Det är Nations League för nästan hela slanten när Topptipset rullar vidare med ny kupong. Trots att matchen spelas inför tomma läktare hittar vi kupongens höjdpunkt direkt i match 1 där vi bjuds på en semifinalrepris från sommarens VM mellan Kroatien och England. Kan The Three Lions ta revansch i Zagreb?

Spelstopp: 20.44

 

 1. Kroatien - England X

VM-finalisten från i somras är tillsammans med England först ut på kupongen. Senast lagen möttes var just i Ryssland då Kroatien, efter förlängning, slog tillbaka britterna med 2-1 i semifinalen. Nu är det UEFA Nations League som gäller, och det är en viktig match för båda lagen som har inlett med varsin förlust. Kroatiens 0-6 mot Spanien sticker givetvis ut jämfört med Englands 1-2 förlust. Det normalt sett stora hemmastödet kommer dock lysa med sin frånvaro när kroaterna ska försöka bota sin VM-baksmälla. Detta eftersom det är tomma läktare på grund av ett hakkors inristat i gräsmattan före en landskamp i Split 2015. Två väldigt jämna lag. Känslan är ändå att 1X räcker.

 

 1. Belgien - Schweiz 1

Bronsmedaljörerna från i somras är också dem i farten i en grupp som även innehåller Erik Hamréns Island. Just Island har varit gruppens slagpåse och blivit totalt överkörda mot dagens båda motståndare efter 0-6 mot Schweiz och 0-3 mot Belgien. Det är således gruppledning och förarsätet mot slutlig gruppseger som står på spel. Belgiens trupp är som bekant en av världens bästa och med en spelare som Hazard i toppform finns det inte mycket som talar emot hemmalaget. Ettan först men det skadar inte att smyga med ett lågt streckat kryss.

 

 1. Österrike - Nordirland 1

Även på Ernst Happel-stadion i Wien hittas en klar hemmafavorit. Kanske inte i första hand för att Österrike är så fantastiskt bra, utan snarare för att Nordirland är så svaga. Borta är dagarna när David Healy kunde sänka både Sverige och andra stornationer och numera finns det inte mycket kvalité i truppen. Speciellt inte när Rangers-strikern Kyle Lafferty valt att avstå denna samling. Österrike är som sagt inget världslag men det finns ändå ett relativt bra material att tillgå med spelare som David Alaba och Marko Arnautovic i toppform. Trolig etta.

 

 1. Estland - Finland X

Möte av derbykaraktär på A. Le Coq Arena i Tallinn i Nations Leagues C-division. Det är idel 1-0 resultat för bägge dessa lag i Nations League, med enda skillnad att finnarna vunnit båda sina medan Estland förlorat. Således noll gjorda mål för hemmalaget samtidigt som Finland hållit tätt bakåt. De knappa 15 000 åskådarna kommer få se returmatchen lagen emellan då Finland vann första mötet i Åbo med 1-0 efter Teemu Pukkis mål i den tolfte minuten. Målsnålt och ovisst. Utgå från krysset.

 

 1. Grekland - Ungern 1

Sydligare breddgrader härnäst när Olympiastadion i Aten och Grekland välkomnar Ungern. Grekerna vann den första fajten borta mot Estland men senast blev det 1-2 i baken mot Ungern i Budapest. Revanschsugna greker att vänta alltså, speciellt med tanke på att de blåvita hade merparten av spelet och chanserna. Ungern saknar spets och faktum är att bortalaget innan segern mot Grekland hade fem landskamper i följd utan vinst. Det är svårt att se en bortaseger på förhand. 1X känns tryggt.

 

 1. Moldavien - San Marino 1

Match 6 hämtas från den lägsta divisionen i Nations League. Det är inte helt oväntat ett möte mellan två lag som sällan vinner fotbollsmatcher, men det skall finnas goda chanser för hemmalaget här. San Marino är nämligen Europas lägst rankade lag, och även om rakningen inte alltid berättar hela historien så gör den nog det här. Senaste gången San Marino tog poäng var 23 matcher sedan i en hemmamatch mot Estland. Att ens fundera på att gardera här är slöseri med både tid och pengar. Solklar etta!

 

 1. Vitryssland - Luxemburg X

Minsk är det som gäller när före detta blåbärsnationen Luxemburg kommer på besök. Gästerna har efter två matcher 7-0 i målskillnad och toppar föga förvånande gruppen med detta. Faktum är att laget vunnit fem av sina sju senaste landskamper. Nu är det dock Vitryssland, inte Moldavien eller San Marino, som står för motståndet och de är inte lätta att handskas med i Minsk. Med det sagt slutade lagens senaste två matcher i VM-kvalet med att Luxemburg tog fyra av sex möjliga poäng. En bortaseger är alltså inte alls otänkbar och utdelningen på tvåan lockar verkligen. Vi smaskar på med samtliga tecken!

 

 1. Deportivo La Coruna - Elche 1

Vi avslutar med spansk fotboll från Segunda Division. Klassiska Deportivo La Coruna välkomnar Elche på lika klassiska Estadio Riazor. Det Galiciska hemmalaget degraderades så sent som i fjol efter att nödlösningen Clarence Seedorf misslyckades med att rädda kvar laget. Ny tränare blev det under sommaren och det har gett resultat. Quique ligger i delad skytteligatopp med sex baljor på lika många fajter vilket gör att laget innehar en kvalplats till La Liga. Elche är nykomlingar i Segundan efter att ha tvångsdegraderats två divisioner från La Liga inför säsongen 15/16 på grund av ekonomiska problem. Två divisioner skiljde alltså lagen förra säsongen och det speglar sig även i spelartrupperna där hemmalaget är klart starkare. Hemmaplan och klass ger en etta.

 

Kassaskåpet! - Moldavien

Det är ganska sällan Moldavien går in som favoriter. I någonting alls faktiskt. Det gör saken extra rolig här, och visst blir processen kort hemma mot urusla San Marino. Spik!

 

Varningen! - Luxemburg

Luxemburg har tagit full pott hittills med 7-0 i målskillnad på två matcher. Laget har dessutom bara förlorat en av sina sju senaste och chanserna bör således vara goda för en skalp borta mot Vitryssland. Till under 20 procent synas tvåan!

 

32 rader

 1. Kroatien - England 1X
 2. Belgien - Schweiz 1X
 3. Österrike - Nordirland 1
 4. Estland - Finland X2
 5. Grekland - Ungern 1X
 6. Moldavien - San Marino 1
 7. Vitryssland - Luxemburg X2
 8. Deportivo - Elche 1

 

144 rader

 1. Kroatien - England 1X
 2. Belgien - Schweiz 1X
 3. Österrike - Nordirland 1X
 4. Estland - Finland 1X2
 5. Grekland - Ungern 1X
 6. Moldavien - San Marino 1
 7. Vitryssland - Luxemburg 1X2
 8. Deportivo - Elche 1