Sverige gjorde det onödigt tufft för sig själva i VM-kvalet. Nu krävs seger på bortaplan mot Spanien för att ta direktplatsen till VM - mot ett Spanien som dessutom känner vind i seglen. 

På Europatipset bjuds vi på en jackpot på ca 3 miljoner kronor och vi får återigen matcher från VM-kvalet, Division ett norra samt den spanska andradivisionen Segunda Division. Intressanta matcher i VM-kvalet att ha koll på är förutom Sveriges match gruppfinalen i grupp H Kroatien - Ryssland. Här vill Kroatien vinna för att ta direktplatsen och visst ska väl regerandes silvermedaljörerna klara det? Sedan har vi det intressanta laget Nordmakedonien som nu kan kvala in till sitt första VM någonsin - hur som helst så har man fina möjligheter att göra det hemma i Skopje. Vi kör!

Spelstopp: Söndag 14/11 14:59

1. Spanien - Sverige 1

Domedagsklockorna börjar ringa direkt. Det är upplagt för ett sjöslag utan dess like i Sevilla där Spanien och Sverige drabbar samman. Luis Enrique har fått konstatera en rad tunga avbräck inför denna samling. Att städa av Sverige utan pjäser som Thiago, Oyarzabal, Torres, Moreno och Pedri blir sannerligen ingen enkel uppgift. Janne Andersson har dessutom satt griller i huvudet på Enrique då Blågult har 1-2-0 på de tre senaste inbördes mötena. Med all den offensiva spets som finns hos Sverige behöver spanjorerna se upp, men det går samtidigt inte att komma ifrån gästernas insats mot Georgien. När Zlatan och company behöver öppna upp sig visar Spanien var skåpet ska stå. Ettan är given under 70 procent. 

2. Grekland - Kosovo 2

Grekland har lyft sig under senare år och ser ut att vara på väg mot ansenlig nivå igen, men är det något de vitblå fortfarande inte är bekväma med är det att föra en matchbild. Det syntes inte minst borta mot Kosovo (1-1) och när nu samma opponent står på andra sidan anar vi nya ugglor i mossen för grekerna. Kosovo har hedern att spela för och lyckas de passera Georgien i tabellen är det att anse som en relativ framgång i detta VM-kval. Greklands oförmåga innebär strössling av garderingar. Helst alla tecken.

3. Kroatien - Ryssland 1

Får vi en gruppfinal även i Grupp H? Det får vi. Kroatien är fast beslutna om att försöka försvara sin silverpeng från föregående VM-slutspel, för att det ska bli verklighet krävs en stark prestation mot Ryssland. Valerij Karpins ovilja att ta ut Artem Dzyuba i landslaget förblir ett frågetecken, men det går trots allt ingen nöd på ryssarnas trupp. Att brottas med Kroatien i Split är med det sagt den tuffaste uppgiften i hela detta gruppspel och vaknar värdarna på rätt sida får gästerna inte låna bollen. 1X är ett tryggt val. 

4. Luxemburg - Irland 1

Irland klarade förvånansvärt nog 0-0 mot Portugal, ett resultat som däremot inte ska vägas in för tungt inför fighten mot Luxemburg. Portugiserna var enbart intresserade av att inte förlora och den väntade matchbilden på Josy Barthel har Irland tidigare haft otroligt svårt för. Det syntes inte minst i det vändande mötet som förlorades med 0-1. Luxemburg kommer närmast från en moralhöjande viktoria mot Azerbajdzjan och ska inte uteslutas från en favorit i repris mot dysfunktionella irländare. Ettan först, tvåan sedan. 

5. Nordmakedonien - Island 1

Island har stått för ett svagt VM-kval och då mängder av nyckelspelare passerat sitt bäst före-datum är Vulkanerna i enormt behov av en generationsväxling. Återväxten är med det sagt inte den bästa och det lär dröja ett bra tag innan vi får se Island i ett stort mästerskap igen. Nordmakedonien andas mer morgonluft och med lirare som Elmas, Bardhi och Alioski finns många olika vapen för att såra islänningarna. Ett plus är också att Ristovski är tillbaka från avstängning. Stabil etta i Skopje. 

6. Portugal - Serbien 1

Det vankas gruppfinal i Grupp A där Portugal har förstaplatsen i egna händer. En poäng innebär att Ronaldo och grabbarna skickar Serbien till ett ovisst playoff senare i höst. Fernando Santos manskap har varit illa ute i enstaka matcher under kvalets gång, men den höga offensiva höjden är det få nationer som kan matcha. Serbien förfogar också över mängder av kvalitetsspelare i de främre leden, men på resande tass är inte gästerna samma odjur som på eget gräs. 1X ska räcka hela vägen till grön bock. 

7. Malta - Slovakien X

Slovakien tryckte länge på för ett segermål mot Slovenien, men trots en man mer i över en halvtimme fick Hamsik och company nöja sig med en poäng. Bara två segrar på åtta försök är ingen skörd som räcker för att spela VM i Qatar. Bland slovakernas alla poängtapp märks 2-2 hemma mot Malta och vi anser definitivt inte tvåan vara given när det vändande mötet ska äga rum. Visst råder klasskillnad sett till aktörernas respektive trupper, men då någon motivation inte finns att tala om ska Malta inte uteslutas från ytterligare en moralisk skalp. Alla tecken och skrälljobb föredras.

8. Ghana - Sydafrika 1

Afrika sticker emellan med en direkt avgörande kvalmatch innan det är dags att skifta fokus mot klubblagsfotbollen. Ghana och Sydafrika har som väntat sprungit ifrån Etiopien och Zimbabwe i deras kvalgrupp och de två förstnämnda gör därför upp om en åtråvärd playoff-plats mot Qatar. Sydafrika toppar gruppen tre poäng före Ghana, men vinner de sistnämnda denna strid går de förbi. Thomas Partey är ett tungt avbräck för värdnationen, men i övrigt håller truppen betydligt högre nivå än gästernas dito. Håller sig ettan i trakter omkring 55 procent behövs inga garderingar.

9. Leganés - Real Oviedo 2

Det har länge pratats och skrivits om Leganés som en möjlig uppflyttningskandidat, men efter bara tre segrar på 15 matcher handlar säsongen snarare om att ordna nytt kontrakt än någon toppstrid. Spelet ser inte alls bra ut och när både Omeruo och Shibasaki är iväg på landslagsuppdrag tappar värdarna minst en nivå. Real Oviedo saknar i sin tur Jirka, men gästerna präglas inte våldsamt mycket av slovakens frånvaro. Blott tre förluster skvallrar om att den anrika föreningen är ett svårslaget herrskap och med vänstervriden streckning är det läge att blicka åt andra hållet. X2 liras till fint värde.

10. Girona - Cartagena 1

Girona räckte inte hela vägen fram mot Tenerife (1-2) där förlusten till stor del berodde på personalbrist hos katalanerna. Mot Cartagena ljusnar truppläget och med Cristhian Stuani tillbaka på topp får gästerna se upp. Uruguayanen är på egen hand kapabel att sänka vilket motstånd som helst i Segunda División. Cartagena har tagit 15 av sina totalt 22 poäng i egen borg och raden 7-1-7 är en som vittnar om att besökarna blandar och ger för jämna. Den uppenbara svagheten på främmande gräs gör att 1X är att betrakta som en helgardering.

11. Ibiza - Almería X

Mot nattlivet på Ibiza där öns representationslag stått för en inspirerande inledning på Segunda División. Bara tre nederlag innebär känning på en playoff-plats och på tal om känning lär värdarna få bekänna färg när Almería kommer på besök. Gästerna är inget annat än serieledare efter fem raka segrar, men vi ska raskt påpeka att Umar Sadiq inte kommer till spel denna afton. Seriens kanske bästa anfallare är iväg på landslagsuppdrag och nigerianens frånvaro är fog nog för att gardera den hårt ansatta tvåan. Hela spannet kopplas på. 

12. Burgos - Ponferradina 1

Sunda streck inträffar i Segunda Divisións sista drabbning. Burgos ståtar med tre raka nederlag, men med tanke på motståndet ska värdarna inte skämmas alltför mycket över det konstanta rödljuset i formraden. Herrskapet från Castilla och León trivs bra på egen matta, något Ponferradina är väl medvetna om. Gästerna har inte vunnit en tävlingsmatch på denna spelplats sedan 2007 och bryter inte trenden under söndagen heller. Förstaslipsen Abedzadeh saknas och det utnyttjar Burgos. Spikad etta till human procent.

13. Dalkurd - Hudiksvalls FF 1

Sex vinster på de sju senaste har försatt Dalkurd i en trevlig position inför de två avslutande omgångarna av Norrettan. Tre poäng mot Hudiksvalls FF innebär att kurderna får kvala mot Superettan. Victor Söderström är en halvjobbig avstängning för värdföreningen, men även utan honom ska Dalkurd ses som solklar favorit på Stundenternas. Hudiksvall får klara sig utan näst bästa målskytten Kahlil och även om gästerna jagar nytt kontrakt är det här en på förhand övermäktig uppgift. Håll för ögonen och spika den övervärderade ettan. 

Singelstrecket! - Nordmakedonien

Nordmakedonien krossade Armenien i torsdags och med andraplatsen i egna händer görs inga misstag mot ett halvdant Island. Urstark etta.

Kupongrensaren! - Kosovo

Det ville sig inte för Grekland som heller inte kan ta något för givet mot Kosovo. Selmani och övriga har seger i sikte och tvåan ska med redan på mindre system.

96 rader

1. Spanien - Sverige 1

2. Grekland - Kosovo 12

3. Kroatien - Ryssland 1x

4. Luxemburg - Irland 1

5. Nordmak. - Island 1

6. Portugal - Serbien 1x

7. Malta - Slovakien x2

8. Ghana - Sydafrika 1

9. Leganés - Oviedo x2

10. Girona - Cartagena 1

11. Ibiza - Almería 1x2

12. Burgos - Ponferradina 1

13. Dalkurd - Hudiksvall 1

864 rader

1. Spanien - Sverige 1

2. Grekland - Kosovo 1x2

3. Kroatien - Ryssland 1x

4. Luxemburg - Irland 12

5. Nordmak. - Island 1

6. Portugal - Serbien 1x

7. Malta - Slovakien 1x2

8. Ghana - Sydafrika 1

9. Leganés - Oviedo x2

10. Girona - Cartagena 1x

11. Ibiza - Almería 1x2

12. Burgos - Ponferradina 1

13. Dalkurd - Hudiksvall 1

I samarbete med Svenska Spel* Sport & Casino AB

Spel för dig över 18 år

Spelar du för mycket?

Ring Stödlinjen: 020-819100