Vecko-omgången rullar vidare under torsdagen med fina matcher från både Italien och Spanien där bland annat John Guidettis Alavés ska försöka hänga på Barca och Real i toppen av La Liga. Detta till trots är det nog på hemmaplan vi hämtar torsdagens finaste fajt när IFK Göteborg tar emot ärkerivalen från Solna. Kan Blåvitt sätta käppar i hjulet för AIK:s gulddrömmar eller tuffar segertåget vidare?

 

​​​​​​​

Spelstopp: 18.59

 

1. IFK Göteborg - AIK 2

De blåvita hemmalaget har ett tufft spelår bakom sig med dåliga resultat och en misskött organisation i allmänhet. Efter 1-4 i derbyt senast mot Häcken är laget på allvar indragna i bottenstriden och det lär bli en ångestfylld avslutning på säsongen. Ny tuff utmaning här när göteborgarna möter allsvenska serieledarna AIK i vad som historiskt sett är Sveriges mest laddade möte. Gnaget leder som bekant serien och kommer från en blytung derbyseger mot Hammarby senast efter att Henok Goitom tryckt in matchens enda mål. Botten mot toppen på Gamla Ullevi således, men tabelläget och formen spelar inte alltid så stor roll i dessa möten. Det går dock inte att blunda för att det är klasskillnad mellan lagen i år och vi utgår från tvåan.

 

2. Kalmar FF - Häcken 2

Efter derbykrossen mot IFK Göteborg beger sig Häcken till Guldfågeln Arena för match mot Kalmar FF. Andreas Alms lag har verkligen hittat formen med sex segrar på de sju senaste och med spelare som Paulinho och Irandust i fin form kan Häcken slå vilket lag som helst. Kalmar FF verkar i sin tur redan tagit ut semestern med fyra raka matcher utan vinst och endast ett mål framåt. Det mesta pekar på en bortaseger och tvåan ligger närmast till hands även här.

 

3. Empoli - Milan 2

Italien är först ut från kontinenten där Serie A bjuder på två matcher. Milan beger sig till Toscana där nykomlingarna Empoli står för motståndet. Hemmalaget har börjat säsongen ganska svagt med fyra poäng på fem omgångar. Samtidigt har inte heller Milan kommit igång ordentligt och senast blev det poängtapp hemma mot Atalanta. Empoli bör visserligen vara mer lättsmält för Higuain med flera och milaneserna är givetvis favoriter, men jagas utdelning kan man med fördel gardera upp med krysset till fin procent.

 

4. SPAL - Sassuolo 1

Det är två formstarka lag som drabbar samman i norra Italien. Trots att SPAL var ordentligt indraget i bottenstriden i fjol, och med nöd och näppe lyckades hänga kvar, har hösten börjat utmärkt. Nio poäng på fem matcher och två av två hemma på Paolo Mazza är starkt. Juventus inofficiella farmargäng Sassuolo, med Kevin Prince Boateng i spetsen, har även de inlett säsongen övertygande med tio pinnar av 15 möjliga så här långt. De grönsvarta har dock plockat nio av dessa poäng på hemmaplan och det finns alltjämt vissa frågetecken för spelet på bortaplan. Två hemmastarka lag gör SPAL till favorit. Ettan målas ner först.

 

5. Alavés - Getafe 1

Vi rör oss vidare kring medelhavet där tre matcher från La Liga ska avhandlas. Alavés kommer närmast från en finfin bortaseger mot Rayo Vallecano. John Guidetti spelade från start i en match som slutade i seger med hela 5-1. Alavés säsongsinledning är inget att blunda för. Sedan tränare Abelardo tillträdde i mitten på förra säsongen är det bara Barcelona, Real Madrid, och Atlético som tagit fler poäng i ligan. Tio poäng, tre raka segrar och en urstark tredjeplats i ligan talar sitt tydliga språk. Med det sagt är gästande Getafe, som slutade åtta i fjol, inget gäng man bara går ut och kör över, och även om Alavés är favoriter så är inte ett oavgjort resultat otänkbart. Gardera!

 

6. Girona - Real Betis X

Trots prestigevärningar av spelare som William Carvalho, Takashi Inui och PSG:s Giovani Lo Celso har Quique Setiens Betis inlett svagt. Endast en seger på de första fem omgångarna har gjort att hypen har dött lite kring Sevillas populäraste lag, som tippades vara med och utmana om den sista Champions League-platsen. Det är dock inte nattsvart då laget trots allt bara förlorat en match. Girona spelade i sin tur 2-2 borta mot Barcelona senast efter viss hjälp av VAR och två nya klassmål av en av den europeiska fotbollens mest underskattade spelare, Cristhian Stuani. Ruggigt jämn match på förhand som bör helgarderas om plånboken tillåter.

 

7. Valladolid - Levante X

Nykomlingarna Valladolid har inlett säsongen svagt och parkerar på näst sista plats. De fyra första omgångarna resulterade i noll gjorda mål och två poäng. Senaste matchen mot målglada Celta Vigo var således ett fall framåt för Daniel Larssons gamla lag med tre gjorda mål som tillslut gav ett kryss. Ungefär samtidigt släppte det normalt sett försvarsstarka Levante in sex bollar mot Sevilla i något som får anses vara undantaget som bekräftar regeln. Tight match även här som gärna får helgarderas!

 

8. Chaves - Benfica 2

Vi avslutar i Portugal där Benfica möter Chaves. Gästerna har till dags datum vunnit samtliga möten lagen emellan och även om Chaves slutade sexa i fjol blir det tufft här. När de röda örnarna dessutom får tillbaka store målskytten Jonas, som dundrade in 34 baljor förra säsongen, finns det absolut inget som talar för en hemmaskräll. Tvåa!

 

Kassaskåpet! - Benfica

Benfica har aldrig tappat poäng mot Chaves. Med store målskytten tillbaka finns inget som talar för det nu heller. Tvåan är självklar!

 

Varningen! - Levante

Vi ska inte dra för stora växlar av storförlusten mot Sevilla senast. När andalusierna har sin dag kan det rinna iväg mot alla lag och det finns mycket kvalité i Valencialaget. Valladolid är uddlösa framåt och en klar favorit till att åka ur. Nära 50 procent på ettan är således på tok för högt. Levante måste med på kupongen!

 

32 rader

 

1. IFK Göteborg - AIK x2

2. Kalmar FF - Häcken 2

3. Empoli - Milan 2

4. SPAL - Sassuolo 1x

5. Alavés - Getafe 1x

6. Girona - Real Betis 12

7. Valladolid - Levante 12

8. Chaves - Benfica 2

 

144 rader

 

1. IFK Göteborg - AIK x2

2. Kalmar FF - Häcken 2

3. Empoli - Milan x2

4. SPAL - Sassuolo 1x

5. Alavés - Getafe 1x

6. Girona - Real Betis 1x2

7. Valladolid - Levante 1x2

8. Chaves - Benfica 2