Tabelläget 9/1 

       S V F VÖ FÖ GM-IM  P
 1 Växjö   34 20 8 5 1 108-74  71
 2 Djurgårde 33 14 8 5 6 95-73  58
 3 Frölunda 34 15 11 5 3 97-89  58
 4 Färjestad 34 16 12 3 3 112-96  57
 5 Malmö   33 14 9 5 5 104-92  57
 6 HV71   34 16 13 3 2 89-88  56
 7 Linköping 33 14 10 3 6 93-86  54
 8 Skellefte 34 16 14 1 3 104-86  53
 9 Brynäs  33 15 13 2 3 90-85  52
 10 Luleå   34 11 14 7 2 85-86  49
 11 Örebro  32 9 15 3 5 75-84  38
 12 Mora   33 10 19 2 2 73-104 36
 13 Karlskron 33 7 18 3 5 66-107 32
 14 Rögle   34 8 21 2 3 81-122 31

Topp sex

1. Föga oväntat befinner sig Växjö sig på första plats med sjuttioen poäng efter trettiofyra omgångar.
Laget besitter en enorm kapacitet och har seriens absolut bästa trupp. Målvaktssidan är riktigt bra i form av V. Fast och V. Andrén.
Växjö är nästan bäst på allt. Laget har gjort andra flest mål i hela serien och snittar 3,17 mål/match. 
Defensiven är ruggigt imponerande med blott sjuttiofyra insläppta mål. Det är andra minst i hela serien och hade inte Rögle varit så skoningslösa med sina sex mål i senaste omgången hade smålänningarna släppt in minst mål.

Seriens starkaste powerplay. Växjö har nästan hela 30% i utdelning med fler spelare på isen. Det är riktigt starka papper.
Oväntat däremot är att laget "bara" är seriens åttonde bästa lag i att spela med spelare mindre på banan.

2. Säsongens överraskningslag Djurgården finner vi åt på en andra plats i tabellen med femtioåtta poäng efter trettiotre omgångar.
Det utdömda försvarsspelet och backbesättning stockholmarna hade inför säsongen trodde ingen på. 
Men ack så fel det kan bli. Djurgårdens defensiv med A. Reiderborn och J. Eriksson på målvaktssidan har varit bländande och laget har släppt in allra minst mål av samtliga när två tredjedelar av säsongen är spelad.
Djurgården har överraskat väldigt positivt under säsongens lopp och har varit med bland toppen länge. Nu är däremot frågan om laget lyckas hålla sig kvar där när laget går in i säsongens riktigt stora formsvacka och radar upp förluster. Innan detta uppehåll har Djurgården nu fyra förluster på sina fem senaste matcher. 

Något laget har att jobba med är deras powerplay. Det lyser som oftast med sin frånvaro och Djurgården är seriens tolfte bästa powerplay-lag. Det måste bli bättre om säsongen ska kunna bli längre än vad den varit sista åren.
Något boxplay i Djurgården finns det, men även den spelformen måste bli bättre. Laget är blott nionde bäst i ligan och det trots att laget släppt in allra minst mål. Överraskande!

3. Frölunda har lyckats beta sig uppåt i tabellen och ligger i skrivande stund på tredje plats med femtioåtta poäng efter trettiofyra omgångar.
Laget har gått som ett ånglok genom november och december och har startat det nya året på ett väldigt bra sätt.
R. Rönnberg och hans manskap har varit missnöjda med lagets prestationer och flertalet nyförvärv har plockats in för att bredda truppen. Bland annat har NHL-rutinerade M. Weber värvats. 
Största problemet Frölunda har visat upp är deras defensiv. Målvakterna eller försvarsspelet har inte alls rosat marknaden som det laget generellt gör varje säsong.

Däremot får boxplay ses som helt okey med över 85% i utfall och seriens femte bästa lag. 
Powerplay är likaså med över 24% och fjärde bäst i ligan. 

4. Färjestad har hittat uppåt i tabellen efter med sina femtiosju poäng efter trettiofyra omgångar.
Efter att ha raserats från andra plats till sjunde plats efter sju raka förluster är formen uppåtgående och laget trevar mot en hög slutplacering. 
Karlstad-gänget har nu två raka segrar och den starkt bidragande orsaken till tabelläget är målskyttet och offensiven. Färjestad gör allra flest mål i hela serien. 
Till lagets nackdel släpper man dessutom in otroligt mycket mål. Med nittiosex insläppta är fjärde flest i hela ligan.

Special teams med så kallat powerplay och boxplay är Färjestad framförallt sylvassa i spelet med fler spelare på banan. Laget är andra bäst i spelformen och har imponerande 26% i utfall.
Boxplay  är ett godkänt facit med 80% och sjunde bäst. Men däremot tar laget alldeles för många utvisningar.

5. Malmö är stabila och femte platsen med femtiosju poäng efter trettiotre omgångar vad var laget förväntades inför säsongen. 
Malmö har just nu en ruggigt het form med sex raka vinster och laget är seriens andra hetaste lag.
Efter mängder av skador och dilemman har Malmö hittat sitt spel och målvakterna J. Gunnarsson och O. Alsenfelt har verkligen prickat formen efter att C. Nihlstorp gick sönder.
Kommer Malmö kunna hålla truppen skadefri kommer vårsäsongen att kunna bli ruggigt intressant för det skånska storlaget.

Seriens tredje bästa lag i powerplay med över 25%. Malmö är det lag som gjort tredje flest mål i just powerplay.
I boxplay är laget starka. Fjärde bäst med 81% det med ett stabilt och tryggt försvarsspel.

6. Regerande svenska mästarna HV 71 finner vi åt på plats sex i tabellen med femtiosex poäng efter trettiofyra omgångar.
Ett småländskt lag som blandar och ger frekvent emellanåt. För att ena stunden spela strålande till att nästa stund haverera totalt. 
Det stora problemet HV 71 har det är tillsammans med skadeproblematiken att lagets offensiv inte är särskilt bra. Av samtliga topp nio lag är HV 71 det lag som gjord minst, åttionio stycken.

I special teams finns det mängder att önska hos smålänningarna. Laget är blott tolfte bäst i boxplay och släpper in ett mål i vart fjärde boxplay. 
I powerplay är laget bara nionde bäst med 79% och lägg därtill att laget bara gjort tionde flest mål i spel med en man mer på banan.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Play In

7. Östgötarna Linköping finner vi åt på plats sju i tabellen med femtiofyra poäng efter trettiotre omgångar.
Det hårdsatsande laget från Småland får inte spelet alls att stämma emellanåt och det stora problemet har under säsongen varit hemmaspelet. 
Ett problem som däremot nu är löst, men inledningen på hemmais var inget vidare och laget hade svårt att vunna under ordinarie tid.

En styrka laget besitter med C. Billins på backposition är powerplay. Laget är femte bäst i serien och särskilt starkt är det då Linköping är det lag som spelat tredje minst gånger i powerplay av alla lag.
En annan styrka östgötarna har är deras boxplay. Det är andra bäst i hela ligan och otroligt stabilt. Över 83% är starka papper och Linköping är dessutom det lag som gjort andra flest mål i boxplay, hela fyra stycken.

8. Skellefteå ligger först på plats i åtta i tabellen med femtiotre inspelade poäng efter trettiofyra omgångar. 
Det satsande laget från Västerbotten får inte alls spelet att fungera till fullo. Laget har till största delen för livnära sig på första kedjan med Lindström-Möller-Lindholm. Nu har comebackande J. Ericsson anslutit till laget efter sitt skadedilemma. Trots det har Skellefteå inte höjt sig särskilt och har nu fyra raka förluster. S. Klockare och B. Robertsson har verkligen saker att fundera ut . 

I spelformen boxplay tenderar laget att lösa det mesta. Med över 82% i statistiken är Skellefteå seriens bästa lag i den spelformen.
I powerplay finns det mycket kvar att önska trots att utdelningen är på 21%. Det är endast seriens åttonde bästa statistik och det är en spelform Skellefteå måste spetsa ytterligare för att nå nya framgångar.

9. Brynäs finner vi åt på plats nio med femtiotvå poäng efter trettiotre omgångar.
Lagets resa under säsongen har varit kaotiskt och fjolårsfinalisterna har bland annat sparkat nyanställda tränaren R. Melin efter det katastrofala starten. 
Nu har däremot skutan vänt. En rejäl framgång i Champions Hockey League med godkänt uttåg i kvartsfinalen och segrarna har avlöst varandra på sistone. 
Formen är såpass bra att Brynäs är det andra poängstarkaste laget efter Växjö på dom tjugo senaste omgångarna. Hela trettio poäng har det blivit av sextio möjliga.

Till det hör att Brynäs dessutom har skärpt sin defensiv och spelformen boxplay är något laget verkligen kan. Imponerande 87% gör laget till i särklass det bästa laget med färre spelare på banan i hela SHL.
Powerplay däremot är ett rejält sparkapital. Laget är likt tabellmässigt seriens nionde bästa lag och har finns det verkligen kvalitéer för att kunna vara ännu mer effektiva.

10. Luleå på plats tio med nya tränaren T. Berglund och fyrtionio poäng på kontot efter trettiofyra matcher.
Hårdsatsningen för ett par år sedan har mattats av och norrbottningarna siktar numera på yngre och billigare spelare. 
Något som dessutom märks i spelet och i tabelläget. 
En av lagets svagheter är klart bortaspelet. Ynka tionde bästa bortalaget och laget har ofantligt svårt att göra mål på bortais. Blott trettiofem mål gjorda är fjärde minst till antalet och dessutom har det bara blivit sju segrar av sexton möjliga.

Spel med färre spelare på banan är något som inte heller fungerar till fullo för Luleå. Med endast 75% i peneltykill är Luleå seriens tionde bästa lag i den spelformen. Något laget däremot kan göra med färre spelare på banan är mål. Luleå har nämligen under säsongenslopp gjort fem mål i spel i numerärt underläge.
Powerplay får däremot Emanuelsson gånger två och J. Harju till att fungera märkbart. Sjunde bäst i serien med över 21% i utdelning. Anmärkningsvärt här är att Luleå är det lag som haft flest möjligheter att spela numerärt överläge.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Ingemansland

11. Örebro finns åt på plats elva med trettioåtta poäng efter trettiotvå spelade matcher. 
Här har vi det längsta gapet uppåt i tabellen sett över hela tabelläget. För Örebro's del är det elva poäng upp till Play In platserna och spelet måste börja lossna igen.
En efterlängtad seger i förra omgången, men annars har det varit ett tungt 2018 och december för Örebro. Förlustraden var uppe i fem raka matcher innan Luleå besegrades. 
I övrigt är närkingarnas största problem offensiven. Laget har gjort ynka sjuttiofem mål och det är bara tolfte mest i hela serien. Där finns det väldigt mycket mer att utkräva. 
Defensiven är däremot stabil och hålet av J. Hudacek har inte varit särskilt stort som så många trodde. Ersättaren E. Kilpelainen har kommit in riktigt bra och räddat sitt lag i många matcher.

Intressant fakta i powerplay är att Örebro är det enda lag som inte släppt in ett enda mål med fler spelare på banan. 
i övrigt har inte laget så mycket mer att glädjas åt den spelformen. Näst sämst i ligan med ynka 15% och här måste det skärpas till om det ska bli någon högre tabellplacering.
Boxplay är det annat tonläge. Sjätte bäst i den tabellen med 81%. 

12. På tolfte plats finner vi åt nykomlingen Mora med trettiosex poäng efter trettiotre matcher.
En nykomling som gjort en stark säsong och deras största styrka är spelet hemma i Jalas Arena. Något som är otroligt viktigt för en nykomling.
Mora är blott på pappret seriens trettonde bästa hemmalag, men det ska tilläggas att laget har spelat minst hemmamatcher av samtliga. 
Svagheten Mora behöver åtgärda för att lyckas undvika ett negativt kval är att tajta till defensiven. Det är för svag emellanåt och ibland lite för ofta. 

En rejäl svaghet som Mora har som inte är av någon rolig syn för ett lag som krigar för att hålla sig är att laget är sämst i både powerplay och i boxplay. Effektiviteten i powerplay ligger på ynka 14% och i boxplay 69%. Spelet i dom formerna måste verkligen höjas om det ska bli topp tolv.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Kvalplats

13. Blekinge-laget Karlskrona besitter trettonde platsen med trettiotvå poäng efter trettiotre matcher. 
Ett Karlskrona vars ekonomi är i kaos och pengarna för några tunga nyförvärv finns inte. 
Laget spelar i särklass SHL's tråkigaste spel och ingen fröjd att titta på för den neutrale supportern. Karlskrona vill spela tajt, defensivt och långsamt. 
Ett spelsätt som inte varit tillräckligt gynnsamt för att hålla sig undan kvalplatserna. Nu är steget och hoppet upp till Mora på säker mark fyra poäng och med Karlskrona's alldeles för svaga offensiv kommer vårvintern vara nervös för lagets supportrar.
Karlskrona har gjort överlägset minst mål i hela SHL och snittar precis två mål per match.

I special teams är powerplay ingen ryckande succé trots att en dryg tredjedel av lagets mål kommit på den vägen. Elfte bäst i ligan och en utdelning på 17% drygt.
Karlskrona är det lag som ger sina motståndare minst möjligheter att spela powerplay. Och tur är väl det när laget släpper in ett mål i vart fjärde boxplay. Med 75% i peneltykill behöver laget hålla sig på banan för att vinna macher.

14. Den ärofyllda sista platsen finner vi åt Rögle. Med sina trettioen poäng efter trettiofyra matcher.
Laget har haft likt Brynäs en väldigt kaosaktig säsong. Sparkade tränare och sportchef och in med bröderna Abbott som löser vardera position. 
En åtgärd som ser ut att ge utfall. Storslagen seger över seriesuveräne Växjö senast med hela 6-2 och nu har skåningarna äntligen häng på lagen ovanför. Formen är än en gång uppåtgående med tre segrar på lagets fyra senaste. 
Det Rögle måste förbättra är sin defensiv. Den var horribel i inledningen av säsongen och är det fortfarande emellanåt. Med hundratjugotvå insläppta mål är det klart flest i hela serien och fortsätter det i den takten får laget infinna sig i ett nytt kval till våren.

I en svag defensiv blir det också ett svagt boxplay. Näst sämst i ligan och bara 71%. Rögle är dessutom det lag som släppt in andra flest mål i boxplay. Hela trettiotvå stycken under säsongens lopp.
Offensiva kvalitéer finns det verkligen i Rögle och i powerplay är laget bra. 23% i effektivitet och sjätte bäst i serien. Detta kan vara räddningen för Rögle om boxplay spelet kan höja sig ett par snäpp. För i spel fem mot fem är Rögle inte alls så svaga längre.

Avslutningsvis blir mitt spel i denna artikel blir att Växjö vinner SM-guld till 4,00 med 3/10 Units. Med motivering: Med tanke på lagets kvalité, satsning och spelidé är oddset 4,00 på att laget vinner SM-GULD i vår taget. Växjö har besegrat samtliga motståndare den här säsongen och höjer laget skärpan i det sista kommer det bli väligt svårt att slå ut den småländska jätten. Spelet hittas hos Unibet*