Ett härligt vårtecken har anlänt då Svenska Cupen 2023 går in I gruppspelsfasen och efter det bjuder på slutspel under de kommande månaderna. Förra årets vinnare av Svenska Cupen var Malmö FF som efter dramatisk till slut vann mot Hammarby på straffar. Vem blir årets vinnare av Svenska Cupen och vilka lag har vunnit tidigare upplagor? Följ med!

Spela på Svenska Cupen vinnare hos Expekt!

Topp 5 ranking vinnare Svenska Cupen 2023

Det ser på förhand ut att bli ett tight race om vem som ska vinna Svenska Cupen 2023, när man slänger ett öga på oddsen.  Vi kommer här ranka de fem lag vi tror kommer göra upp om titeln denna upplaga.

5. Hammarby IF

Det är minst sagt stökigt I Bajen just nu inför den kommande säsongen. Man har tappat viktiga spelare som Gustav Ludwigson, Darijan Bojanic, Jeppe Andersen, Mohanad Jeahze och Veton Berisha. Adi Nalic från Malmö FF är det hetaste namnet som anslutit, och hur het är han nuförtiden egentligen? Nja, Hammarby måste värva in ny klass för att ha något med toppen att göra både i cupen och Allsvenskan.

Vårt tips: Hammarby vinner gruppen men får lämna redan efter kvartsfinalen.

4. AIK

AIK hoppas på en revansch I Svenska Cupen efter att man åkte ut mot Malmö FF. En tung förlust där en straff I förlängningen avgjorde till MFFs fördel. Man har stärkt truppen med några intressanta namn som Jimmy och Elias Durmaz, Omar Faraj, Magashy och Viktor Fischer. Spelare som lämnat är land annat Joe Mendes, Nicolas Stefanelli och Yasin Ayari.

Vårt tips: AIK vinner gruppen utan problem och tar sig till en semifinal.

3. BK Häcken

Spännande att se hur de regerande svenska mästarna kommer följa pp sin fantastiska säsong från i fjol. Nu får laget klara sig utan Aleksander Jeremejeff som vann skyyeligan i Allsvenskan i fjol, men lämnat för den grekiska klubben Levadiakos. Även den lovande anfallaren Ibrahim Sadiq har lämnat för den franska klubbn Saint-Etienne och frågan är om inte dessa två tapp betyder för mycket.

Vårt tips: Trots spelartappen finns det tillräcklig kvalité kvar för att nå en semifinal.

2. Malmö FF

Henrik Rydström som tränare kan väl inte bli annat än succé? Det som helt klart som han är rätt man att leda detta MFF på förhand. Vi är dock tveksamma till att det blir ett guld direkt för herr Rydström, utan laget kommer växa ju längre in I säsongen vi kommer. Nyförvärvet Ali Taha känns som en spelare som kommer blomma ut under säsongen och Anton Tinnerholm kommer tillbaka med sin stabilitet och rutin.

Vårt tips: MFF tar sig till final men förlorar.

Resultat: Utslaget i kvartsfinalen mot Djurgården (5-3 efter straffar).

1. Djurgårdens IF

Årets vinnare av Svenska Cupen tror vi blir Djurgårdens IF. Trots att Hjalmar Ekdahl lämnat för Burnley ser vi inga direkta svagheter utan imponeras av den bredd som finns I truppen. Oliver Berg och Jacob Bergström framåt är två riktigt starka kort och Carlos Gracia Moros från Mjällby kommer bli en viktig tillgång för DIF. Vi såg hur lagt imponerade I Europa League förra året och visst är det upplagt för ett cupguld här.

Speltips Svenska Cupen vinnare

Svenska cupen vinnare på 2000-talet

Malmö FF har överlägset flest Svenska Cupen-titlar. Hela femton stycken är man uppe i nu efter förra årets seger vilket var klubbens första under 2000-talet, och närmast bakom kommer IFK Göteborg och AIK som endast plockat hem cupen åtta gånger.

År Vinnare  Finalmotståndare
2000 Örgryte AIK
2001 Elfsborg AIK
2002 Djurgården AIK
2003 Elfsborg Assyriska
2004 Djurgården IFK Göteborg
2005 Djurgården Åtvidaberg
2006 Helsingborg Gefle
2007 Kalmar FF IFK Göteborg
2008 IFK Göteborg Kalmar
2009 AIK IFK Göteborg
2010 Helsingborg Hammarby
2011 Helsingborg Kalmar FF
2012 Ingen vinnare -
2013 IFK Göteborg Djurgården
2014 Elfsborg Helsingborg
2015 IFK Göteborg Örebro
2016 Häcken Malmö
2017 Östersund Norrköping
2018 Djurgården Malmö
2019 Häcken AFC Eskilstuna
2020 IFK Göteborg Malmö
2021 Hammarby Häcken
2022 Malmö Hammarby

IFK Göteborg och Djurgården är 2000-talets mest framgångsrika lag med fyra titlar i Svenska Cupen vardera. Båda sidorna finns med i säsongens gruppspel och som ni läste tidigare tror vi att Djurgården går hela vägen och klättrar upp ensamma i topp i 2000-talets titelmaraton.

Vanliga frågor och svar om vinnare i Svenska Cupen

Här svarar vi på dom vanligaste frågorna om Svenska cupen vinnare.

Vem har vunnit Svenska Cupen flest gånger?

Malmö FF. 15 st titlar.

Vem vann Svenska Cupen 2021/22?

Malmö FF vann Svenska Cupen 2021/22

Vad vinner vinnaren av Svenska Cupen?

En plats till kvalet i UEFA Europa League.

Vem vinner Svenska Cupen 2023?

Malmö FF är favoriter men vi tippar att Djurgården tar hem det.

Vad vinner vinnaren av Svenska Cupen 2023?

Vinnaren får en biljett till att försöka kvala in till Europa League.