Det är fokus Europa på tisdagens Topptips när Champions League går in i andra omgången. Bland de två tidiga matcherna är det främst Hoffenheim mot Manchester City som sticker ut där de ljusblå jagar sina första tre poäng. Den riktiga höjdpunkten låter dock vänta på sig till den sena matchen när Man United får besök av Valencia på Old Trafford.

 

Spelstopp: 18.54

 

1. AEK Athen - Benfica 2

Först ut är två lag som alltjämt står på noll poäng efter varsin förlust i den första omgången. Även om det är tidigt att prata avancemang så är det grekiska huvudstadslaget i stort behov av poäng efter svaga 0-3 borta mot Ajax i den första matchen. Benfica förlorade i sin tur mot gruppens förmodade suverän Bayern München vilket inte är mycket att hänga upp sig på. Ligaformen är mer eller mindre likvärdig hos de båda men till skillnad från AEK Athen är portugiserna vana vid Europaspel samtidigt som truppen bör vara klassen bättre. Benfica är klar favorit hos spelbolagen vilket inte alls återspeglas på kupongen där procenten är väldigt jämnt fördelade. Finfint värde på Benfica således och tvåan är given som utgångspunkt.

 

2. Bayern München - Ajax 1

Eftersom lagen i matchen ovan står på noll poäng står följaktligen Bayern München och Ajax på tre poäng vardera. Det var dock klasskillnad på motståndet där tyskarna hämtade tre poäng borta mot Benfica jämfört med Ajax hemmaseger mot AEK. Klasskillnad är det också på lagen i denna match och efter att Bayern vilat spelare under helgens ligaomgång ligger det såklart inget tyskt poängtapp i korten här. Lägg till hemmaplansfördelen och den utvilade tyska maskinen spikas.

 

3. Hoffenheim - Manchester City 2

Ännu en match i Tyskland när Hoffenheim tar emot Pep Guardiolas självspelande piano. Manchester City går som vanligt oerhört starkt i ligan som leds före Liverpool. Laget har vunnit sju av nio matcher denna säsong där känslan, trots den obesegrade ligastarten, är att fokus ligger mer mot Europa än tidigare. Det gör den överraskande förlusten mot Lyon senast än mer förvånande och nu har de ljusblå inte råd att tappa fler poäng.  Man går dock knappast på samma mina igen och det är definitivt tre pinnar som gäller mot Hoffenheim som kommer från en hemmaförlust med 1-2 mot haltande RB Leipzig. Form och klass talar för City. Tvåa!

 

4. Lyon - Shakhtar Donetsk 1

Fransmännen vände helt oväntat men inte alls oförtjänt hem från Manchester med tre poäng efter vinst med 2-1 i senaste omgången. I helgens ligamatch fick Lyon dock “bara” 1-1 hemma mot Nantes men formen är inte dålig. Shakhtar Donetsk är lite i skymundan av de stora drakarna alltid att räkna med i de europeiska cuperna. I fjol var laget inte långt ifrån att slå ut Roma i åttondelsfinalen. Det ledde till att man i sin vana trogen tappade en eller två fina brassar, i detta fall Bernard och Fred, men som alltid finns det gott om nya sydamerikaner redo att kliva fram. Lagen är i grunden jämna och det kan gå lite hur som helst, även om känslan är att lagen inte kommer dela på poängen. Etta-tvåa i första hand således!

 

5. CSKA Moskva - Real Madrid 2

Endast en pinne och väldigt otillfredställande spel är vad Real Madrid bjudit sina fans på den gångna veckan. Noll mål på två matcher när kölhalningen med 0-3 mot Sevilla på Ramón Sánchez Pizjuán följdes upp av 0-0 i derbyt mot Atlético. En match där framförallt de båda målvakterna stod för fina insatser. Då som nu gäller att både Marcelo och Isco är skadade samtidigt som Bale utgick i halvtid i lördags med ny förmodad muskelbristning. Om formen är sådär hos gästerna är det raka motsatsen för CSKA som har åtta raka matcher utan förlust. I premiären blev det 2-2 borta mot Viktoria Plzen efter att ryssarna hämtat upp ett 0-2 underläge. I grund och botten är det ändå klasskillnad men det är inte fel att gardera upp tvåan med krysset.

 

6. Roma - Viktoria Plzen 1

Efter en minst sagt knackig inledning på säsongen har Robin Olsens Roma börjat vädra morgonluft. På mindre än en vecka har laget stått för två finfina insatser med 4-0 mot Frosinone och starka 3-1 i Romderbyt mot Lazio. Välbehövlig arbetsro i den eviga staden och med nyfunnet självförtroende bör de tjeckiska gästerna bli en munsbit. De Rossi är tveksam till spel men det finns tillräckligt med kvalité i truppen för att vinna mot Plzen som tappade 2-0 till 2-2 mot CSKA i förra omgången. Höga förväntningar på hemmalaget men det klarar de av. Giallorossi vinner!

 

7. Juventus - Young Boys 1

Den gamla damen är nu i ensam majestät i Europa som enda lag med idel segrar. Spelet har visserligen varit aningen trögt men poängen har bärgats och efter 3-1 mot Napoli känns faktiskt Serie A mer som en ren transportsträcka till Scudetton än något annat. Cristiano Ronaldo saknas här efter utvisningen senast samtidigt som Douglas Costa fortsatt är avstängd internt efter incidenten mot Sassuolo. Det finns dock tillräcklig bredd i laget där bland andra Mandzukic, med två mål senast, är i kanonform. Young Boys går starkt i den schweiziska ligan men laget blev rejält synade i CL-premiären mot formsvaga Manchester United och det blir inte bättre här. Solklar etta!

 

8. Manchester United - Valencia 1

Det blåser snåla vindar kring José Mourinho och Manchester United i nordvästra England. Demontränaren bråkar i sin vana trogen på senare år med allt och alla och det är fler än Paul Pogba som ser över sina alternativ. Förlusterna mot Derby och West Ham gör att bägaren redan är överfull och det är nog bara en tidsfråga innan sista droppen rinner. Kanske gör den det redan här? Gästande Valencia tog, efter sent poängtapp i ligaomgången innan, en efterlängtad seger i den svåra bortamatchen mot Real Sociedad i helgen. Fladdermössen har inte riktigt kommit igång efter den fina fjolårssäsongen, men det finns gott om kvalité i truppen. Viss fördel United men det kan gå åt båda håll och vi skäms inte för att gradera upp och hoppas på skräll!

 

Kassaskåpet! - Juventus

Den gamla damen har sakta men säkert byggt upp en trupp i världsklass med Champions League-seger som uttalat mål. Då tappas inga poäng hemma mot Young Boys.

 

Varningen! - Valencia

Om matchen spelats på pappret hade det inte varit något snack. United hade vunnit. Som bekant gör den inte det, och med den oerhörda disharmoni som råder hos det röda hemmalaget finns alla chanser i världen att sno poäng. Kunde Derby så kan Valencia!

 

32 rader

1. AEK Athen - Benfica x2

2. Bayern München - Ajax 1

3. Hoffenheim - Manchester City x2

4. Lyon - Shakhtar Donetsk 12

5. CSKA Moskva - Real Madrid x2

6. Roma - Viktoria Plzen 1

7. Juventus - Young Boys 1

8. Manchester United - Valencia 1x

 

144 rader

1. AEK Athen - Benfica x2

2. Bayern München - Ajax 1

3. Hoffenheim - Manchester City x2

4. Lyon - Shakhtar Donetsk 1x2

5. CSKA Moskva - Real Madrid x2

6. Roma - Viktoria Plzen 1x

7. Juventus - Young Boys 1

8. Manchester United - Valencia 1x2