Slovenska Pokljuka är redo att stå som värd för VM i skidskytte och klockan 15:00 är det dags för den första grenen vilket är mixedstafett. Två herrar och två damer från varje nation ska åka 2x6 km (damer) och 2 x 7,5 km (herrar). Sverige representeras av Hanna Öberg, Linn Persson, Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma. Med ett så starkt lag finns det hopp om svensk medalj direkt i mästerskapet. Att ta guld kan dock bli väldigt svårt med tanke på att Norge också deltar. 

Denna artikel uppdateras inför varje lopp i Skidskytte-VM 2021. Se till att bokmärka denna artikel så du inte missar våra speltips inför Skidskytte-VM!

Odds Skidskytte-VM 2021

Under Skidskytte-VM är det Betsson* som har högst odds. Vill du jämföra odds på olika lopp för att försäkra dig om att du spelar på högsta odds kan du göra det i vårt Matchcenter.


 

Odds Skidskytte-VM: 12 km masstart [Dam]

 21/2, 12:30 

Damernas stafett blev inte vad vi hoppats på utan en femteplats blev resultat för Hanna Öberg och de övriga svenska damerna. Samtidigt ska ingen skugga falla över prestationerna då Sverige har presterat strålande resultat under detta VM. Hanna Öberg har vunnit tre stycken medaljer och när det nu är dags för sista distansen kan hon mycket väl göra det igen.

Tillsammans med norskorna är hon favorit om medaljerna och det blir som vanligt dagsform och skyttet som avgör om det ska bli någon medalj. Kan Hanna tagga till ytterligare en gång och säkra sin fjärde medalj på detta VM. Det hade varit gött att tvåla till Norge med ett guld men det är föga förvånande Tiril Eckhoff som är favorit.

Skidskytt Högsta odds Spelbolag
Tiril Eckhoff 3,75
Lisa Theresa Hauser 7,50
Hanna Oeberg 7,50
Marte Røiseland-Olsbu 7,50
Franziska Preuss 9,00
Julia Simon 9,00
Dorothea Wierer 10,00
Marketa Davidova 16,00
Denise Herrmann 16,00
Ingrid Tandrevold 18,00

Speltips Skidskytte-VM: 12 km masstart [Dam]

Även om det inte gick lika snabbt i spåret som vi förväntat oss av Hanna Öberg tror vi hon kan tända till under VM:s sista tävling. I det senaste individuella loppet lyckades hon ta silver och nu krävs det att såväl skyttet som åkningen stämmer till max om det ska bli medalj. Konkurrensen är stenhård med norskorna som främsta utmanare. Men Hanna Öberg har tidigare visat att hon har nerver av stål.

Vi tror att hon lyckas ta sig upp på en placering bland de tre främsta. Vilken valör det blir på medaljen är svårt att spekulera i eftersom det kan hända väldigt i ett lopp. Tiril Eckhoff är favorit och har tagit fyra guld i detta VM och sannolikheten att hon tar medalj igen är stor. Men vi tror också Hanna Öberg får kröna sitt VM med en femte medalj och spelar detta till oddset 2,50 hos Unibet*. Tyvärr tror vi inte på någon annan svenska som kan hota då Linn Persson, och Elvira Öberg inte har presterat som vi önskat i detta VM.

TILL UNIBET

Odds Skidskytte-VM: 15 km masstart [Herr]

 21/2, 14:15 

De svenska herrarna lyckades ta silver i stafetten och därmed är det främsta VM:et någonsin för ett svenskt herrlandslag ett faktum. Efter Martin Ponsiluomas guld, Sebastian Samuelssons individuella silver, silver i lagstafetten och dubbla medaljer i mixed stafett går det inte att klaga på de svenska åkarnas prestationer. Tyvärr för Sveriges del var Norge på åkhumör i stafetten senast och tog hem guldet ganska komfortabelt.

Det är också Sturla Holm Lægreid och Johannes Bø som är favoriter inför herrarnas jaktstart. Detta följt av av fransmännen Quentin Fillon Maillet och Emilien Jacquelin. Men där bakom lurar Sebastian Samuelsson som förtjänar att avsluta med ännu en medalj och definitivt har chansen att göra det också. Skulle det bli ännu en medalj för svensken tar han sin femte medalj i detta VM vilket givetvis är otroligt imponerande. Gör Martin Ponsiluoma ett perfekt lopp kan han också överraska och ta medalj vilket vi fick se i sprinten där det blev guld. Men på de längre distanserna brukar Ponsiluoma ha det något tuffare och det kan bli kämpigt.

Skidskytt Högsta odds Spelbolag
Johannes Thingnes Boe 2,75
Sturla Holm Laegreid 4,50
Quentin Fillon Maillet 7,50
Emilien Jacquelin 7,50
Sebastian Samuelsson 7,50
Johannes Dale 9,00
Arnd Peiffer 16,00
Tarjej Boe 26,00
Christiansen Vetle Sjåstad 26,00
Martin Ponsiluma 26,00

Speltips Skidskytte-VM: 15 km masstart [Herr]

Det vore minst sagt kul att få avsluta detta VM med ytterligare en svensk medalj. Även om det finns två norrmän som är tydligare favoriter har Sebastian Samuelsson visat att han är en åkare av rang. Konkurrensen i det avslutande loppet är direkt mördande med dubbla norrmän och dubbla fransmän som klara hot. 

Men ”Sebbe” har visat i de två senaste stafetterna, samt i jaktstarten, att han är ett hot oavsett vem han ställs mot. I senaste stafetten var det han som var iskall i skyttet och åkte väldigt fort vilket banade vägen för en silvermedalj. När det nu är sista tävlingen tror vi han kommer att köra så det ryker och ta hem ytterligare en medalj. Därför väljer vi att spela Sebastian Samuelsson som en av de tre främsta i herrarnas 15 km masstart till oddset 2,50 hos Unibet*. Den som vill kan också lägga en slant på att Sturla Holm Lægreid tar medalj då han varit det stora utropstecknet så här långt i VM. Oddsen för det ligger på 1,50.

TILL UNIBET

Du hittar mer odds på skidor här!

Schemat inför Skidskytte-VM 2021

  • 10/2, 15:00: Mixstafett
  • 12/2, 14:30: Sprint, herrar
  • 13/2, 14:30: Sprint, damer
  • 14/2, 13:55 & 15:30: Jaktstart, damer & jaktstart, herrar
  • 16/2, 12:05: 15km, damer
  • 17/2, 14:30: 20km, herrar
  • 18/2, 15:15: Singelmixstafett
  • 20/2, 11:45 & 15:00: Stafett, damer & stafett, herrar
  • 21/2, 12:30 & 15:15: Masstart, damer & masstart, herrar

Skidskytte-VM på TV eller stream

Den som vill streama Skidskytte-VM kan göra det kostnadsfritt på SVT Play. Tävlingen visas också på SVT1. Letar du efter TV-tider på sport kan vi rekommendera vår TV-guide där du hittar all sport på TV varje dag.

Tankar inför premiären

Det har varit en bra vinter för de svenska åkarna med flera segrar och pallplatser i världscupen. Vad som är något mer oroväckande är att de bästa prestationerna kom i början av säsongen medan resultaten har sviktat något på slutet. Många undrar varför inte Elvira Öberg är med i det svenska stafettlaget. Anledningen kan ha att göra med att hon hade hela tre bom på senaste stafetten för damerna i världscupen i slutet av januari. Istället är det Linn Persson som får platsen!

Samtidigt är det ett fortfarande otroligt starkt lag Sverige ställer upp med där Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson är de två stora stjärnorna. Båda två slog igenom med dunder och brak under OS i Pyongyang 2018. Nu ska de tävla tillsammans i VM och vi hoppas givetvis på svenska framgångar. 

Anmärkningsvärt är att den norska guldhjälten Tarjei Bö blivit petad inför stafetten. Vid VM i Antholz förra året tog Norge guld med Tarjei i laget men den här gången är han petat till förmån för Sturla Hol Laegreid som gör VM-debutant. Detta trots att han stått för fina prestationer under säsongen med två guld och ett gäng pallplatser. 

Norge tar alltid ut de två herr- och damåkare som ligger högst upp i den totala världscupen. Utöver givna Johannes Thignes Bö är det Sturla Holm Laegreid som ligger bäst till och därför får han vara med i det lag som hoppas försvara guldet.

Andra nationer att se upp med är Frankrike och Tyskland. Så länge ingen av nationerna har katastrofalt skytte talar mycket för att det blir Norge, Frankrike, Sverige och Tyskland som gör upp om medaljerna. Även Italien och Ryssland är nationer som gärna blandar sig in kampen om medaljerna.

Vad som helst kan hända

Som vi vet när det vankas skidskytte kan verkligen vad som helst hända. Det räcker att en deltagare av de fyra tävlande i varje lag skjuter riktigt dåligt så kan drömmen om medalj vara ett minne blott. Därför hoppas vi att de svenska tävlande håller koncentrationen och fokuset uppe så att vi kan få en bra start på detta skidskytte-VM.