VM i snooker är i full gång. Den första omgången är spelad men det betyder inte att av på något sätt närmar oss slutet av turneringen. Matcherna blir bara mer och mer episkt långa, och därmed återstår fortfarande flera veckors spel.

Snooker är både en intressant tv-sport och en intressant sport när det gäller betting, och därför fångade vi vår expert här på Betting för att ställa några frågor om sporten. Går det egentligen att förstå sig på snooker eller ska man bara ge upp?

Låt oss börja med den mest självklara av alla frågor. Snooker? Hur blir man intresserad av snooker?

– Det började, som för många andra intresserade av snooker har jag märkt, med planlöst zappande i TV-soffan. När jag jobbade som tennistränare stod jag på banan till sent på kvällarna. Sista passet slutade vid tiotiden och när jag kom hem landade jag i soffan. Väl där fastnade jag framför Eurosport tills matcherna tog slut kring midnatt. Snookersändningarna blev en nästan meditativ nedvarvning.

– Sedan har jag analytiska drag som person, så att jag triggade igång på själva spelet, vändningarna och de taktiska elementen. Den som tar sig några minuter att lära sig reglerna kommer upptäcka att det är betydligt roligare att titta på än vad man först tror.

Okej, vi förstår. Så, varför blir man besatt av snooker, som du trots allt får anses vara?

– Enklast att förklara det är nog att dra paralleller med tennis, vilket jag också gillar. Det är sporter som är man mot man, kvinna mot kvinna. Någon måste vinna, det kan inte bli oavgjort. Det går inte heller att backa hem som i många andra idrotter. Även om du har en stor ledning måste du klara av att ta segern i mål. Spelet är enormt mentalt och bokstavligt talat millimeter kan avgöra och vända en match.

– Precis som i tennis är räknesystemet konstruerat som så att den som gör flest poäng inte är garanterad segern, det är viktigare att vinna ”rätt” poäng. Det här gör att det taktiska spelet blir så intressant. Det kan också vara viktigare att stoppa motståndarens flow och momentum, snarare än att själv göra en massa poäng.

– Rankingsystemet gör att det ofta är samma spelare som gör upp om de stora titlarna. Det är med andra ord ganska lätt att komma in i sporten och lära sig en handfull namn, vad deras specialiteter är och vilka som trivs mot varandra. Sedan kan man förstås nörda in sig i hela touren och alla nya kineser som ploppar upp varje månad, men det kanske vi ska ta en annan gång...

Många regler att hålla koll på i snooker

Vi måste nog stanna upp här. Kan du ta reglerna lite snabbt?

– Absolut, många tror att snooker är avancerat och orkar därför inte ge det en chans. Men förenklat handlar det om att sätta en röd boll, följt av en färgad. Missar någon börjar nästa spelare alltid om på en röd och så fortsätter det så.

– Spelaren ska alltså sätta en röd boll, och sedan en ”färgad” boll, som ger olika poäng från 2 (gul) till 7 (svart). Därefter röd igen, följt av färgad, röd, färgad och så vidare. Varje gång en röd boll sätts får den ligga kvar i hålet. De röda försvinner alltså från partiet (”framet”). De färgade plockas däremot upp och placeras på sina fasta platser (”prickar”) så länge det finns röda bollar kvar att spela på.

– När alla röda bollar är sänkta, och spelaren sänkt en färgad efter den sista röda, ska spelarna sänka de färgade i poängordning, från gul (2 poäng) till svart (7 poäng). Lyckas man sätta alla röda följt av en svart, och dessutom alla de färgade i tur och ordning, blir totalen 147 poäng, vilket är något väldigt prestigefyllt och händer några få gånger per säsong.

Men ibland ser det ju ut som att de inte ens försöker sätta bollen?

– Ja, det som utifrån sett kan se lite konstigt ut är när spelarna medvetet ”missar”. Det här kallas för defensivspel och går ut på att när en spelare inte tycker sig ha bra läge att sätta en boll så vill man istället göra det så svårt för motståndaren som möjligt.

– Det bästa i ett defensivspel är att försöka ”gömma” vit boll så svårt som möjligt, så det ligger en färgad boll i vägen mellan vit och röd boll. Lyckas någon spela så detta sker och motståndaren måste valla eller skruva bollen för att komma förbi kallas det för att den första spelaren lagt en ”snooker”, och därifrån kommer alltså namnet på sporten.

– Att spelarna inte försöker sätta alla stötar utan väljer att spela defensivt handlar mycket om att en ynka miss bjuder in den andra spelaren i partiet. Denne kan då rensa hela bordet och den första spelaren har inte ens fått röra sig på en kvart. Man måste med andra ord välja vilka bollar man ska attackera på med omsorg, vilket förenklat är det som skiljer många av de bästa från de inte riktigt lika bra.

Om man är sportintresserad, men kanske inte ännu snookerfrälst, så finns det en spelare och en spelare bara man känner till, Ronnie O'Sullivan. Är han överlägset bäst, eller är han bara den enda snookerspelaren som inte är töntig?

– Vad ska man säga, Ronnie O’Sullivan är lite som Roger Federer fast rock’n’roll. Hans pappa, som för övrigt också heter Ronnie, satt i fängelse 17 år för mord och hans mamma drev bordell. Det summerar väl ganska bra hans uppväxt. Han själv har städat sig lite från de värsta skandalerna och nu handlar snacket vid sidan om snookern mest om att sälja kokböcker.

– Svaret på frågan är väl att Ronnie O’Sullivan har den odiskutabelt högsta högstanivån, och är den bästa snookerspelaren i historien. Men samtidigt som han är bäst kan han åka ut i första runda mot en inkvalad amatör, vilket han alltså gjorde här i årets VM.

På tal om töntighet. Det är ofta ganska lugnt på läktarna inom snookern va? Ont om bengaler, så att säga.

– Det coolaste snookern har, förutom Ronnie O’Sullivan, är väl så kallade Shoot-Out-tävlingar. Där spelas matcherna på tid, publiken skriker rakt ut och spelarna har bara 10 sekunder på sig att stöta. Dessutom behöver spelarna inte ha varken skjorta, väst eller fluga. Bara en sån sak.

– Sedan kan det väl noteras att snookertouren drivs av samma snubbe som också basar över touren för dart. Det är väl det närmaste otöntigt snookern kommer, men som sagt, det är det meditativa som är grejen. Vill man ha gap och skrik kan man kolla på curling.

VM är igång. Vem har varit bäst hittills?

– VM är i allra högsta grad igång. De har spelat lite drygt en vecka och klarat av den första omgången. Matcherna blir nu längre och längre, vilket också gör att enskilda matcher är utspridda på flera dagar.

– Storfavorit på förhand var nämnda Ronnie O’Sullivan, men det tog stopp direkt mot amatören James Cahill, i vad som beskrivs som snookerhistoriens största skräll. Och då ska man ha med sig att spelet inte är direkt någon ny uppfinning.

– Oddsmässigt är det svårt. Mycket sitter rätt i så här stora turneringar. Det är öppet från alla håll och kanter och ingen av de seedade spelarna har egentligen övertygat. Första omgången handlar mest om att överleva. Bäst chans, vilket tyvärr också oddsen visar, har Neil Robertson.

Kom igen nu, några namn kan du väl leverera? Vilka odds lockar?

– Jag skulle undvika den undre halvan där enligt bedömare och bolag alla utmanare till Neil Robertson finns. Det är i så fall roligare att gå emot honom eftersom han nu är så nedspelad. Två spelare som haft en svag säsong, men som alltid steppar upp i VM, är fyrfaldige världsmästaren John Higgins (17.00) och erfarne utmanaren Barry Hawkins (15.00).

Spela Hawkins till 15 gånger pengarna hos Bethard

Spela Higgins till 17 gånger pengarna hos Bethard

– I stort sett bortglömd är fjolårets världsmästare Mark Williams. Att han får fira med att gå direkt från prisutdelningen till ”club och kebab” även i år ger drygt 20 gånger pengarna. Otroligt, men inte osannolikt.

Spela regerande mästaren till 21 gånger pengarna

– Min egen plånbok är sedan länge tungt investerad i tidigare världsmästaren och numera världstvåan Mark Selby (8.50). Han fanns till en bra bit över tio gånger pengarna när VM startade, och sjönk rejält när Ronnie O’Sullivan försvann. I skrivande stund är min gubbe dock ute och svajar i inledningen av den andra omgången, så det ska nog skita sig redan där. Men vill man sitta i samma båt som mig är det ”Team Selby” som gäller.

Spela Selby till 8,50 gånger pengarna

Vi säger tack till vår expert på snooker och uppmanar våra läsare att hänga med på hans speltips här på sajten. Snooker VM pågår till och med den sjätte maj och sänds på Eurosport.

snooker