Vi ska i denna artikeln gå igenom vilka svenska golfspelare herrar och damer som är de bästa och mest framgångsrika vi haft. Häng med och läs om Sveriges bästa golfare genom tiderna. Är det någon ni tycker vi glömt och borde få plats på denna lista? 

Ludvig Åberg

Det senaste tillskottet på golfens världskarta. Är ännu inte i nivå med Stensson, Parnevik och Sörenstam men mycket tyder på att han en dag blir det. Gick vägen via college på Texas Tech och inledde därmed inte sin proffskarriär förrän som 23-åring. Nu ligger dock manegen krattad för Åberg som hamnade tvåa i US Masters 2024 och anses nu vara en av de största favoriterna att vinna kommande majors.

Inspelade pengar: Omkring 9 miljoner dollar

Annika Sörenstam

Annika Sörenstam är Kanske den mest framgångsrika kvinnliga golfspelare vi haft i Sverige. Hon hade en fantastisk karriär som sträckte sig över 30 år. Målmedvetenheten och det hårda arbete var ett signum som gett henne en plats bland tidernas bästa golfare.

1992 blev hon proffs på Ladies European Tour och 1994 på LPGA-touren. Hon har vunnit hela 86 tävlingar, där vi sett 8 majors och 72 vinster på LPGA-touren.

Annika Sörenstam startade efter karriären Annika Academy, vilket är en golfskola för ungdomar. Hon är en stor inspiration bland unga golfare och stor bidragande orsak till sportens utveckling.

Inspelade pengar: Över 20 miljoner dollar

Här går vi går igenom odds på PGA Championship 2024!

Henrik Stenson

Henrik Stenson är en av Sveriges mest framgångsrika golfare som vi haft. Han har just nu 21 segrar totalt i karriären, där 7 stycken kommit på PGA-touren, vilket har gjort honom till en legend inom svensk golf.

1998 startade Stensons golfresa och den har bara blivit bättre och bättre med åren. Efter andraplatsen i The Open 2013 blev han en världskändis och han var endast en poäng ifrån vinnaren.

2016 var dock året som alla i golfvärlden pratade om Henrik Stenson på riktigt. Det var efter segern i den prestigefyllda tävlingen, British Open som befästa hans plats i toppen av de bästa golfare som någonsin spelat för Sverige.

Inspelade pengar: Ca 350 miljoner kronor

Sophie Gustafson

Sophie Gustafson från Varberg började sin golfkarriär vid 10 års ålder och blev proffs 1992. Det blev 16 segrar totalt, 5 på LPGA-touren och 14 på Europatouren, samt har Sophie varit en del av Solheim Cup.

Första vinsten som proffs kom 1996 men år 2000 kom det riktiga genombrottet då hon vann hela 5 tävlingar. Hon blev inte oväntat utsedd till årets spelare efter den prestationen.

Inspelade pengar: Över 58 miljoner kronor

Jesper Parnevik

1965 föddes Jesper Parnevik i Botkyrka. Han inledde sin karriär som golfpreffs 1986 och är en av Sveriges mest framgångsrik genom tiderna. 13 tävlingar vann han totalt, varav 5 på PGA-touren.

Jesper Parnevik var som bäst rankad nummer 7 i världen och har förutom alla vinster en andraplats i The Open Championship på meritlistan.

Förutom golfen är Jesper och hans familj känd från realityserien ”Parneviks”, som gick mellan 2015 och 2018.

Inspelade pengar: Över 14 miljoner dollar

Klassiskt klipp från Ryder Cup 1999 när Jesper Parnevik och Sergio Garcia firar efter ett häftigt slag.

Källa Ryder Cup

Anna Nordqvist

1987 i Eskilstuna föddes den golfspelare som idag är en av landets mest framstående. 2009 kom genombrottet för Anna Nordqvist som då vann LPGA-mästerskapen.

2016 kom hon tvåa i US Open och det gav henne en plats som de främsta spelarna inom damgolfen. 2017 kom en v hennes största framgångar när hon vann Golf Channel Evian Championship i Frankrike,

Den största prestationen var dock vid 22 års ålder när hon vann British Open sensationellt. Detta under hennes första år på touren.

Inspelade pengar: Ca 12 miljoner dollar

Alexander Norén

Året var 2005 när denna spelare startade sin karriär som golfproffs. Idag är han en av våra kändaste namn där ute med en femteplats på världsraningen som bästa placering.

Alexander började sin resa inom golfen på Haninge GK, sedan studerade han i Oklohoma innan proffslivet tog vid. Han lyckades knipa en plats på den näst bästa touren i Europa, Challenge Tour där det blev en tredjeplats och uppflyttning till European Tour 2007.

Första Europa Tout-titeln kom 2009 och var Omega European Masters. 2011 vann Alex Saab Wales Masters och Nordea Masters. Efter en tids skada 2014 kom Alexander tillbaka starkt och vann Nordea Masters återigen 2015.

Inspelade pengar: Ca 10 miljoner dollar

Liselotte Neumann

Från den lilla staden Finspång i Östergötland kommer nästa golfspelare. Hon vann sin första juniortävling 1978, redan vid 12 års ålder och vann sedan SM med mera innan proffslivet tog fart 1985.

1986 kvalade Liselotte Neumann in på amerikanska LPGA-touren som den första svenska golfaren någonsin. Totalt vann hon 13 tävlingar och fick vara del av det svenska Solheim Cup-laget 6 gånger.

Inspelade pengar: Över 6 miljoner dollar

Robert Karlsson

Katrineholms-sonen Robert Karlsson får en plats på denna lista och vi tycker han är en riktigt underskattad golfare.

Han har inte vunnit något major men har 11 segrar på PGA European Tour, vilket är det bästa facit som någon svensk haft just nu.

2009 blev Robert tillsammans med Henrik Stenson nominerade till årets lag, efter vinsten i World Cup i Kina.

Inspelade pengar: Över 7 miljoner dollar

Spelbolag med bra odds på golf

Följande svenska spelbolag rekommenderar vi när det kommer till betting på golf. Många är jämbördiga så välj den spelsidan som erbjuder bäst oddsbonus.

100% upp till 500 kr

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Upp till 500 kr i välkomstbonus!
Bra utbud och odds
Smidiga utbetalningar
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: 6.00x insättning och bonus till minsta oddset 1,80.Om du utnyttjar den maximala bonusen måste du därför omsätta 6000 kr inom 60 dagar innan det går att göra ett uttag.

Ytterligare villkor: Gäller endast nya kunder vid första speltillfälle
Villkor och krav:  Referera till ComeOn för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande+18. Välkomstbonusen gäller endast nya kunder vid första speltillfälle. Min insättning 100 kr. Max bonus 500 kr.

100 SEK freebet

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
100 kr freebet i välkomstbonus!
Bäst i mobilen
Hög trovärdighet
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: Innan eventuellt uttag kan göras måste insättningen omsättas minst en gång.

Ytterligare villkor: Erbjudandet gäller nya spelare från 22 december 2020 och framåt. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltig i 60 dagar.
Villkor och krav:  Referera till LeoVegas för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande18+. Giltig för nya spelare vid första insättningen. Inget omsättningskrav på vinster. Min insättning 100 kr. Ev. vinster är omsättningsfria & giltiga i 60 dagar. Ev. vinster är riktiga pengar. Erbjudandet är giltigt i 60 dagar. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2020-12-22. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt.

1250 kr i spelkrediter

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Regler och villkor gäller
Ansvarsfullt spelande
18+ åldersgräns
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: Placera kvalificerande spel till värdet av din kvalificerande insättning (begränsad till 1.250 kr).

Ytterligare villkor: Minsta insats 50 kr och krav på 1x fastställt spel för att få spelkrediterna. Minsta odds, spel och betalningsmetod exluderingar gäller. Utbetalningar exkluderar insatser i spelkrediter. Tidsbegränsningar och villkor tillämpas.
Villkor och krav:  Referera till Bet365 för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande18+. Gäller nya kunder. Minsta insats 50 kr och krav på 1x fastställt spel för att få spelkrediterna. Minsta odds, spel och betalningsmetod exluderingar gäller. Utbetalningar exkluderar insatser i spelkrediter. Tidsbegränsningar och villkor tillämpas.

100% upp till 1000 kr

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Betting med enkel registrering
Ingen störig reklam via SMS eller e-post
Helt skattefria vinster
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: 20.00x bonus till minsta oddset 1,50.Om du utnyttjar den maximala bonusen måste du därför omsätta 20000 kr inom 60 dagar innan det går att göra ett uttag.

Villkor och krav:  Referera till SpeedyBet för T&C I sin helhet gällande detta erbjudandeEndast en välkomstbonus per svenskt personnummer är tillåten. Detta erbjudande gäller endast för nya spelare som gör en insättning och är över 18 år.

100% gratisspel upp till 1500 kr

Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs recension
Support dygnet runt
Bra utbud på inhemska ligor
Generös välkomstbonus
Innehåller reklamlänk | 18+ år, spela ansvarsfullt, stodlinjen.se, spelpaus.se.
Läs fullständiga regler och villkor här.
Omsättningskrav: Inga omsättningskrav på vinster eller insättning.

Ytterligare villkor: Giltig för nya spelare vid första insättningen på minst 100 kr. Spelet lagt med min. 1,80 odds matchas upp till 1500 kr och gratisspelet betalas ut efter att spelet är avgjort. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Erbjudandet gäller fr.o.m. 17.12.21.
Villkor och krav:  Referera till Expekt för T&C I sin helhet gällande detta erbjudande18+. Giltig för nya spelare vid första insättningen. Min insättning 100 kr.

FAQ - Svenska golfspelare

Nedanför har vi samlat de vanligaste frågorna om Sveriges bästa golfspelare.

Hur mycket tjänar golfspelare i Sverige?

Medellönen för ett golfproffs i Sverige sägs ligga runt 55 000 kronor.

Vem är Sveriges bästa damspelare i golf genom tiderna?

Annika Sörenstam är Sveriges bästa dam-golfare genom tiderna.

Vem är Sveriges bästa golfspelare genom tiderna?

Går man på antal vinster på touren är Annika Sörenstam vår mest framgångsrika golfare genom tiderna.