Det är en riktigt salig mix av matcher på söndagens Europatips! Kupongen toppas av Premier League där José Mourinho har kniven mot strupen på Turf Moor och på Vicarage Road stundar ett formstarkt möte mellan Watford och Spurs. Sedermera rullar det vidare med bland annat derbyn i Sevilla och Stockholm!

 

Spelstopp: 14.59

 

1. Burnley - Manchester United 2

På Turf Moor står det viktiga poäng på spel denna söndag! Burnley har inte alls fått någon vidare start på säsongen. Efter tre omgångar har The Clarets endast spelat in en poäng i Premier League och det blev även respass i den sista kvalomgången till Europa League mot Olympiakos i torsdags. Nu väntar Manchester United, som torskade med 0-3 mot Tottenham förra helgen. Trots förra helgens debacle, så var det faktiskt en spelmässigt ganska bra insats från Uniteds sida, men 0-3 på Old Trafford är naturligtvis allt annat än acceptabelt. Nu måste The Red Devils studsa tillbaka för att inte tappa mark på konkurrenterna och inte fortsätta in i den väldigt mörka spiralen. Bortalaget är mer utvilat här och dessutom har Sean Dyche alltjämt ett par tunga namn på skadelistan. Tvåan spikas!

 

2. Watford - Tottenham 2

I Watford på Vicarage Road är det mer positiva tongångar hos lagen. Lucas Moura har fått förtroendet nu när Heung Min-Son är borta och den forne PSG-brassen har verkligen axlat rollen väl. Moura har redan gjort tre kassar i Premier League och Spurs har full pott efter tre omgångar. Det väntar dock en ny tuff uppgift för Tottenham denna helg. Ken Semas Watford har ett spännande lag som sett riktigt fina ut i inledningen. The Hornets har också idel segrar och det blev även en bekväm resa i Ligacupen mot Reading där Javi Gracia valde att rotera i veckan, men tvåan är trots allt mest trolig här. Hemmalaget har haft marginalerna på sina sida och samtidigt mött rätt överkomligt motstånd hittills. Spurs singelstreckas, med viss tveksamhet.

 

3. Monaco - Marseille 2

I Frankrike vankas det toppmatch i Monaco! Marseille, som slutade på fjärdeplats i fjol blott tre poäng efter tabelltvåan Monaco, har fått behålla stommen från fjolåret. Offensiven med Dimitri Payet, Florian Thauvin och Valére Germain skojar man inte bort direkt. Även fast den trion låg bakom 4-0 segern i premiären mot Toulouse har det gått rätt trögt i de två efterkommande matcherna. Tidigare i veckan kritade Kevin Strootman, som Rudi Garcia hade ett gott öga för under sin tid i Italien, på för OM. Holländaren lär dock inte vara spelklar ännu. Hemmalaget vann också sin premiärmatch mot sämre motstånd men därefter har det gått trögt, precis som för bortalaget, och dessa två lag står nu på fyra poäng efter tre omgångar. Det här bör kunna gå hur som helst, därför streckar vi från höger där värdet återfinns.

 

4. Fiorentina - Udinese 1

Över till stöveln och Florens där Fiorentina välkomnar Udinese på Artemio Franchi! Stefano Pioli har Serie A:s yngsta trupp och materialet ser oerhört talangfullt och spännande ut. Viola pulveriserade Chievo Verona i hemmapremiären med tennissiffrorna 6-1 förra helgen, där bland annat nyförvärvet Gerson såg oerhört fin ut. Udinese löste med nöd och näppe en poäng borta mot Parma i den första omgången, och senast besegrade zebrorna från Udine Sampdoria med 1-0 på hemmagräs. Det var dock ett anmärkningsvärt blekt Samp som Udinese ställdes mot. På Artemio Franchi känns hemmasegern väldigt trolig, men ettan streckas för hårt för att spikas, i alla fall på större system.

 

5. Atalanta - Cagliari 2

Atalantas “b-lag” stod för en häftig första halvlek på Stadio Olimpico där Bergamo-klubben ledde med 3-1 i paus mot Roma. Romarna kom dock tillbaka och Gasperini fick nöja sig med en poäng i huvudstaden till slut. Trots mängder av målchanser och stort spelövertag lyckades inte Atalanta få hål på Köpenhamn i Europa League-kvalet, och italienarna fick se sig besegrade efter straffar mot danskarna i torsdags. Således bör benen vara rätt slitna nu eftersom söndagens drabbning blir “drygt” tredje matchen inom loppet av en vecka. Rutinerade Leonardo Pavoletti såg ut att skjuta hem säsongens första trepoängare för Cagliari mot Sassuolo förra helgen, men Sassarna lyckades kvittera (2-2) i den 97:e minuten! Kan Sardinien-klubben ta säsongens första seger i Bergamo istället? Inte omöjligt, vi går för skrällen!

 

6. Sampdoria - Napoli 2

Sampdoria gjorde en riktigt blek premiär mot Udinese, i synnerhet första timmen. En spelare som dock kom in i den andra halvleken och såg riktigt bra ut var nyförvärvet Albin Ekdal. Napoli har stått för två riktigt mäktiga vändningar mot Lazio och Milan i inledningen och står således på full pott efter två omgångar. Helt perfekt start för Carlo Ancelotti i Neapel! Kan gästerna ta säsongens tredje raka seger här? Inte alls omöjligt, men man bör nog ha lite respekt för Samp ändå som är ett helt annat lag hemma på Luigi Ferraris kontra bortaplan. Tvåan spikas, men vi jublar inte.

 

7. Alavés - Espanyol X

Vi tittar till La Liga i Spanien där John Guidettis klubb ställs mot Espanyol. Barcelona-gänget är det lag som har inlett bäst av dessa två parter. I den första omgången grejade Katalanerna en poäng i Vigo och senast blev det tre blytunga poäng i hemmamötet mot Valencia (2-0). Alavés har fått en sämre start och står på en poäng efter två omgångar, men man bör ha i åtanke att hemmalaget har ställts mot Real Betis och Barcelona. Gästerna kan kanske hållas snäppet högre men på Estadio de Mendizorrotza kan det här sluta hur som helst. Utgå från krysset.

 

8. Real Betis - Sevilla 1

I Sevilla vankas det ett hett derby på Estadio Benito Villamarín. Ett derby som ofta brukar innebära väldigt mycket känslor och en hel del mål. Sevärda matcher alltså för den neutrala supportern. Sett till resultaten har Real Betis inlett svagt, men spelmässigt har de grönvita sett ganska lovande ut, vilket inte är så konstigt med tanke på kvalitén som finns i truppen. Sevilla har poängmässigt lyckats bättre men här har det svenska folket tittat alldeles för mycket kring de senaste resultaten. I grunden är det här två jämna lag och därför bör det här derbyt betraktas som helt öppet. Betis gjorde sju mål mot Sevilla i La Liga den gångna säsongen och här ska det definitivt streckas från vänster!

 

9. Brommapojkarna - Malmö FF 2

Malmö FF stod för en heroisk insats mot Midtjylland i torsdags. MFF lyckades lösa en plats i Europa League-gruppspelet efter att Markus Rosenberg och Marcus Antonsson varit tungan på vågen. I Allsvenskan har Skånelaget verkligen stormat fram under Uwe Rösler så visst ska de himmelsblå anses som stora favoriter på Grimsta denna söndag! Brommapojkarna blev förnedrade av BK Häcken senast (0-6) och BP ser stundtals ut som ett lag för Superettan. Som tur är, för hemmalagets del, är Dalkurd och Trelleborg ännu sämre. Trots MFF:s Europaspelande i veckan spikar vi gästerna!

 

10. Dalkurd - IFK Göteborg 2

Dalkurd har tappat Buya Turay med flera, och kurderna står inför omgång 20 på samma poäng (12) som jumbon Trelleborg. Borlänge-laget har dock visat något bättre form på sistone. Segern mot Sirius i mitten av augusti var fundamental och senast stod man faktiskt upp rätt bra mot Bajen. IFK Göteborg var på god väg att ta sin andra raka seger på Östgötaporten i måndags, men Peking vände ett underläge till seger på stopptid. Blytungt! Blåvitt har haft en riktigt jobbig säsong och det känns ibland som att det mentala spökar en del i kritiska lägen i matcherna. Men trots detta ska gästerna råda som knappa favoriter mot nästjumbon Dalkurd på Gavlevallen. Börja med tvåan.

 

11. Hammarby - Djurgården 1

På Tele2 Arena stundar ett Stockholmsderby denna söndag! Derbyt spelas mellan två klubbar som befinner sig i helt olika lägen. Stefan Billborns Hammarby, som bara är två poäng bakom AIK inför omgång 20, törstar efter sitt första SM-guld sedan 2001. Formen är riktigt bra hos Bajen som definitivt ska råda som favoriter här. Djurgården har usel form och Europaplatserna är redan sumpade för Järnkaminernas del. Som säkert många känner till brukar DIF ha det oerhört svårt i derbyn, vilket absolut inte ska underskattas. Faktum är att Djurgården inte har segrat mot Hammarby i Allsvenskan sedan 2007, och då har ändå Blårandigt varit favoriter i merparten av dessa matcher. Väldigt anmärkningsvärda siffror! Utgå från ettan.

 

12. Elfsborg - Kalmar FF 1

Goda råd börjar bli dyra i Elfsborg som nu har blott en poäng tillgodo till kvalplatsen. Jimmy Thelin har utan tvekan ett lag som är alldeles för bra för att lägga sig i någon bottenstrid, vilket Ellos är på “god” väg att göra. Senast var dock västgötarna väldigt nära att på att ta en efterlängtad seger på Tele2 mot Djurgården, men matchen slutade med delad pott efter en stark upphämtning av DIF. Kalmar FF befinner sig i ett ingenmansland i tabellen, och smålänningarna ser för dagen inte speciellt vassa ut. Desperationen bör vara betydligt mer påtaglig hos hemmalaget och på Borås Arena ska det här mötet streckas från vänster.

 

13. GIF Sundsvall - Sirius 1

Sirius åkte på en tung smäll på Stadion i Malmö med 0-5 trots att det var mållöst i halvtid. I den andra halvleken klappade Uppsala-laget ihop fullständigt efter bland annat en tveksamt dömd straff, och en vacker fullträff från Romain Gall. Reaktion från gästerna nu? Innan Malmö-matchen var faktiskt formen riktigt bra hos Sirius. GIF Sundsvall gör det riktigt bra efter klubbens resurser och även fast Linus Hallenius inte gjorde några mål senast var det Giffarna som tog tre poäng i Norrlandsderbyt mot Östersund förra helgen. Starkt! Hemmalaget har visat gång på gång den här säsongen att man inte ska underskattas, men här blir ettan dock alldeles för hårt streckad för att singelstreckas. Lågprocent-krysset ritas ner tidigt!

 

Kassaskåpet! - Malmö

Malmö FF kommer stärkta efter segern mot danska Midtjylland i Europa League i torsdags. I Allsvenskan har Skånelaget inte mindre än fem raka segrar och sjätte lär komma denna söndag. Trots kort vila alltså. Brommapojkarna är på en helt annan nivå och lyckas sällan bra mot topplagen i serien. Tillförlitlig tvåa!

 

Varningen! - Cagliari

Cagliari är historiskt sett bleka på resande fot men känslan är att det är slagläge för Sardinien-klubben här. Atalanta har haft ett blytungt spelschema och lär således ha en del trötta ben. Lägg därtill att Cagliari tog sex poäng mot Glenn Strömbergs gamla klubb i fjol.

 

96 rader

 

1. Burnley - Man United 2

2. Watford - Tottenham 2

3. Monaco - Marseille x2

4. Fiorentina - Udinese 1

5. Atalanta - Cagliari 1x2

6. Sampdoria - Napoli 2

7. Alavés - Espanyol x2

8. Real Betis - Sevilla 1

9. Brommapojkarna - Malmö 2

10. Dalkurd - Göteborg x2

11. Hammarby - Djurgården 1

12. Elfsborg - Kalmar FF 1x

13. Sundsvall - Sirius 12

 

864 rader

 

1. Burnley - Man United 2

2. Watford - Tottenham 2

3. Monaco - Marseille x2

4. Fiorentina - Udinese 1x

5. Atalanta - Cagliari 1x2

6. Sampdoria - Napoli 2

7. Alavés - Espanyol 1x2

8. Real Betis - Sevilla 1x

9. Brommapojkarna - Malmö 2

10. Dalkurd - Göteborg 1x2

11. Hammarby - Djurgården 1

12. Elfsborg - Kalmar FF 1x

13. Sundsvall - Sirius 1x