Tisdagens Topptips bjuder på ett par fina drabbningar där två svenska matcher varvas med en härlig vecko-omgång från flera av de stora ligorna. Höjdpunkten hittas utan tvekan nere på kontinenten där Inter välkomnar ett formstarkt Fiorentina till Milano i ett riktigt klassikermöte. I det svenska höstrusket kämpar Sirius vidare för sin allsvenska existens borta mot ett semesterklart Örebro samtidigt som Halmstad behöver tre pinnar mot Landskrona i jakten på uppflyttning från Superettan.

 

 

Spelstopp: 18.59

 

1. Örebro - Sirius 2

Efter en i många delar fin insats åkte poängjagande Sirius på en minst sagt tung förlust mot Östersund i lördags där gästernas Mensah gjorde matchens enda mål i den 95:e minuten. Uppsalagänget har dock endast en pinne till säker mark så det krävs att laget studsar tillbaka direkt mot Örebro, som med sin niondeplats inte har mycket att spela för. Det märktes inte minst i lagets senaste match som slutade med förlust mot ett krisande Elfsborg på Borås Arena. Sirius krigar för förnyat kontrakt och vilja brukar räcka långt när det börjar blåsa kalla höstvindar på de svenska planerna. Tvåan finns till en mycket fin procent så vi börjar där!

 

2. Halmstad - Landskrona 1

Toppen mot botten i Superettan där Örjans Vall och Halmstads BK öppnar portarna för Landskrona BOIS. Hemmalaget jagar AFC Eskilstuna på den allsvenska kvalplatsen  samtidigt som skåningarna krigar för att undvika de två direktplatserna ner till Division 1. Hallänningarna kommer från en stark bortaseger i Göteborg mot GAIS och laget har tre segrar på de fyra senaste. Landskrona är i sin tur rejält stukade efter förlusten hemma mot bottenkonkurrenten Varberg och det skall mycket till för att laget ska plocka poäng här. Etta!

 

3. Espanyol - Eibar X

Först ut på kontinenten är Spanien där ett sensommarvarmt Barcelona välkomnar överpresterande lilleputt-laget Eibar. Baskerna, med seriens minsta arena, fortsätter sin vana trogen att plocka fler poäng än man borde och ligger precis som förra säsongen stabilt i tabellens mittskikt. Espanol är dock inga duvungar och hemma på Cornella el Prat har laget vunnit båda sina inledande matcher med totalt 3-0 i målskillnad. Tajt match att vänta och utgångstipset blir därför ett kryss som i första hand garderas med en etta.

 

4. Real Sociedad - Rayo Vallecano 1

La Real tog efter en svidande och något oförtjänt 1-2 förlust mot Barcelona med sig alla tre poäng från bortamötet mot Huesca i fredags. I tisdagens hemmamöte får baskerna besök av nykomlingen Vallecano som inlett säsongen med tre förluster och en vinst. Detta gör att gästerna föga smickrande parkerar som nästjumbo i en något haltande tabell. Sociedad kommer vara tokladdade på sin nya hemmaarena och när store målskytten Willian José återigen vaknat till liv med två mål på tre matcher går det inte att tippa emot hemmalaget. Ettan spikas!

 

5. Toulouse - St. Etienne X

Vidare till Frankrike där Johan Elmanders gamla gäng tar emot svårspelade Saint Etienne. Hemmalaget har inlett den franska ligasäsongen starkt och efter premiärförlusten borta mot Marseille har laget fem raka utan nederlag. Gästerna är dock inte mycket sämre och ligger alltjämt endast två poäng bakom. Ett frågetecken kan trots allt sättas de grönvitas form med bara en seger på de fem senaste. Lagen brukar vara jämna och och även om Toulouse är knappa favoriter skall vi inte skämmas för att plocka med samtliga tecken.

 

6. Inter - Fiorentina X

Innan vi avslutar tipset i Tyskland klämmer vi in tisdagens absoluta höjdpunkt från Italien där Inter välkomnar Fiorentina till Giuseppe Meazza. Efter en knackig inledning har de blåsvarta fått lite vind i seglen. På ett par minuter förbyttes förlust, misär och krav på Spalettis avgång till seger och fest när Nerazzurri vände 0-1 till 2-1 mot Tottenhamn i den gångna veckans Champions League. Spelet vacklar dock fortfarande. Tisdagens motståndare Fiorentina har gått från klarhet till klarhet med en tredjeplats och finfina 11-3 i målskillnad efter de inledande fem omgångarna. Det lockar nästan alltid att spika Inter på hemmaplan men Viola är ett fint fotbollslag och här bör man se upp. Gardera!

 

7. Hannover - Hoffenheim 2

Sist ut på kupongen är Bundesliga med två fina fajter. Hannover har startat säsongen trögt och har som en följd av det två raka torsk och endast två ynka poäng efter fyra omgångar. Hyllade Julian Nagelsmanns mannskap har inlett säsongen betydligt bättre där ett kryss mot ukrainska Shakhtar i förra veckans Champions League följdes upp med en fin poäng mot Dortmund i lördags. Förre Malmö-backen Miiko Albornoz fick rött kort senast och kommer således inte till spel för hemmalaget här. Stannar tvåan runt 40 procent är det en mycket fin spik!

 

8. Freiburg - Schalke 2

Det forna storlaget Schalke har en turbulent säsongsinledning bakom sig och står efter fyra omgångar alltjämt på noll poäng. Freiburg har i sin tur fyra, och det är således två formsvaga lag som gör upp om kupongens sista poäng. En liten ljusglimt hos tabelljumbon är krysset mot Porto i Champions League och kan man hämta lite kraft från det är gästerna såklart i grunden ett mycket bra lag. Freiburg, som förra året med nöd och näppe klarade kontraktet, verkar bli ett bottengäng även i år och detta kan sluta lite hur som helst. Börja med tvåan men gardera omgående.

 

Kassaskåpet! - Real Sociedad

La Real har trots en ganska svår inledning imponerat spelmässigt och plockat de poäng man ska. Med lite tur hade det blivit ett par till och hemma i San Sebastián har baskerna sett starka ut. Mot nästjumbon Vallecano, som har för vana att ta sina poäng hemma i Madrid, finns inget annat än seger.

 

Varningen! - Fiorentina

Inter har visserligen två raka segrar, men bägge dessa kom i slutsekundrarna efter ganska risiga insatser. Spalletti har inte fått ordning på varken uppställning eller spel och när ett av ligans formstarkaste och mest välspelande lag kommer på besök börjar det osa katt på Giuseppe Meazza. Hemmalaget är streckat i högsta laget och Fiorentina kan mycket väl ta både en och tre poäng!

 

32 rader

1. Örebro - Sirius x2       

2. Halmstad - Landskrona 1

3. Espanyol - Eibar 1x

4. Sociedad -  Vallecano 1

5. Toulouse - St. Etienne 1x

6. Inter - Fiorentina 1x

7. Hannover - Hoffenheim 2

8. Freiburg - Schalke 12

 

144 rader

1. Örebro - Sirius x2       

2. Halmstad - Landskrona 1

3. Espanyol - Eibar 1x

4. Sociedad -  Vallecano 1

5. Toulouse - St. Etienne 1x

6. Inter - Fiorentina 1x2

7. Hannover - Hoffenheim x2

8. Freiburg - Schalke 1x2