Återigen är det Nations League som står på programmet! Samtliga åtta matcher på Topptipset hämtas från den nya turneringen under måndagen, där det dukas upp ett par riktigt intressanta möten. Bland annat Sverige mot Turkiet och Portugal mot Italien! Skrällmöjligheterna är oftast mindre när det vankas landslagsfotboll så ett tips kan vara att öka radinsatsen och minska storleken på systemet. Nu kör vi!

 

Spelstopp: 20.44

 

1. Sverige - Turkiet 1

Den här måndagen går Sverige in i turneringen! Kan Blågult hålla fanan uppe efter succén i VM? Förlusten mot Österrike ska man inte dra några stora växlar av, eftersom Janne Andersson valde att ställa ut ett väldigt b-betonat lag. Mot Turkiet kommer en helt annan elva att mönstras, dock utan offensiva kuggar som skadade Emil Forsberg och Ola Toivonen som tackat för sig i landslaget. Turkiet är inte vad det en gång var. Turkarna slutade fyra i VM-kvalgruppen som vanns av Island förra året. Det finns en del talang och offensiv kraft i laget men hemmaförlusten mot Ryssland förra veckan var inte direkt någon steg i rätt riktning. Utgå från en blågul seger!

 

2. Portugal - Italien 1

I Lissabon stundar ett riktigt häftigt möte mellan Portugal, utan Cristiano Ronaldo i truppen, och Italien, som numera leds av Roberto Mancini. Portugiserna har presterat riktigt bra de senaste åren, och trots att Ronaldo saknades i genrepet mot VM-finalisten Kroatien i fredags slutade det mötet 1-1. Under måndagen har hemmanationen riktigt bra möjligheter att sätta sig i förarsätet i gruppen, redan i den första matchen alltså, eftersom Italien “bara” fick 1-1 hemma på stöveln mot VM-floppen Polen. Gli Azzurri fick inte alls igång sitt anfallsspel mot Polen och under 90 minuter lyckades italienarna få iväg blott två skott på Lukasz Fabianski. Räkna med att det kommer att ta ett tag innan Mancini får spelet att fungera till punkt och pricka, så strecka från vänster i Lissabon!

 

3. Skottland - Albanien 1

Skottland kommer från en ganska bra VM-kval där britterna slutade på tredjeplats efter England och Slovakien. I genrepet mot Belgien i fredags blev dock skottarna överkörda med 0-4, men nu väntar mer tacksamt motstånd framför hemmafansen. Albanien, som besegrade Israel i den första omgången, ska däremot inte underskattas. Christian Panucci har ett ganska bra spelarmaterial med ett par herrar med rutin från de stora europeiska ligorna. Vi håller hemmasegern som mest trolig i Skottland, men visst ska ettan garderas tidigt.

 

4. Montenegro - Litauen 1

Litauen är knappast någon stor fotbollsnation och det speglar verkligen de senaste resultaten för bortalagets del. Litauen, som förlorade den första matchen mot Serbien, slutade sist i den Baltiska Cupen i våras, och sett till de fem senaste landskamperna har litauerna gjort blott ett mål. Montenegro är på en annan nivå och trots att Balkan-laget avslutade matchen i Rumänien förra veckan med tio man lyckades Montenegro lösa en pinne i Ploiești. Hemmanationen har ett par offensiva avbräck här men trots detta bör man kunna förvänta sig en ganska bekväm hemmaseger i Podgorica. Bra spik-etta!

 

5. Serbien - Rumänien 1

Det serbiska landslaget besitter en enorm potential. Serbien har en härlig mix i truppen av rutin och talang, som charmade många i Ryssland i somras. Som tidigare nämnts besegrades Litauen på resande fot i den första omgången, och nu välkomnar serberna Rumänien i Belgrad under måndagen. Bortalaget har gjort fina resultat under det här året men det blev bara en poäng i den första matchen i turneringen, som var hemma mot Montenegro. På resande fot är Rumänerna generellt sett ganska bleka så visst ska hemmasegern hållas som väldigt trolig även i match 5!

 

6. Kosovo - Färöarna 1

Färöarna har tagit ett par kliv de senaste åren. I VM-kvalgruppen summerades ö-nationen på resultatraden 2-3-5, och efter kvalspelet har bortalaget stått för ett par fina landskamper. I den första matchen i Nations League blev det en förväntad hemmaseger på ön ute i Nordatlanten mot Malta (3-1), vilket var Färöarnas andra raka seger. Kosovo har aldrig vunnit en tävlingslandskamp men det är bara en tidsfråga innan det inträffar. Så sent som i maj besegrade hemmanationen Albanien med 3-0 på resande fot i en träningslandskamp. I premiären av Nations League spelade Balkan-laget lika på noll i Baku mot Azerbajdzjan. Vi utgår från höger, men föredrar alla tecken!

 

7. Malta - Azerbajdzjan 2

Över till Malta där Azerbajdzjan kommer på besök. Malteserna torskade, som väntat, den första matchen i turneringen borta mot Färöarna. Sett till Maltas 13 senaste tävlingsmatcher, har tolv av dessa slutat med förlust. Således ska tvåan hållas som mest trolig på den lilla ön i Medelhavet. Azerbajdzjan gjorde en spelmässigt bra insats mot Kosovo, men matchen slutade mållöst vilket var en liten missräkning. Under måndagen ska kaukasierna ha rimliga chanser att studsa tillbaka. Tvåan garderas på det stora systemet.

 

8. Andorra - Kazakstan 2

Andorra lyckades lösa en poäng borta mot Lettland i den första omgången. Tillställningen i Riga slutade mållöst, och sett till de nio senaste landskamperna har Andorra gjort blott ett mål. Klena siffror onekligen! Kazakstan är i grunden ett mycket bättre lag som har betydligt bättre resultat att luta sig mot. På resande fot trivs dock bortalaget mindre bra, men visst ska bortasegern även hållas som mest trolig i match 8. Börja med tvåan! 

 

Kassaskåpet! - Montenegro

Montenegro lyckades lösa en poäng mot ett formstarkt Rumänien i premiären. Nu ställs Balkan-laget mot gruppens på papprets svagaste motstånd, i huvudstaden Podgorica. Om Montenegro ska kunna utmana om gruppsegern så kommer det utan tvekan att krävas tre poäng mot Litauen. Det här ska hemmalaget lösa, relativt bekvämt!

 

Varningen! - Färöarna

Färöarna har riktigt starka resultat att luta sig mot sett till de senaste åren. Således bör självförtroendet vara bra i truppen. Att ta sig an Kosovo i Pristina kommer inte att bli enkelt, men faktumet att hemmalaget aldrig vunnit en tävlingsmatch ska inte underskattas!

 

32 rader

 

1. Sverige - Turkiet 1x

2. Portugal - Italien 1x

3. Skottland - Albanien 1x

4. Montenegro - Litauen 1

5. Serbien - Rumänien 1

6. Kosovo - Färöarna 1x

7. Malta - Azerbajdzjan x2

8. Andorra - Kazakstan 2

 

144 rader

 

1. Sverige - Turkiet 1x

2. Portugal - Italien 1x2

3. Skottland - Albanien 1x

4. Montenegro - Litauen 1

5. Serbien - Rumänien 1

6. Kosovo - Färöarna 1x2

7. Malta - Azerbajdzjan x2

8. Andorra - Kazakstan x2