Stryktipset är tillbaka som vanligt på lördag men inte med helt vanliga lag. Premier League tar uppehåll i helgen och vi fyller istället på med matcher från FA-cupen, Championship och League One. Till och med ett League Two-lag får vi stifta bekantskap med, Newport County, som dock ställs inför en oerhört tuff uppgift mot Manchester City. Många lag som inte normalt sett nås av rampljuset rör det sig alltså om vilket ger oss en svår och rolig omgång att sätta tänderna i.

Spelstopp: 15.59

1. Newport County - Manchester City 2

Manchester City åker till Wales för att ta sig ann League Two-laget Newport County. Det borde naturligtvis bara kunna sluta på ett sätt. FA-cupen är förvisso skrällarnas turnering men Pep Guardiola har varit tydlig med att lagets ambition är att strida i alla turneringar de deltar i, vilket synts, och City är inne i en mycket bra period. På onsdag drar CL-slutspelet igång för deras del vilket lär innebära rotationer i truppen här, trots det är de skyhöga favoriter. Newport har imponerat då de slagit ut såväl Leicester som Middlesbrough på hemmaplan men här tar sagan slut. Spik direkt!

2. AFC Wimbledon - Millwall 2

Vilken berg- och dalbana till säsong AFC Wimbledon genomgår. Hopplöst sist i League One och ändå framme i åttondelsfinal i FA-Cupen efter att ha slagit ut West Ham. Kan de upprepa bedriften på hemmaplan mot Millwall? Sannolikt inte. Millwall har en skadebefriad trupp och besitter en helt annan kvalitet än Wimbledon. The Lions brukar gå bra i cupspelet och även om allt såklart kan hända i ett derby mot ett toppmotiverat Wimbledon ska Millwall vara klara favoriter. Tvåan ser ut att bli understreckad och utgör en spelvärd spik i omgången.

3. Preston - Nottingham X

Preston har vaknat till ordentligt det senaste och slog så sent som i onsdags ligatvåan Norwich klart. Även Nottingham stod för en fin insats i veckan då de var en sen straff ifrån att ta med sig alla tre poäng från bortamötet mot West Brom. Innan dess besegrades formstarka Brentford och Forest tycks ha rest sig ur en liten svacka. Det gör att båda lag i detta möte fortfarande har häng på playoff-platserna och matchen blir därför superintressant. Preston har haft en tendens att spela oavgjort på hemmaplan i år, det samma gäller för Nottingham på bortaplan (9 av 16 matcher). Kryss är därför inget dumt utgångstips med liten fördel till Preston.

4. Sheffield United - Reading 1

Sheffield slarvade bort en säker seger borta mot Villa näst senast. De kompenserade med att kämpa till sig tre poäng hemma mot Middlesbrough i veckan. Över huvud taget är de väldigt starka på hemmaplan, ligans allra starkaste lag faktiskt. Här råder det dock tveksamheter kring försvarsduon Baldock och O’Connells deltagande. Reading fick inte den omedelbara effekt av tränarbytet till José Gomes som de hoppades och kämpar fortsatt för att hålla sig över nedflyttningsstrecket. De senaste veckorna har dock sett positiva ut, fyra matcher utan förlust och endast två insläppta mål på dessa. Sheffield är förstås givna favoriter hemma på Bramall Lane, de blir dock väldigt högt streckade och krysset rensar för bra för att lämnas utanför på stora systemet.

5. Bolton - Norwich 2

Kanariefåglarna tappade serieledningen efter en klar förlust borta mot Preston senast. Med tanke på matchens utveckling bör dock förlusten inte tas allt för hårt på trots de klara siffrorna. Här ställs de mot ett Bolton som senast, borta mot Birmingham, lyckades knipa tre otroligt viktiga poäng för bottenstriden. Klart positiv insats men Bolton har förtvivlat svårt att göra mål denna säsongen och segern bärgades genom att Connoly tryckte in matchens enda mål. Norwich finländske spjutspets Teemu Pukki har gjort mål i fem raka matcher nu och här ställs Boltonförsvaret inför en stor utmaning. De saknar dessutom mittbacken Jack Hobbs på grund av problem med hälsenan. Jag tror Bolton står inför en övermäktig uppgift mot seriens bästa bortalag. Tvåan spikas.

6. Ipswich - Stoke X

Tränare Lambert visades upp på läktaren efter att ha tappat humöret vid Ipswich match mot Norwich näst senast. Möjligen ett uttryck för frustration över lagets form då de nu endast vunnit en av sina elva senaste matcher. Senast var Lambert tillbaka och då lyckades man knipa en poäng mot Derby, möjligen en positiv trend på gång? Det behövs om laget ska ta sig upp från den hopplösa sistaplatsen. Stoke å sin sida kämpar på i ingenmansland, lite av en besvikelse med tanke på spelarmaterialet. Stoke har bara vunnit två gånger på bortaplan i år men har nio oavgjorda. Ipswich har också en tendens att spela oavgjort hemma så krysset får bli utgångstipset. Tvåan ser dock ut att bli understreckad och ska med.

7. Barnsley - Wycombe 1

Ligatvåan Barsley tar emot Wycombe som befinner sig lite i ingenmansland, tio poäng till såväl det övre som det undre strecket. Barnsley är inne i en mycket bra period med åtta vinster på de senaste tio matcherna i ligan. Senaste förlusten kom den 8:e december. Mot vilka? Wycombe såklart. Då rörde det sig om bortaplan men på hemmaplan har Barnsley varit väldigt starka i år. Denna gången lär de dock få klara sig utan viktige anfallaren Kieffer Moore som drog på sig en hemsk skada senast. Wycombe å sin tur förlorade senast mot serieledarna Luton och det är inget att säga om. Innan dess var de inne i en positiv period men de har väldigt svårt att vinna på bortaplan i år. Etta som utgångstips känns givet och spikas.

8. Charlton - Blackpool 1

Två lag som strider kring Championship-kvalplatserna. Charlton har starkt hemmafacit och endast två förluster på The Valley i årets ligaspel. Senast imponerade de dock inte då de, trots en man mer i dryga timmen, bara fick med sig en poäng. Blackpool har å sin sida visat upp starkt försvarsspel och är det lag i ligan som släppt in minst antal mål på bortaplan. Hela åtta gånger har de dessutom lyckats hålla nollan. Det är inte alls omöjligt att de upprepar den bedriften igen då Charlton är det av ligans topplag som producerat minst mål. Charlton får ses som favoriter men gardering med ett kryss är vägen att gå.

9. Fleetwood - Luton 2

Trots överlägsen serieledning är Luton endast ligans femte bästa lag på bortaplan, ett klart varningstecken. De har nu dock spelat nio raka bortamatcher i ligan utan förlust och sex av dessa har inneburit seger. Lagets svaga bortafacit får alltså främst tillskrivas en svag inledning på säsongen. Fleetwood befinner sig i en fin period med endast en förlust i ligan sedan nyår. De har inte släppt in mål på de fyra senaste matcherna så Luton kommer få jobba för att dyrka upp försvaret. Utgångstipset till Luton men det ser ut att finnas fint värde i att gardera med kryss.

10. Coventry - Walsall X

Två tämligen formsvaga lag gör upp på Ricoh Arena. Walsall kommer med fyra raka förluster i bagaget och endast en vinst på de elva senaste ligamatcherna. Efter detta börjar de närma sig det nedre strecket. Coventry lyckades däremot sno åt sig en seger borta mot Rochdale senast, efter att ha gått segerlöst de fem föregående matcherna. Hemma har de himmelsblå haft svårt att göra mål i år och ställs nu mot ett Walsall som faktiskt tagit fler poäng på bortaplan än hemmaplan i år. Inget av lagen är att lita på och matchen känns öppen. Coventrys stora favoritskap är därför värt att gardera.

11. Gillingham - Scunthorpe 2

Gillingham balanserar på linjen i den oerhört täta striden kring bottenstrecket i League One. Detta beror till stor del på den svaga form laget visat upp under 2019. Endast en seger på lagets senaste åtta matcher i ligan, för senaste hemmasegern får vi gå tillbaka till annandagen. De ställs mot mittenlaget Scunthorpe som visat fin form, sex segrar och en oavgjord på de åtta senaste. På senare tid har Scunthorpe  fått ett par tunga skador på halsen och får dessutom klara sig utan defensiva centralpjäsen James Perch som är avstängd. Detta sänker naturligtvis chanserna men Scunthorpe är ändå favoriter i min bok. Gillingham ser i skrivande stund ut att bli klara streckfavoriter vilket gör tvåan till en spännande chansspik.

12. Bradford - Plymouth 1

Ett formstarkt Plymouth gästar Bradford vilka de lämnat bakom sig i den oerhört tighta kampen kring nedflyttningsstrecket. Tack vare fem segrar på sina sju senaste matcher har nu Plymouth skapat sig lite andningsutrymme. Faktum är dock att det bara skiljer fem poäng mellan Bradford på 23:e och Plymouth på 15:e plats. Även Bradford har börjat vända den negativa säsongen de senaste matcherna, framförallt genom ett fint hemmafacit på slutet. Fem segrar på de sju senaste. De har också en förmåga att ”aldrig” spela oavgjort på hemmaplan denna säsongen, vill man spara streck kan krysset därför chansas bort i en annars mycket öppen match.

13. Oxford - Peterborough X

The U’s välkomnar till match med vind i ryggen. Efter att länge legat i bottenträsket av tabellen har de tack vare fem raka förlustfria matcher i ligan lyckats ta sig över strecket. Hos Peterborough ser vi motsatt trend. Efter att länge legat i toppen av tabellen finner vi dem efter en mycket svag period utanför play off-platserna. Peterborough är dock alltjämt ligans näst bästa bortalag och kan inte avskrivas trots formen. Borough har dragit på sig röda kort de två senaste matcherna och verkar inte vara helt i balans, det gör också att de saknar vänsterbacken Tyler Denton.  Oxford dras med vissa skadebekymmer men får ändå tipset på visad form och hemmaplan. Bred gardering är dock att rekommendera.

Kassaskåpet! - Manchester City

Inte det roligaste spikförslaget, men ett spiksäkert sådant. City är inte en utan flera klasser bättre än League Two-laget, även med en roterande elva.

Varningen! - Walsall

Wallsall har vunnit de två senaste inbördesmötena och Coventry har haft svårt att ta trepoängare på hemmaplan mot slutet. Fin skrällchans här!

96 rader

1. Newport C - Man City 2

2. Wimbledon - Millwall 2

3. Preston - Nottingham 1X

4. Sheffield U - Reading 1

5. Bolton - Norwich 2

6. Ipswich - Stoke X2

7. Barnsley - Wycombe 1

8. Charlton - Blackpool 1X

9. Fleetwood - Luton 2

10. Coventry - Walsall 1X2

11. Gillingham - Scunth. 2

12. Bradford - Plymouth 12

13. Oxford - Peterborough 1X

864 rader

1. Newport C - Man City 2

2. Wimbledon - Millwall 2

3. Preston - Nottingham 1X2

4. Sheffield U - Reading 1X

5. Bolton - Norwich 2

6. Ipswich - Stoke X2

7. Barnsley - Wycombe 1

8. Charlton - Blackpool 1X

9. Fleetwood - Luton X2

10. Coventry - Walsall 1X2

11. Gillingham - Scunth. 2

12. Bradford - Plymouth 12

13. Oxford - Peterborough 1X2

I samarbete med Svenska Spel Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100