Sex länder utgör måndagens Topptips som inleds med ett besök i den eviga staden. Ska José Mourinho sitta bekvämt på sin post över jul krävs tre poäng mot Spezia. Dessvärre väntar lottning i The Championship, men godbitarna som följer väger upp det hela. Häng med!

Spelstopp: 18:59

1. Roma - Spezia 1

Frågan är om det blir en god jul i casa Mourinho? Bara två segrar på de sex senaste ligamatcherna är inte bra nog för ett lag av Romas dignitet. Spezia är en på pappret lämplig uppgift att bryta trenden mot, men det ska också sägas att Giallorossi saknar spelare som Pellegrini, Mancini och Zaniolo. Då går det inte att lita blint på den hårt streckade ettan. Spezia tog en välförtjänt pinne mot Sassuolo där Thiago Mottas manskap visade att de besitter en spelmässigt hög nivå. Finner de den även på Olimpico är en poäng ingen omöjlighet. 1X spelas med hänsyn till värdet.

2. Sheffield United - QPR LOTTAS

Queens Park Rangers har drabbats av ett stort Coronautbrott i truppen och därför kommer matchen mot Sheffield United att flyttas fram. Lottning kommer således att fälla avgörandet på Bramall Lane och vid dessa tillfällen rekommenderas sen inlämning samt en ordentlig titt på var spelvärdet landar. 

3. Cádiz - Granada 1

Ångestladdat regionderby från Andalusien där Granada visar mest för dagen. 2-1-segern mot Alavés innebar att de rödvita hoppade upp på säker mark i tabellen, men det var samtidigt säsongens blott tredje seger. Cádiz har bara vunnit två matcher så här långt men ska trots det inte underskattas denna måndag. Den gula ubåten trivs normalt bra på egen mark och den första hemmaviktorian denna säsong ska inte uteslutas under måndagen. Vi tror att derbyt innehåller en vinnare och spelar därför gubben (etta-tvåa). 

4. Mirandés - Real Sociedad B 1

Vi fortsätter i Spanien men riktar istället fokus mot Segunda División. Mirandés visar ingen vidare form för dagen - bara en seger på de nio (!) senaste gör det enkelt att förstå varför värdarna tillhör bottenstriden. Med 31 insläppta mål besitter Mirandés dessutom andraligans näst sämsta defensiv. Real Sociedad B är med det sagt inga övermän. 15 poängtapp på 19 försök är anskrämliga siffror. Alexander Isak och company välkomnar inte många från b-laget när det fattas folk på a-lagets träningar. Mirandés usla form till trots löser de minst en pinne denna afton. 1X är ett lås. 

5. Toulouse - Rodez Aveyron X

Toulouses överpresterande av den underliggande statistiken tog slut mot Niort. 1-2 i brakan var en väntad väckarklocka för Ola Toivonens gamla lag. Någon större fara för toppstriden ska det emellertid inte vara, men när ettan blir övervärderad är det läge att dra öronen åt sig. Rodez Aveyron kommer närmast från två raka segrar där nollan också varit intakt bakåt under samma period. De välorganiserade gästerna ska inte uteslutas från poäng när högersidan erbjuder fint spelvärde. Alla tecken och skrälljobb är rätt väg att gå. 

6. Arouca - Vizela 1

Nykomlingsmöte från Primeira Liga. Varken Arouca eller Vizela är på Estorils (finrummets tredje nykomling) nivå, men vi anser ändå att det råder fördel Arouca denna måndag. Värdarna har vunnit de två senaste hemmamatcherna och har dessutom bara förlorat en av de fem senaste i ligaspelet. Vizela är inte i samma goda slag och gästerna har heller inte vunnit på främmande mark så här långt. Det är inte en trend som bryts i Porto. 1X räcker hela vägen till grön bock. 

7. Estrela - Casa Pia 1

Precis som i Spanien ska vi göra ett litet dyk ned i den portugisiska andraligan. Casa Pia Atlético Clube, eller Casa Pia om ni så vill, parkerar in i den absoluta toppstriden där pågarna från Lissabon ska kunna stanna under säsongens gång. Hemma i huvudstaden är Casa Pia omutliga, men på resande tass ser det inte lika muntert ut. Bortaraden 2-3-2 vittnar om detta. Estrela tar lejonparten av deras poäng i egen borg, något som borgar gott då spelvärdet tydligt sitter till vänster. Värdarna löser minst en pinne under måndagen. Tvåan är ett klokt avslag till rådande streck.  

8. Wehen - Hallescher 1

Den tyska tredjeligan besöks inte alltför ofta, men under måndagen görs ett undantag. Hasse Borgs gamla Eintracht Braunschweig är en av favoriterna till förstaplatsen, men i slutet på oktober torskade de mot Wehen Wiesbaden. Segern är värdarnas höjdpunkt för säsongen så här långt. Lyckas de hitta upp i närheten av samma nivå fortsättningsvis dröjer det inte länge innan de klättrar i tabellen. Hallescher kommer däremot att slåss i botten hela vägen in på våren. Gästerna är beklämmande svaga på bortaplan och har inte mycket att hämta på Brita Arena. Spikad etta.

I samarbete med Svenska Spel* Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100