I detta Topptips går Nations League in i den tredje omgången och extra intressant blir det att följa godbiten Spanien mot England i Sevilla. Kan Southgate bygga vidare på VM-framgången och det mentalt stärkande krysset i Rijeka? Sverige figurerar inte på denna kupong men väl våra grannar i öst och nordväst. Särskilt Finland har något på gång. Jakten på åtta rätt avslutas på hemmaplan med ett sydsvenskt derby i Division 1 Södra. Låt kronorna rulla in!

Spelstopp: 18.59

 

 1. Spanien - England 1

En VM-titel vardera har de två fotbollsnationerna men sett till de senaste tio åren skiljer det enormt mycket lagen emellan vad gäller insatser i turneringar. Semifinalen i somras var emellertid Englands bästa resultat sedan VM 1990 och det unga laget har en mental styrka britterna inte uppvisat på mycket länge. Oavgjort borta senast mot banemännen Kroatien (0-0) var ett styrkebesked. I Sevilla hoppas hemmafansen på att Spaniens metamorfos från mätta och förlorande klubbstjärnor till skönspelande landslagsvinnare fortsätter. Luis Enrique må vara katalan men har hela det iberiska landets stöd, framför allt då man krossade VM-tvåan Kroatien med 6-0. Formen är strålande och 1X ska räcka långt i Andalusien.

 

 1. Island - Schweiz X

Det lilla landet med cirka 300 000 invånare har de senaste åren charmat världen tack vare spel, resultat och fans. Efter att Erik Hamrén tog över rodret efter VM i somras har det gått tyngre men den ypperliga insatsen i Guingamp mot Frankrike visar att än finns det lava kvar i vulkanerna. 2-2 som kunde blivit seger om det inte var de sista fem minuterna då vikingarna föll ihop. Schweiz reser till Reykjavik och hoppas upprepa resultatet från i september när nationerna möttes. 6-0 med bud på mer slutsde det då. De rödvita har två raka förluster mot VM:s trea och fyra och formen är således svårbedömd. Här går Petkovic lag troligtvis försiktigt fram i början och gasar sedan på. Boosten de blåklädda fick av matchen mot världsmästarna gör att krysset föredras. Ett varningens finger för de understreckade besökarna så gardera med tvåan först och främst.

 

 1. Bosnien - Nordirland 1

I grupp B2 ställs ett grönklätt Nordirland som lider av stolpe ut mot ett Bosnien vars defensiv får många avundsjuka blickar. Endast tre bollar insläppta sedan februari kombinerat med jätten Dzeko längst fram innebär att Balkannationen är motståndare att ta på allvar. Och allvar är det för Nordirland som står på noll poäng i Nations League. Insatsen mot Österrike var emellertid helt ok och med lite tur hade britterna kunnat få in en boll. Tur förtjänas dock och i Sarajevo sliter man dubbelt framför den fanatiska hemmapubliken. Utgå från ettan men tryck gärna in så många tecken som möjligt med tanke på den hårda streckningen på hemmalaget.

 

 1. Estland - Ungern 1

Endast sekunder skiljde Estland från en poäng hemma i derbyt mot Finland. Då släppte Aksalu in matchens enda mål och den tredje raka 0-1-förlusten var ett faktum. Även framåt är det tufft då baltlandet bara nätat en gång 2018. Kan det lossna nu för de hårt kämpande estländarna? 2016 gjorde Ungern ett bra EM men kvalet till VM därpå var inget vidare. Svårigheterna fortsätter för den forna stornationen och insatserna är av varierande kvalitet, vilket lett till kritik från inhemsk media. Gästerna är i gungning och då passar vi på att sätta en chansspik till låg procent!

 

 1. Finland - Grekland 1

Förbundskapten Markku Kanerva har gjort ett förträffligt jobb med vårt östra grannlands fotbollslandslag. Inget insläppt mål på fyra matcher, idel segrar och strikern Pukki som pålitlig målskytt. De blåvita har dessutom hunnit med att kryssa mot både turkar och kroater under det senaste året. Nu kommer ett annat blåvitt gäng på besök i Tampere och dessa alternerar segrar med nederlag och är överlag målsnåla. Återigen sitter en tysk på grekernas tränarbänk men Otto Rehagels mantel är nästan omöjlig att axla efter EM-triumfen 2004. Här är grekernas form så ojämn att det är svårt att utröna hur det kan gå. Därmed chansas krysset bort. Etta-tvåa!

 

 1. Luxemburg - San Marino 1

Gästande San Marino har det som alltid väldigt tufft men som en av spelarna berättade i en intervju “Visst förlorar vi nästan jämt, men jag har spelat på Wembley och Bernabéu, hur många kan säga det?”. 0-10 på de senaste tre omgångarna gör att de italiensktalande gästerna är gruppjumbo. Har även förfärligt svårt med målskyttet till skillnad från värdarna som är hyfsat farliga framåt mot lag på denna nivå. Under året har de rödklädda dessutom tagit poäng mot Bulgarien och Senegal samt besegrat Ungern. San Marinos senaste icke-förlust var en mållös historia från år 2014. Här blir det åka av för gästerna så spika ettan.

 

 1. Vitryssland - Moldavien 1

Nations League avslutas på denna rad med ett östeuropeiskt möte där matchen för en dryg månad sedan lagen emellan slutade 0-0 i Chisinau. Då hade moldaverna en del flyt och ska tacka gudarna för den poäng den fick med sig. Lägg till ett skralt målskytte och den lilla nationen skrämmer knappast livet ur sina motståndare. Kvällens hemmanation har tagit stora kliv framåt de senaste åren och är numera en respekterad motståndare. Truppen Igor Kriushenko tagit ut till denna match är mycket rutinerad och gör troligtvis processen kort för gästerna. 1X står sig.

 

 1. Ängelholm - Kristianstad X

Slutligen har vi ett Skånederby i Ängelholm. Om fem omgångar är Division 1 Södra färdigspelad och då hoppas dessa två bottenlag befinna sig på säker mark. Värdarna har haft en besvärlig sommar och höst där målproduktionen visat sig vara ett stort aber, 25 mål på lika många matcher oroar. Tur då att man kommer till denna batalj med en seger i ryggen. Nordöstras Skånes stolthet Kristianstad ligger på samma poäng men är i något bättre form tack vare två raka viktorior. Mötet i våras vanns med 2-1 och KFC är ett svängigt lag där mål görs och släpps in i parti och minut. Här blir det troligtvis mer kamp och mindre lir vilket gynnar mindre skickliga ÄFF. Det vidöppna och jämnt streckade mötet är inte lätt att sia om men i krampaktiga kamper som dessa blir oavgjort inte sällan slutresultatet. Gästerna förefaller dock vara i bättre form varav utgångstecknet i form av kryss byggs på med en tvåa.

 

Kassaskåpet! - Vitryssland

Tunga och rutinerade vitryssar räds inte lilla Moldavien vars segrar är lätträknade. Brukar stänga matcher redan i första halvlek.

 

Varningen! - Estland

Med en spelande tränare i Ragnar Klavan har vår Östersjögranne en riktig ledarfigur. Nära att att ta en poäng mot Finland, nu kommer förhoppningsvis utdelningen retroaktivt!

 

32 rader

 1. Spanien - England 1X
 2. Island - Schweiz X2
 3. Bosnien - Nordirland 1X
 4. Estland - Ungern 1
 5. Finland - Grekland 12
 6. Luxemburg - San Marino 1
 7. Vitryssland - Moldavien 1X
 8. Ängelholm - Kristianstad X

 

144 rader

 1. Spanien - England 1X
 2. Island - Schweiz 1X2
 3. Bosnien - Nordirland 1X2
 4. Estland - Ungern 1
 5. Finland - Grekland 12
 6. Luxemburg - San Marino 1
 7. Vitryssland - Moldavien 1X
 8. Ängelholm - Kristianstad X2