Med endast fyra omgångar kvar av Allsvenskan riktar sig uppmärksamheten mot tre spännande aspekter: vilket lag som vinner Allsvenskan, vilka som riskerar att åka ur och vilket lag som måste kvala. För att belysa dessa frågor har betting.se beställt en simulering av Allsvenskan från StakeSocial, som har utvecklat ett av Europas mest avancerade simuleringsverktyg. Resultatet är minst sagt imponerande!

Malmö inte längre favoriter

Inför förra omgången visade simuleringen att Malmö FF hade 58,6% chans att vinna guldet, men efter plumpen mot Kalmar FF är Malmös guldchanser nere på knappt 30% enligt StakeSocials simuleringsverktyg. Istället är det Elfsborg som sitter i förarsätet. Inför mötet med BP hade de 38,7% vinstchans, men inför den 27 omgången är chansen till guld nära 70% - mycket tack vare det gynnsamma spelschemat. Häcken, å andra sidan, är helt avskrivna från guldstriden, men de har mer eller mindre säkrat tredjeplatsen och spel i Europa nästa säsong.

- Simuleringsverktyget menar att Elfsborg har 70% vinstchans medan spelbolagen ger Boråslaget cirka 60% chans vilket motsvarar ett odds på 1,65. Malmö har inte råd med fler poängtapp och måste garanterat vinna den eventuella guldmatchen mot just Elfsborg i sista omgången, säger Leopold Neurath, spelexpert på betting.se.

Degerfors har rimliga chanser att klara sig kvar

Degerfors har en överraskande stor chans att undvika direkt nedflyttning, trots ett mycket prekärt läge. Simuleringsverktyget ger Degerfors en chans på cirka 20% att klara sig undan direkt nedflyttning. AIK och IFK Göteborg tycks inte längre ligga i farozonen att behöva genomgå kvalspel, istället det blir en uppgörelse mellan Degerfors, BP och Halmstad. 

Se hela resultatet från simuleringen här nedanför

Om undersökningen

Modellen som har använts in denna simulering är baserad på ett Elo ratingsystem men har modifierats för att passa fotbollsresultat. I estimeringen av lagstyrkor har hänsyn tagits till resultaten över den gångna säsongen och naturligt för Elo så är den uppdaterad efter varje match och förändringar gjorda under sommarens transferfönster är anpassade. Simuleringen har även tagit hänsyn till spelschema samt även modellerat den genomsnittliga hemmafördelen i Allsvenskan. För att få fram sannolikheterna har vi simulerat varje match 200 000 gånger. För mer information, vänligen kontakta:

Leopold Neurath, Product owner, Raketech, [email protected]

Tomas Lindberg, co-founder StakeSocial, [email protected]