De stora ligorna börjar rulla igång igen och det märks på Topptipset som ser roligare och roligare ut för varje dag. Under fredagen är det premiär i La Liga och två matcher därifrån avslutar kupongen. Sammanlagt finns sex länder representerade på denna kluriga rad.

Spelstopp: 18.59

1. Sirius - Dalkurd 1

Först ut är en otroligt viktig bottenfajt från Allsvenskan. Dalkurd är jumbo med sammanlagt nio poäng efter 17 spelade omgångar. Under sommaren har de räddat ekonomin genom att sälja sina bästa spelare. Turay, Rashidi, Amin och Sugita har alla försvunnit från klubben. Hos Sirius är dock allting uppåt efter fyra raka segrar där de bland annat två gånger om hämtat in 0-2 mot IFK Göteborg. Detta är ju också på sätt och vis ett derby då Dalkurd faktiskt är ett Uppsala-lag, även om de spelar sina hemmamatcher i Gävle. Räkna med att Sirius vill visa vilka som är störst i stan. Ettan känns vettig att börja med.

2. Falkenberg - Halmstad 1

Även i match 2 hittar vi ett svenskt derby. Här är det Hallands-lagen Falkenberg och Halmstad som ska göra upp i toppen av Superettan. Båda lagen kommer från två raka omgångar utan vinst. Falkenberg torskade senast borta mot IK Frej och har därmed tre poäng upp till serieledarna Helsingborg. Förlusten till trots var det en fin insats av FFF som skapade klart mest där. Halmstad kvitterade i 85:e minuten i hemmamatchen mot bottengänget Gefle senast, men åkte ändå på en tung förlust efter ett mål i baken på övertid. Det gör att HBK har en pinne upp till AFC Eskilstuna på tredjeplatsen inför omgång 19. Oerhört viktig match för båda lagen och givetvis en hel del prestige i derbyt. Hemmalaget känns snäppet vassare och får utgångstecknet. Krysset ska dock med.

3. Birmingham - Swansea 2

Graham Potter har fått en fin start på sin tid hos Swansea. Två matcher har gett maximala sex poäng för walesarna som blev degraderade från Premier League i fjol. Senast blev svenska målvakten Kristoffer Nordfeldt skadad och tvingades utgå efter cirka 20 minuter. Det är oklart om han kan delta här. Birmingham tillhörde botten förra säsongen och lär inte få det enklare i år. Truppen ser väldigt svag ut. Speciellt här eftersom Craig Gardner är avstängd efter sitt röda kort senast. Strecka från höger.

4. Sönderjyske - Vendsyssel 1

Sönderjyske kommer från två raka 0-1 förluster på bortaplan. Senast borde det blivit betydligt större siffror. Esbjerg, som stod för motståndet då, var faktiskt helt överlägsna. Fem omgångar in i serien har Sönderjyske bara plockat fyra pinnar. Enda segern har dock plockats hemma på Sydbank Park. Vendsyssel från Hjörring är nykomlingar i Superligan och inledde med två raka segrar. Sedan dess har de dock bara tagit en pinne på de senaste tre fajterna. Här bör det återigen bli tufft. Utgå från ettan.

5. Reims - Lyon 2

En match från den andra omgången av Ligue 1 har tagit plats på kupongen. Lyon vann sin premiär hemma mot Amiens med 2-0 efter att Memphis Depay och Bertrand Traore stått för målen. Truppen ser intressant ut och visst bör Lyon kunna utmana om en andraplats i tabellen bakom PSG. Nykomlingarna Reims stod för en finfin insats i premiären då de bortabesegrade Nice. Detta blir dock tuffare. Tvåan är en vettig spik.

6. Groningen - Willem II 1

Groningen hamnade på den undre halvan av tabellen i fjol och har inte inlett mycket bättre nu. I premiären fick de storstryk av Vitesse. 1-5 slutade den matchen. Nu väntar hemmapremiären på Noordlease Stadion mot Willem II. Laget från Tilburg hade även de en tuff premiär då det blev stryk hemma mot Venlo med 0-1. Förra säsongen hamnade de en poäng och en placering efter Groningen. Willem II har fem raka matcher utan förlust mot Groningen men har samtidigt bara vunnit en av de tolv senaste bortamatcherna mot fredagens motståndare. Det verkar bli bra värde i ettan och då är det en tänkbar spik.

7. Girona - Valladolid 1

Valladolid spelade i Segunda förra säsongen och slutade femma där. Via ett lyckosamt playoff tog de sig dock upp till det spanska finrummet. Under sommaren har de dock tappat målkungen Jaime Mata som gått på free transfer till Getafe. Han stod för 33 mål förra säsongen och vann därmed skytteligan överlägset i andradivisionen. Frågan är om truppen som finns kvar håller för La Liga. Tveksamt. Girona stod för en mycket imponerande säsong i La Liga som nykomlingar i fjol och slutade till slut tia. Tack vare sitt nära samarbete med Manchester City lär de få en slagkraftig trupp även denna säsong. Aday är avstängd men i övrigt ser det bra ut. Hemmalaget får bära favoritskapet och streckas först.

8. Real Betis - Levante 1

Real Betis slutade sexa förra säsongen vilket får räknas som en oerhörd framgång. Därmed kliver de rätt in i gruppspelet av Europa League. Under sommaren har de sålt Ruiz, Durmisi och Pezzella till italienska klubbar. Istället har spelare som Canales, Inui och William Carvalho hämtats in. Försäsongen har också sett bra ut. Levante hamnade visserligen på den undre halvan förra säsongen men var aldrig riktigt nära att trilla ur. Deras största insats var när de besegrade Barcelona med 5-4 och därmed såg till att Barca inte gick obesegrade genom säsongen. Hos laget från Valencia har det varit ordentligt med aktivitet under transferfönstret. Det är i stort sett ett helt nytt lag Levante kan ställa upp med. Betis ställs ut som stora favoriter här och visst har de vunnit de senaste fem mötena mellan lagen. I en premiär känns dock en streckning på över 60 procent för överdriven. Plocka med tvåan, som rensar fint, på alla system.

Kassaskåpet! - Lyon

Lyon har en mycket fin trupp på pappret och bör kunna göra en fin säsong i den franska ligan. PSG blir givetvis svåra att nå men en andraplats ska finnas inom räckhåll. Reims håller inte alls samma klass. Lyon tar säsongens andra seger utan problem.

Varningen! - Levante

Real Betis slog till med en sjätteplats i fjol och ser starka ut även i år. Dock är Levante ingen enkel motståndare. När hemmalaget streckas så oerhört hårt finns det värde att plocka med skrälltvåan i match 8.

32 rader

1. Sirius - Dalkurd 1x
2. Falkenberg - Halmstad 1x
3. Birmingham - Swansea x2
4. Sönderjyske - Vendsyssel 1x
5. Reims - Lyon 2
6. Groningen - Willem II 1
7. Girona - Valladolid 1
8. Real Betis - Levante 12

144 rader

1. Sirius - Dalkurd 1x
2. Falkenberg - Halmstad 1x2
3. Birmingham - Swansea x2
4. Sönderjyske - Vendsyssel 1x2
5. Reims - Lyon 2
6. Groningen - Willem II 1x
7. Girona - Valladolid 1
8. Real Betis - Levante 12