Måndagens Topptips består av en hel del intressanta matcher. Vi inleder i Premier League på St. Mary’s Stadium där Southampton och Brighton gör upp om tre tunga poäng. Därefter väntar svensk fotboll med bland annat ett guld-jagande Hammarby på Studenternas IP. Kan Bajen knapra in på Gnaget?

 

Spelstopp: 18.59

 

1. Southampton - Brighton 2

På St Mary’s Stadium spelas måndagsmatchen i Premier League. Brighton klarade sig kvar i Premier League i fjol med hyfsat god marginal och det är något The Seagulls ska kunna göra den här säsongen också. Chris Hughtons trupp är kompetent samtidigt som bortalaget stått för en helt okej inledning. Segern mot Manchester United väger naturligtvis tungt. Southampton är vi mer tveksamma till och vi ställer oss frågan om favoritettan verkligen är berättigad? The Saints tog förvisso sin första serieseger precis innan uppehållet mot Crystal Palace, men det var ett underpresterande Londonlag utan sin stora stjärna Wilfried Zaha. Skrälltvåan lockar!

 

2. Häcken - Trelleborg 1

Över till Allsvenskan där BK Häcken förväntas göra processen kort med tabelljumbon Trelleborg. Skånelaget lyckades knipa en poäng mot IFK Norrköping på Vångavallen innan landslagsuppehållet men dessförinnan hade jumbon sex raka förluster i Allsvenskan. Nu är det bortaplan och plastgräs som gäller där vi räknar med att Trelleborg kommer få det oerhört tufft. BK Häcken har stormat fram i serien efter uttåget i Europa League. Innan den senaste matchen mot Gnaget hade Hisingslaget fem raka segrar i seriespelet, med 21-1 i målskillnad på dessa matcher. Trots en del avbräck på hemmalagets mittfält känns ettan väldigt trolig på Hisingen.

 

3. Kalmar FF - Dalkurd 1

Dalkurd är inne i ett väldigt kritiskt läge. Senast släppte nästjumbon in ett väldigt snöpligt mål på stopptid hemma mot IFK Göteborg i en match som slutade 1-1 och gästerna står på samma poäng som jumbon Trelleborg. Johan Sandahls trupp ser väldigt begränsad ut och nu har bortalaget sex poäng upp till säker mark efter Brommapojkarnas seger i söndags. Bröderna Elms Kalmar FF trivs betydligt bättre än Dalkurd på naturgräs samtidigt som hemmalagets trupp känns mer kvalitativ och homogen. Ettan under 60 procent ska vara en spelvärd spik!

 

4. Sirius - Hammarby 2

Sirius såg minst sagt tafatt ut innan landslagsuppehållet där Uppsala-laget åkte på tolv baklängesmål i de tre sista matcherna. Mot Hammarby kommer de blåsvarta att få klara sig utan Ian Sirelius som är avstängd. Bajen kommer från en derbytorsk men titelstriden lever fortfarande i allra högsta grad efter Gnagets förlust i söndags. De grönvita är ett betydligt bättre lag med en fruktad offensiv som hemmalaget lär få stora problem med. En Hammarby-seger är ett väldigt troligt utfall.

 

5. IK Frej - Örgryte 2

Över till Superettan där IK Frej befinner sig i en jobbig situation. Täby-laget återfinns på tolfte plats men står på samma poäng som IFK Värnamo som ligger på kvalplats. Formen är dessutom usel hos hemmalaget som har tre raka förluster. Senast förlorade Frej borta mot Norrby trots att laget hade ledning med 2-0 innan första tio ens var spelade. Örgrytes säsong har varit som en bergochdalbana och laget känns väldigt svårbedömt. ÖIS kommer dock till Vikingavallen med två raka segrar och ska således råda som knappa favoriter mot ett formsvagt Frej. Utgå från tvåan och gardera efter storleken på plånboken.

 

6. Öster - Jönköping Södra 1

Östers IF med bosniern Dragan Kapcevic i spjutspetsen gjorde en mäkta imponerande sommar där smålänningarna klättrade frekvent i tabellen. Formen har dock fått sig en rejäl törn och nu har de rödblå tre raka förluster på kontot. Det har dock varit tre uddamålsförluster mot rätt svårt motstånd. Jönköping Södra befinner sig längre ner i tabellen men formen är fullt duglig med sex poäng sett till de tre senaste matcherna. Dessa segrar har dock varit två knappa sådana på hemmagräs mot bottenduon Gefle IF och Varberg. Nu väntar betydligt tuffare motstånd och i Växjö håller vi ettan som mest trolig. Men visst ska den garderas ganska omgående.

 

7. Girona - Celta Vigo X

Över till Spanien och Katalonien där Girona välkomnar Celta de Vigo som fått en prima start på säsongen. Celta inledde med att kryssa hemma mot Espanyol och därefter har det blivit full pott i mötena mot Levante och Atlético Madrid. Gästernas offensiv är fruktad med Iago Aspas längst fram, dessutom har bland annat dansken Pione Sisto sett väldigt bra ut. Girona på bortagräs kommer dock inte att bli någon enkel uppgift för Celta. Bortalaget hade det svårt mot Girona i fjol och slutade faktiskt efter hemmalaget i tabellen. Lägg därtill att katalanerna besegrade Villarreal på bortagräs senast. Vi börjar med krysset.

 

8. Aalborg - Vejle 1

I den danska ligan fick nykomlingen Vejle en riktigt fin start på säsongen där gästerna tog tre poäng i hemmapremiären mot Hobro IK. Det är dock bortalagets enda seger i ligaspelet den här säsongen och inför måndagens drabbning har Vejle bara en poäng tillgodo till jumboplatsen. Aalborg är ett lag som ska rankas något högre. Aab har däremot, precis som förra säsongen, en del problem med målskyttet vilket tenderar i att mynna ut i en del oavgjorda matcher. Därför känns 1X som rätt väg att gå här.

 

Kassaskåpet! - Häcken

Häcken var utan tvekan ett av Allsvenskans bästa lag innan uppehållet. På Bravida Arena är Hisingslaget ett av seriens bästa hemmalag och faktum är att endast Häcken och AIK är obesegrade på hemmagräs. Trelleborg är i sin tur ett par nivåer sämre, som dessutom trivs mindre bra på plastgräs. 

 

Varningen! - Brighton

Southampton känns inte speciellt heta och mycket hänger nu på Danny Ings som var tungan på vågen mot Crystal Palace senast, eftersom både Charlie Austin och Shane Long saknas här. Brighton bör rankas som ett minst lika kompetent lag som The Saints och således bör inte skrälltvåan alls hållas som speciellt otrolig.

 

32 rader

 

1. Southampton - Brighton x2

2. Häcken - Trelleborg 1

3. Kalmar FF - Dalkurd 1

4. Sirius - Hammarby 2

5. IK Frej - Örgryte x2

6. Öster - Jönköping Södra 1x

7. Girona - Celta Vigo x2

8. Aalborg - Vejle 1x

 

144 rader

 

1. Southampton - Brighton 1x2

2. Häcken - Trelleborg 1

3. Kalmar FF - Dalkurd 1

4. Sirius - Hammarby x2

5. IK Frej - Örgryte x2

6. Öster - Jönköping Södra 1x

7. Girona - Celta Vigo 1x2

8. Aalborg - Vejle 1x