Europas topp fem-ligor förgyller Europatipset denna söndag tillsammans med en del allsvensk fotboll. I Allsvenskan finns det gott om fina spikar medan kupongens skrällar synas i Italien och framförallt Spanien. Jackpotten ligger på 3,5 miljoner kronor!

 

Spelstopp: 14.59

 

1. Newcastle - Chelsea 2

Vi börjar i norra England på St James' Park i Newcastle. The Magpies har stått för en spelmässigt sett helt okej inledningen. Senast mot Cardiff City var Newcastle klart närmast segern trots att Isaac Hayden blev utvisad efter dryga timmen. Kenedy blev stor syndabock då Rafa Benítez brasse brände en straff på stopptid. Många har varit tveksamma till Maurizio Sarri och hans Chelsea inför säsongen men de blå Londonlaget har faktiskt börjat riktigt bra. Trots att det fortfarande finns en del att jobba står gästerna på sex poäng efter fajterna mot Huddersfield och Arsenal. I omgång tre ska Chelsea råda som favoriter och tvåan fungerar helt klart att spika!

 

2. Espanyol - Valencia 1

Spännande match att skåda i Barcelona denna söndag. Espanyol, som slutade på en ganska färglös elfte plats i La Liga den förra säsongen, har sett riktigt bra ut under försäsongen. Det blev även en ganska lyckad premiär där katalanerna lyckades ta en poäng borta mot Celta Vigo. I den andra omgången väntar tuffare motstånd i form av Valencia som den här säsongen kommer att spela i Champions League igen. Gästerna gav ett förtroendeingivande intryck i premiären mot Atlético Madrid, där Fladdermusen inte alls var långt ifrån tre poäng. Gästerna ska anses som favoriter mot Espanyol, men tvåan streckas hårt så en gardering åker med tidigt!

 

3. Sevilla - Villarreal 2

Sevilla har tappat Steven Nzonzi inför den här säsongen, en av lagets viktigaste spelare, men laget från södra Spanien ser fortsatt oerhört intressanta ut. I Europa League har man städat av allt motstånd hittills och det blev även en väldigt lyckad premiäromgång för Sevilla i La Liga som vann mot Rayo Vallecano med 4-1, där nyförvärvet André Silva stod för ett hattrick. Villarreals nyförvärv från Espanyol, Gerard Moreno, gjorde 1-0 tidigt i deras premiär mot Real Sociedad. Det blev dock förlust för den gula ubåten mot baskerna som lär vara revanschsugna här. I fjol slutade Villarreal på en femteplats och gästerna ser faktiskt minst lika starka ut den här säsongen, så några större växlar drar vi inte av premiäromgången. Sevilla spelade Europa League i Tjeckien så sent som torsdag, och blir omotiverat stora favoriter här. Gå för skrällen och måla på med alla tecken!

 

4. Fiorentina - Chievo 1

Över till Italien där det vankas premiär för Fiorentina då deras första match blev uppskjuten på grund av katastrofen i Genua. Viola ser riktigt spännande ut. Federico Chiesa och Giovanni Simeone har blivit ett år äldre och Stefano Pioli har fått behålla samtliga nyckelspelare. Dessutom har målvaktspositionen stärkts upp med den talangfulle fransosen Alban Lafont. Chievo Verona var sånär att lösa en poäng i hemmapremiären mot Juventus, men den gamla damen tog alla tre poäng efter mycket om och men på Bentegodi-stadion. Väldigt signifikativt. Nu väntar en ny tuff uppgift för de flygande åsnorna, som denna helg kommer att få klara sig utan den gråhårige Stefano Sorrentino som var rena rama väggen mot Juve senast. Ettan bör sitta på Artemio Franchi!

 

5. Inter - Torino 1

Det blev ingen rolig helg för varken Inter eller Torino förra veckan. Den blårandiga Milano-klubben torskade mot sitt boogie team, Sassuolo, i den första omgången där bland annat Ivan Perisic och Marcelo Brozovic såg ut att ha fått en rejäl baksmälla efter VM. Torino förlorade på ett surt sätt mot Roma där de vinröda Turin-laget inte alls hade varit oförtjänta av en poäng. I grunden ska utan tvekan Inter hållas högre, men frågan är om Spalletti är rätt man för att leda det här stjärnspäckade laget? Torino ska kunna aspirera på Europaplatserna och med tanke på att gästerna tog fyra poäng mot Inter i Serie A den gångna säsongen blir ettan alldeles för hårt streckad. Rita ner en gardering omgående!

 

6. Udinese - Sampdoria 1

Parma vek ner sig i premiären vilket Udinese kunde dra nytta av och hämta upp ett 0-2 underläge till 2-2. Udine hade det tufft under fjolårsäsongen, i synnerhet under våren, men när offensiva kuggar som Rodrigo de Paul och Kevin Lasagna finns kvar i laget känns laget alldeles för stabilt för att klara sig undan någon bottenstrid. Det här blir Sampdorias första match för säsongen. Försäljningen av Lucas Torreira har ersatts av Albin Ekdal, som mycket väl kan komma att få starta den här matchen. Samp bör nog hållas något högre än Udinese, men med tanke på att gästerna var urusla på resande fot i fjol samtidigt som hemmalaget har en match i benen, spelas ändå 1X i Udine.

 

7. Djurgården - Elfsborg 1

Djurgården städade av Division 2-laget Sylvia i Svenska Cupen i onsdags, men i Allsvenskan har Blårandigt det riktigt jobbigt. Två raka förluster i bagaget, mot Häcken och Kalmar med sammanlagt 0-7. Trots detta ska Järnkaminerna råda som tydliga favoriter hemma på Tele2 mot Elfsborg. Västgötarna har varit säsongens stora besvikelse i Allsvenskan och är faktiskt på fullaste allvar indraget i bottenstriden. Sett till de sex senaste matcherna i Allsvenskan har Jimmy Thelins mannar inte lyckats göra ett enda mål. Ettan spikas till fint värde!

 

8. Östersund - GIF Sundsvall 1

Norrlandsderby på Jämtkraft Arena! Nu verkar det vara klart, Saman Ghoddos lämnar Jämtland för spel i franska Amiens där iraniern blir lagkamrat med Emil Krafth. ÖFK förlorade senast mot IFK Göteborg i seriespelet, men trots att jämtlänningarna har tappat mängder av spelare så presterar man alltjämt på en ruskigt hög nivå. Joel Cedergrens GIF Sundsvall gör det också riktigt bra efter deras förutsättningar, men känslan är Giffarna kommer att få det svårt att hålla spelet uppe hela säsongen. I veckan åkte gästerna på stryk i cupen mot Division 1-klubben Nyköping efter förlängning. Strecka från vänster. 

 

9. AIK - Trelleborg 1

AIK toppar alltjämt tabellen och råder således som guldfavoriter. Sett till de sex senaste fajterna i Allsvenskan har Gnaget idel segrar, med målskillnaden 14-2! I Skåne och Trelleborg är det helt andra vindar som blåser. Nykomlingarna är numera tabelljumbo med fem raka ligaförluster och åtta raka matcher i Allsvenskan utan seger. Dessutom fick Trelleborg stryk i Svenska Cupen i tisdags mot Hässleholms IF, som återfinns på den undre halvan av Division 2 Östra Götaland. Väldigt anmärkningsvärt och knappast något styrkebesked inför söndagen. Tunga AIK vinner det här alla dagar i veckan!

 

10. Häcken - Brommapojkarna 1

Nästa stora favorit på kupongen är BK Häcken. Hisingslaget har en riktigt fruktad offensiv med Paulinho i spjutspetsen. I onsdags besegrade hemmalaget Växjö United med 5-0 i Svenska Cupen och dessförinnan hade Häcken tre raka segrar i Allsvenskan där överkörningen av Djurgården sticker ut. Brommapojkarna har spelat upp sig på slutet och har fyra poängs marginal inför den här omgången ner till bottenduon Dalkurd och Trelleborg. På resande fot har BP dock haft det otroligt svårt hela säsongen och känslan är att Hisingslaget bara löser det här. Etta!

 

11. Malmö FF - Sirius 1

Malmö FF “borde” ha skaffat sig ett bra utgångsläge inför returen mot Midtjylland i Europa League-kvalet. MFF ledde matchen i torsdags med 2-0 innan första halvtimmen var spelad, och Skånelaget såg ut att ha full kontroll på tillställningen. Matchen slutade dock 2-2 och nu väntar en riktigt tuff retur för skåningarna i Danmark på torsdag. Sirius förlorade något oväntat den senaste seriematchen hemma mot Dalkurd, men har överlag riktigt bra form och även distanserat sig från bottenstriden. På Stadion i Malmö ska de himmelsblå naturligtvis vara stora favoriter mot ett lag som Sirius, men eftersom ettan streckas hårt samtidigt som MFF spelade Europa League så sent som i torsdags behöver inte rensarkrysset vara fel att plocka med.

 

12. Dortmund - RB Leipzig 1

I Tyskland och Bundesliga vankas det premiäromgång i helgen. Redan i den första omgången har vi ett par intressanta toppmatcher, bland annat mötet mellan Dortmund och RB Leipzig på Signal Iduna Park. De tyska lagen känns generellt sett lite på dekis. Fjolårets tabellfyra, Dortmund, har dock gjort en riktigt tung värvning under sommaren. Den belgiske landslagsmannen Axel Witsel har kritat på för BVB och kommer med all säkerhet att bli en nyckelfigur i Lucien Favres bygge. RB Leipzig har inte riktigt satsat lika hårt de senaste fönstrena, vilket satt sina spår i resultaten. Naby Keita är nu såld och något Champions League-spel kommer det inte att bli för Emil Forsbergs klubb den här säsongen. Ettan erbjuder fint värde och kan kommas att spikas.

 

13. Bordeaux - Monaco 2

I Ligue 1 har Monaco fått en helt okej start, men inte mer. 0-0 i hemmamatchen senast mot Lille var en missräkning men segern i premiären borta mot Nantes räddar upp det lite. Den gångna säsongen slutade skatteparadiset på en andraplats i det franska finrummet, en placering som definitivt kan kommas att upprepas den här säsongen. Bordeaux är inte inne i någon rolig period just nu. Tongivande spelare som Gaetan Laborde och Malcom finns inte kvar i klubben, och hemmalaget står efter två omgångar på noll poäng i Ligue 1. Detta trots att Bordeaux ställts mot ganska begränsat motstånd - Strasbourg och Toulouse. X2 bör stå sig bra här!

 

Kassaskåpet! - AIK

Tunga AIK vet precis vad som krävs för att ta tre poäng i Allsvenskan. Gnaget besegrade Trelleborg på Vångavallen så sent som i juli och för dagen är Skånelaget alldeles för bleka för att störa Sveriges bästa lag på Friends Arena!

 

Varningen! - Villarreal

I fjol slutade faktiskt Villarreal tre poäng före Sevilla i La Liga. Även fast det är lätt att köpa att hemmalaget ska vara favoriter på Ramón Sánchez Pizjuán så har det blivit på tok för överdrivet favoritskap. Utnyttja det!

 

96 rader

 

1. Newcastle - Chelsea 2

2. Espanyol - Valencia x2

3. Sevilla - Villarreal 1x2

4. Fiorentina - Chievo 1

5. Inter - Torino 1x

6. Udinese - Sampdoria 1x

7. Djurgården - Elfsborg 1

8. Östersund - Sundsvall 1

9. AIK - Trelleborg 1

10. Häcken - BP 1

11. Malmö - Sirius 1x

12. Dortmund - Leipzig 1

13. Bordeaux - Monaco x2

 

864 rader

 

1. Newcastle - Chelsea x2

2. Espanyol - Valencia 1x2

3. Sevilla - Villarreal 1x2

4. Fiorentina - Chievo 1

5. Inter - Torino 1x2

6. Udinese - Sampdoria 1x

7. Djurgården - Elfsborg  1

8. Östersund - Sundsvall 1x

9. AIK - Trelleborg 1

10. Häcken - BP 1

11. Malmö - Sirius 1x

12. Dortmund - Leipzig 1

13. Bordeaux - Monaco x2