lilla systemet och samtliga tecken i det stora.

 

6. Leeds - Preston 2

Det klassiska laget Leeds United har fått en flygande start på säsongen. Efter fem omgångar av The Championship har Pontus Janssons lag spelat in 13 poäng och toppar därmed tabellen. Frågan är hur Marcelo Bielsa prioriterar Ligacupen, tanken är väl att satsa allt krut på ligaspelet och försöka ta klivet upp i seriesystemet? Preston tog fyra poäng mot Leeds i fjol och känslan är att gästerna bör ha betydligt bättre chanser än hur procenten är fördelade. Strecka utan tvekan från höger där värdet finns!

 

7. Sheffield Wednesday - Wolverhampton 2

Sheffield Wednesday slutade på den undre halvan av The Championship i fjol och Ugglorna ser ganska likartade ut just nu. Efter en sämre inledningen har dock hemmalaget spelat upp sig en aning. Senast blev det seger hemma på Hillsborough med 2-1 mot Ipswich Town, där portugisen Lucas Joao stod för båda målen. Denna tisdag väntar dock betydligt tuffare motstånd. Wolverhampton har ett riktigt stjärnspäckat lag som utan tvekan ska kunna hålla sig ifrån allt som heter bottenstrid i Premier League. Wolves tog poäng senast mot Manchester City och ska definitivt råda som klara favoriter här. Tvåa!

 

8. Stoke - Huddersfield 1

Stoke City, som degraderades från Premier league i fjol, var topptippade inför den här säsongen i den engelska andradivisionen. The Potters har fått behålla stora delar av det slagkraftiga lag som ska stå sig riktigt bra i The Championship. Stoke har dock inlett säsongen uselt. Faktum är att hemmalaget stod på två poäng efter de fyra inledande omgångarna i ligaspelet. Senast blev det dock seger hemma mot Hull City med 2-0. Kan det lossna nu för “Stokealona”? Huddersfield har fått en riktigt tung start på säsongen med storförluster mot Manchester City och Chelsea, och endast 0-0 senast hemma mot bottentippade Cardiff City. 1X spelas med viss tveksamhet.

 

Kassaskåpet! - AEK Athen

Vidi FC ska inte vara bra nog för att nå gruppspelet i Champions League. AEK Athen som slog ut Celtic i den förra omgången ska vara klasser bättre än motståndarna. Eftersom gästerna måste framåt här känns ettan som en väldigt sund spik!

 

Varningen! - Preston

Marcelo Bielsa bör rotera en hel del här, något som bör ge Preston rätt goda möjligheter. The Lilywhites tog fyra poäng mot Leeds i fjol och tvåan känns som en riktigt bra rensare på den här kupongen. Ligacupen är alltid svår förutspå, så gå definitivt för skrällen på Elland Road!

 

32 rader

 

1. AEK Athen - Vidi FC 1

2. D. Zagreb - Young Boys x2

3. Dynamo Kiev - Ajax x2

4. Swansea - Crystal Palace 2

5. Brighton - Southampton 12

6. Leeds - Preston x2

7. Sheffield W. - Wolves 2

8. Stoke - Huddersfield 1x

 

144 rader

 

1. AEK Athen - Vidi FC 1

2. D. Zagreb - Young Boys 1x2

3. Dynamo Kiev - Ajax x2

4. Swansea - Crystal Palace x2

5. Brighton - Southampton 1x2

6. Leeds - Preston x2

7. Sheffield W. - Wolves 2

8. Stoke - Huddersfield 1x