Stina Nilsson är inte precis den första som bytt från längdskidåkning till skidskytte.

Faktum är att nästan alla skidskyttar en gång börjar som skidåkare och sen plockat upp skyttet i mer eller mindre vuxen ålder. 

Kan Stina Nilsson göra som Forsberg och Zidek?

Det blir emellertid mer och mer ovanligt att byta sport när man som Stina Nilsson är 26 år gammal, men det finns onekligen exempel på de som lyckats i Magdalena Forsberg och Anna Carin Zidek.

Båda två bytte förresten efternamn under sin karriär, de inledde som Wallin respektive Olofsson. Återstår att se om det är ett namnbyte som kommer krävas för att Nilsson ska lyckas få till skyttet...

Som skidåkare kommer Stina Nilsson vara bäst i världscupen i skidskytte nästa säsong. Det är alla eniga om. Hon är en utpräglad sprintåkare vilket passar mycket bra i skidskytte där varven mellan skjutningarna är korta.

Stina Nilsson har den uthållighet som krävs och då hon de senaste åren varit längdskidorna snabbaste åkare i världen, inom skidskyttet där åkarna inte håller ens i närheten av samma kvalité kommer hon förstår vara helt överlägsen.

Redan med i skidskyttelandslaget

Stina Nilsson har fått en utvecklingsplats i landslaget redan sin första säsong som skidskytt.

Hon kommer därmed få delta i världscuptävlingarna redan från början. Sen beror det kanske lite på hur det går om hon kommer fortsätta åka världscup eller gå ner och åka i europacupen. 

Stina Nilsson sjundehandsfavorit till att vinna världscupen nästa säsong

Chansen kommer hon i alla fall få. Och hur ser sannolikheterna då ut? Hur kommer Stina Nilsson lyckas säsongen 2020/2021 i världscupen i skidskytte?

26 gånger pengarna kan låta mycket, men faktum är att Stina Nilsson bara har sex åkare framför sig i listan över odds på skidskytte. Hon är alltså delad sjundehandsfavorit tillsammans med ett par andra åkare. 

Som jämförelse står landslagskollegorna bakom Hanna Öberg som är tredjehandsfavorit till att vinna världscupen, i 151 gånger pengarna.

De andra svenskarna ses alltså helt utan möjlighet att vinna världscupen medan Stina Nilsson ses med åtminstone några procents chans att vinna den.

Gå direkt till de uppdaterade vinteroddsen hos Unibet här >>

Överlägsenhet i spåret är att vänta

Det handlar givetvis om uppsidan med Stina Nilsson och hennes kvalitéer. Man vet att hon kommer åka fortast av alla. Sen är det skyttet som man inte vet, men man ska veta det med skyttet, vad vissa experter än säger.

Det finns de som lärt sig skjuta på en fullt duglig nivå på bara något halvår. Det är inte som att lära sig åka skidor från grunden eller lära sig någon annan idrott från grunden. Skyttet i skidskytte går att lära sig på kort tid om man jobbar tillräckligt hårt och har fallenhet för det. 

Sen kommer Stina Nilsson aldrig skjuta lika fort som konkurrenterna under sin första säsong, men kan hon bara få till träffprocenten på en nivå som ens är i närheten av konkurrenterna blir hon livsfarlig.

Mest troligt är dock att Stina Nilsson kan få till det bra i enstaka lopp där det bara är två skjutningar. Hon kan garanterat vara långt framme i dessa tävlingar med både en, två och kanske tre bom på skjutvallen. Så överlägsen kommer hon vara i spåret.

Vinner hon någon tävling då?

Man vet ju inte. Ingen vet hur bra hon kommer kunna skjuta. Men utsikterna för att hon ska få till minst en fullträff under säsongen 2020/2021 måste ändå ses som goda.

Självklart lär Stina Nilsson ha många tävlingar med många bom också, och tävlingarna där det är fyra skjutningar lär hon vara chanslös i.

Men i just sprinttävlingarna med två skjutningar, och de är många, kan hon mycket väl vara framme och nosa på en vinst i världscupen.

Spana in de senaste oddsen på Stina Nilsson här >>

100% upp till 2000 SEK

18+ | Regler och villkor gäller
Läs recension
100% upp till 2000 kr i välkomstbonus!
Svensk gigant inom betting
Specialodds på film och politik
18+ | Regler och villkor gäller