Elitserien i speedway är i gång, till mångas stora glädje! Men var i Sverige är egentligen intresset för speedway störst, och var är intresset minst? Vi har sammanställt svenska folkets speedway-intresse, från stad till stad och från klubb till klubb.

Betting.se har tittat på data från Google och gjort en sammanställning på var i Sverige intresset för speedway egentligen är störst – i vilket län är det vanligast att människor googlar på ”speedway”? Dessutom har vi tittat på sökintresset för vart och ett av Elitserielagen, samt jämfört det med fjolårets publiksiffror. Resultatet finner ni nedan.

Flest googlingar på ”speedway” i Kalmar

När vi tittar på antalet Google-sökningar på ”speedway” runtom i landet finner vi en överlägsen vinnare. De största speedwaysupportrarna finns i Kalmar! Där har man googlat på speedway nästan dubbelt så många gånger per person som i Jönköping, som ligger tvåa på listan.

Förklaringen till det stora speedwayintresset i Kalmar hittas troligtvis i att länet har inte bara ett utan två Elitserielag i sporten, Dackarna och Västervik. Det är man ensamma om som stad.

Jönköping, som i Elitserien representeras av Lejonen, ligger på en andraplats vad gäller antalet sökningar på ”speedway”, och på tredje plats hittar vi Örebro, som har Indianerna som sitt bidrag till sporten.

Störst intresse för Rospiggarna

När vi väljer att titta på vilket speedway-lag som googlats flest gånger i landet, finner vi att det är störst intresse för Rospiggarna, som hör hemma i Hallstavik. I snitt googlas det på klubben 2850 gånger varje månad. På andra plats ligger Motalaklubben Piraterna, med 1700 sökningar.

Noterbart är att intresset för att läsa om Masarna, som gick i konkurs i våras, är relativt stort trots att klubben inte bedriver någon verksamhet för tillfället. De googlas i snitt 1200 gånger per månad, och kanske är det just den prekära situationen och konkursen som gjort att laget varit av intresse för allmänheten.

Smederna har högst publiksiffror

Trots att det är i Kalmar speedwayintresset är som störst, och att det är Rospiggarna från Hallstavik som flest väljer att googla på, är det ett lag från en annan del av Sverige som vann publikligan ifjol. Det var Eskilstunaklubben Smederna som hade flest besökare på sina matcher, med ett publiksnitt på 3387 åskådare.

Lejonen slutade på en andraplats i fjolårets publikliga, med 2790 åskådare per match, och Västervik på en tredjeplats med ett snitt på 2419 åskådare.

Endast två lag; Indianerna och Piraterna, hade högre publiksiffra på sin premiärmatch för 2023, än vad de hade i publiksnitt förra säsongen. Bara ett par omgångar av årets speedway-säsong har passerat, men vi kan redan konstatera att den trista utvecklingen där fansen överger sporten verkar fortsätta - förutom i Kumla och Motala. 

Om Betting.se

Betting.se är en community om spel där både experter och användare delar med sig av speltips, nyheter och recensioner av oddsbonusar. Här hittar du de senaste nyheterna inom betting och dagliga rekar. Allt är skapat av riktiga spelare med passion för betting.

För mer information, vänligen kontakta:
Leopold Neurath, Product owner, Raketech, [email protected]

Om undersökningen

Värdena beräknas på en skala från 0-100, där Google Trends jämför hur pass många sökningar som gjordes på den aktuella söktermen, jämfört med den totala andelen sökningar på Google från det aktuella länet eller orten.
*Perioden som avses är de senaste 12 månaderna.

Sökningar på speedway

1 Kalmar 100 (Dackarna Målilla) + (Västervik Speedway)

2 Jönköpings län 56 (Lejonen (Gislaved))

3 Örebro län 48 (Kumla Indianerna)

4 Södermanlands län 47 (Eskilstuna Smederna)

5 Östergötlands län 40 (Piraterna Motala)

6 Gotlands län 31

7 Västmanlands län 16

8 Dalarnas län 14 (Masarna (Avesta) konkurs*)

9 Kronobergs län 14

10 Uppsala län 12

Antal sökningar (klubbnamn respektive klubbnamn speedway)

Rospiggarna 2500 + 350

Piraterna 1500 + 200

Västervik speedway - + 200

Lejonen 450 + 1000

Smederna 300 + 700

Dackarna 500 + 80

Indianerna 10 + 200

Masarna 900 + 300