UPPDATERAD 21/4:Det har tidigare i år sipprat ut lite rykten angående en europeisk liga för klubblag, utanför UEFA:s Champions och Europa League. Men eftersom att liknande projekt varit i görningen långt tidigare är det inget som riktigt tagits på allvar. Men så slog det under söndagskvällen ner som en bomb att de tolv största klubbarna i Europa redan bestämt sig för att gå med i en ny europeisk superliga. Men med allt motstånd den nya superligan mött är den nu lagd på is.

Super League är avblåst

Chelsea som var på väg till Stamford Bridge i sin spelarbuss igår för att möta Brighton i Premier League möttes av ett hav av supportrar. De var där för att visa sitt missnöje angående klubbens planer att gå med i Super League. Klubbikonen Petr Čech var tvungen att själv gå ut ur spelarbussen för att lugna fansen som hade samlat sig. Klubben bestämde kort därefter att lämna superligan. Manchester Citys manager Pep Guardiola uttryckte även han sitt missnöje över Super League och City lämnade även de besked om att de inte längre tänker gå med.

Enligt uppgifter ska även La Liga-lagen Atlético Madrid och Barcelona under gårdagen ha gått ut och annonserat att de inte längre är intresserade av att gå med. Från Serie A ska AC Milan och Inter ha valt att stoppa planerna från att vilja gå med i den tänkta superligan. Senare under dagen följde så även de övriga klubbarna från Premier League och Super League är nu lagt på is.

Juventus och Real Madrid

Juventus och Real Madrid är de två lag som fortfarande inte gått ut med att de lämnar Super League. För Reals del är läget aningen prekärt eftersom att deras klubbpresident Florentino Pérez var grundaren till det nya konceptet. Men eftersom att den tilltänkta ligan är lagd på is efter alla avhoppen så kommer varken Real Madrid eller Juventus kunna gå vidare med projektet. Det återstår därmed att se hur de väljer att tackla situationen då ingen av klubbarna kommenterat det hela ännu.

Hur de tidigare planerna för Super League såg ut

Grundarklubbarna som från början skulle ingå i den nya ligan enligt uppgifterna var från Premier League de s.k. Big Six-lagen, Tottenham Hotspur, Liverpool, Chelsea, Arsenal, Manchester United och City. Juventus, AC Milan och Inter från italienska Serie A och från spanska La Liga Real Madrid, Barcelona samt Atlético Madrid. Alla dessa storlag tackade tidigare ja och annonserade det på sina respektive hemsidor till att ingå i den nya europeiska superligan som beräknades dra igång redan 2022.

Premier League klubbar som från början tackade ja till Super League

 • Manchester City
 • Arsenal
 • Manchester United
 • Tottenham Hotspur
 • Chelsea 
 • Liverpool

Serie A klubbar som från början tackade ja till Super League

 • Juventus
 • AC Milan
 • Inter

La Liga klubbar som från början tackade ja till Super League

 • Real Madrid
 • Barcelona
 • Atlético Madrid

Tillfrågade lag som tackat nej till att ingå i Super League

 • Paris Saint-Germain
 • Bayern München
 • Borussia Dortmund

Kvarvarande klubbar i Super League

 • Juventus
 • Real Madrid

Hur ligan var tänkt att finansieras?

Det hela skulle finansierats av den amerikanska banken JP Morgan. Där klubbarna skulle fått delat på €3.5 miljarder som startkapital. Dessa medel skulle använts för att kompensera för de ekonomiska förluster klubbarna lidit under pandemin.

Klubbarna som redan från början tackade nej

Förutom de redan tolv nämnda grundarklubbarna var planerna att superligan från start skulle innehålla ytterligare 8 lag, alltså 20 totalt. Där det totalt skulle varit 15 grundarklubbar. Enligt uppgifter hade franska PSG, tyska Bayern München och Borussia Dortmund blivit inbjudna att delta i den nya superligan som medgrundare, men alla tre tackade nej till detta. De övriga 5 platserna till varje års turnering skulle spelats som kval.

Vad händer nu?

Hela projektet Super League är lagt på is och det ser ut som att UEFA går vinnande ur detta. Det betyder att vi fotbollsfans inte behöver oroa oss över lag eller spelare som blir uteslutna från deras pågående turneringar för klubblag som Europa League eller internationella mästerskap som EM och VM.

Varför uppstod det från början?

Grundarklubbarna ska ha varit missnöjda med att inte vara garanterade platser varje år i Champions League då de riskerade att gå miste om intäkter p.ga detta. Därmed ville de skapa en stängd liga för de s.k. grundarklubbarna där de inte kunde åka ur för att ha en slags ekonomisk garanti säsong efter säsong.

Kommentera gärna era tankar och funderingar i ämnet nedan.