Mitt under brinnande Fotbolls-VM gör Allsvenskan comeback och förgyller helgens Stryktips med sju matcher. Värt att notera är att Match 1, mellan Sirius och Malmö FF, kommer att lottas. Kupongen kompletteras av Division 1-fotboll, där vi hittar helgens mest intressanta spikförslag.

 

Spelstopp: 15.59

 


1. Sirius - Malmö FF 2

Lottning efter fördelningen 2-2-12. Håll koll på värdet och spela därefter.

 

2. Dalkurd - Brommapojkarna 1

På Gavlevallen i Gävle väntar ett bottenmöte med tre viktiga poäng på spel. Brommapojkarna var det bättre laget under våren, i alla fall poängmässigt, men bortaspelet har varit helt katastrofalt. På resande fot har BP idel förluster den här säsongen. Dalkurd har stundtals spelat bra, men poängskörden har varit skral. Här bör det dock kunna trilla in ett par poäng mot ett jämbördigt lag med ett uselt bortafacit. Ettan tippas.

 

3. Häcken - GIF Sundsvall 1

GIF Sundsvall städade av tabelljumbon Sirius i tisdag på Studenternas IP, vilket var Giffarnas första bortaseger den här säsongen. Häcken hade sval form innan uppehållet, men i Göteborg på Bravida Arena är de gulsvarta otroligt svårslagna. Den här säsongen har hemmalaget spelat in 11 av 15 möjliga poäng på hemmagräs. Med tanke på att Häcken dessutom trivts bra de senaste åren mot GIF Sundsvall tippas ettan även här med ganska god känsla.

 

4. Trelleborg - AIK 2

Trelleborg var skadedrabbat under våren, men trots det har skåningarna gjort det ganska bra som nykomling i det svenska finrummet. Hemma på Vångavallen, där både Malmö FF och BP fick stryk innan uppehållet, är laget erkänt svårspelade. Nu ställs dock skåningarna mot tufft motstånd. AIK är det enda laget som var obesegrade när Allsvenskan tog uppehåll, och mycket talar för att man är det även efter den här matchen. Trots att Jesper Nyholm fortfarande är skadad och Robert Lundström ådragit sig en korsbandsskada ska det vara viss klasskillnad här. Tvåan spelas.

 

5. Rynninge - Sollentuna X

Örebro-klubben Rynninge, som är nykomlingar i Norrettan, gör det ganska bra och har god marginal ner till bottenstriden. Sollentuna är tre pinnar bakom hemmalaget i tabellen. Gästerna har spelat in fyra poäng på de två senaste bortamatcherna och det är definitivt ingen omöjlighet att förbättra den trenden i Örebro. Smaska in alla tecken!

 

6. Lunds BK - Ängelholm 1

Ängelholms-båten sjunker allt längre och längre ner i tabellen. Gästerna har fyra raka förluster och dessutom idel förluster på bortagräs den här säsongen, bortsett från premiären mot Skövde. Vänder det i Skånederbyt mot Lunds BK? Tveksamt. Nykomlingen Lund ger ett betydligt mer stabilt intryck och känns för dagen betydligt hetare. På Klostergårdens IP har Lund vunnit tre av de fem senaste matcherna. Gästerna saknar sin ordinarie mittback Niklas Svensson, som är avstängd. Lund känns som en tillförlitlig spik!

 

7. Mjällby - Ljungskile 1

Ljungskile återfinns på den undre halvan och har det tungt på resande fot. I den senaste 1-1 matchen hemma mot Lunds BK fick mittfältaren Arvin Shojaee syna det röda kortet, och är således avstängd här. Mjällby leder Söderettan med 30 inspelade poäng efter 14 matcher. Sölvesborgs-klubben har två raka bortasegrar och matchen dessförinnan slutade 1-1 hemma mot tabelltvåan Oskarshamn. Det var Blekinge-lagets enda poängtapp hemma på Strandvallen den här säsongen. Spika av Mjällby!

 

8. Utsikten - Kristianstad 1

Kristianstad har två raka förluster och återfinns på placeringen bakom Utsikten i Söderettan. Laget har dock inte bara tampats med sportsliga nederlag. Tränarbyten och en mindre bra ekonomisk situation har dessutom präglat säsongen. Inför mötet med Utsikten saknas lagets bästa målskytt Ahmed Hassan Ahmad och Fernando Moreyra som båda är avstängda. Hemmalaget trivs riktigt bra på Ruddalens IP och ettan känns som en fullt rimlig spik!

 

9. IFK Göteborg - Kalmar FF 1

IFK Göteborg hade en tung vår, med en mindre attraktiv poängskörd. Änglarna har haft svårt under Poya Asbaghi och svårare lär det bli när Gustav Engvall, Pontus Dahlberg och lagkaptenen Sebastian Eriksson försvunnit. Kalmar FF stod för en avsevärt mycket bättre vår, sett till lagens olika kravställningar. Formen innan uppehållet var dock mindre bra hos smålänningarna och mot IFK brukar man ha det jobbigt. Därav synas ettan först, men gardera med så många tecken plånboken tillåter.

 

10. Djurgården - IFK Norrköping X

Ovisst toppmöte väntar på söndag kväll. Norrköping har gått starkt under våren, lite i skymundan av Hammarby och AIK. Peking är tre poäng före Djurgården i tabellen, detta trots att DIF spelat en match mer. Hemmalaget kommer att få klara sig utan Jacob Une Larsson som är avstängd. Dessutom är målsprutan Tino Kadewere skadad. Knappast optimalt. Hemma på Tele2 Arena håller vi dock Djurgården som knappa favoriter. Även här bör samtliga tecken plockas med.

 

11. Örebro - Elfsborg X

Örebro gjorde en stark vår och har även sett bra ut under uppehållet där de vitsvarta träningsspelat mot både Sirius och Sundsvall, med två segrar som resultat. Elfsborg var under säsongsinledningen en stor besvikelse. Men som väntat har Borås-klubben höjt sig flera nivåer efter den bedrövliga inledningen. Truppmässigt skiljer det inte speciellt mycket mellan lagen, därför känns favoritskapet alldeles för överdrivet på hemmalaget. X2 spelas i det lilla system till fint spelvärde och relativt god känsla. Helgardera i större system.

 

12. Carlstad United - Assyriska 1

Carlstad är laget som leder Division 1 Norra. De har nio raka matcher på kontot utan förlust. Senast besegrade värmlänningarna Karlslund i Svenska Cupen, där det blev seger med 4-1 efter 120 minuters spel. Mycket talar för att den oerhört fina formen håller i sig även på söndag. Assyriska har nämligen börjat falla som ett korthus i Norrettan. Gästerna släppte in fyra bollar senast i förlustmatchen mot Linköping City, och sett till de sex senaste matcherna har Södertälje-klubben bara tagit en poäng. Trots att hemmalaget saknar skyttekungen John Junior Igbarumah i det här mötet spikas ettan med god känsla.

 

13. Linköping City - Västerås SK 2

Västerås såg länge ut att springa hem Norrettan, men de grönvita var ganska ojämna i sina prestationer under juni månad. I onsdags tystade nog VSK alla kritiker, då Syrianska besegrades med 7-0 i Svenska Cupen. Linköping City har varit en positiv överraskning den här säsongen. Hemmalaget, som spelade i Division 2 i fjol, återfinns på en femteplats inför omgång 15. Trots att Linköping tagit tio poäng på de fyra senaste matcherna utgår vi från höger, där dessutom VSK ser ut att streckas lågt.


 

 

Kassaskåpet! - Mjällby

Mjällby är ett nästintill ostoppbart segertåg hemma i Sölvesborg. De gulsvarta toppar tabellen och ett bortasvagt Ljungskile kommer inte att ha mycket att säga till om här.

 

Varningen! - Elsborg

Sett till tabellen skiljer det ganska mycket. Elfsborg har dock rest sig efter den svaga inledningen och på pappret är det inte mycket som skiljer från Örebro. Spelvärdet på gästerna måste utnyttjas!

 

 

144 rader

1. Sirius - Malmö 2
2. Dalkurd - BP 1x
3. Häcken - Sundsvall 1
4. Trelleborg - AIK 2
5. Rynninge - Sollentuna 1x
6. Lund - Ängelholm 1
7. Mjällby - Ljungskile 1
8. Utsikten - Kristianstad 1
9. Göteborg - Kalmar 1x2
10. Djurgården - Norrköping 1x2
11. Örebro - Elfsborg x2
12. Carlstad - Assyriska 1
13. Linköping - Västerås x2

 

1296 rader

1. Sirius - Malmö 2
2. Dalkurd - BP 1x
3. Häcken - Sundsvall 1x
4. Trelleborg - AIK x2
5. Rynninge - Sollentuna 1x2
6. Lund - Ängelholm 1
7. Mjällby - Ljungskile 1
8. Utsikten - Kristianstad 1
9. Göteborg - Kalmar 1x2
10. Djurgården - Norrköping 1x2
11. Örebro - Elfsborg 1x2
12. Carlstad - Assyriska 1
13. Linköping - Västerås x2