Play In eller på enkelt uttryck åttondelsfinaler. Det avgörs i bäst av tre möten och följande lag strider om två kvartsfinalplatser; Luleå - Brynäs och HV 71 - Linköping. 

Åttondelsfinaler har spelats sedan säsongen 2015 - 2016 och gör alltså sitt tredje framträdande. Om det är ett lyckat koncept går att diskutera. Jag personligen gillar inte upplägget. 

 

Åttondelsfinal 1 Luleå - Brynäs
Bildresultat för luleå vs brynäs

Luleå - Klarar man av favoritskapet?

Tabellsjuan Luleå knep sjunde platsen i den sista omgången genom att besegra Rögle med 4-3 på bortaplan samtidigt som HV 71 inte tog mer än ett poäng. 
Totalt blev det åttioen inspelade poäng efter femtiotvå omgångar för norrbottningarna. 

Luleå avslutade säsongen starkt och framförallt februari var en lyckad månad och Luleå tog sju vinster på sina tio sista omgångar. 
Luleå's största styrka har varit defensiven. Med endast hundrasjutton insläppta mål var det tredje minst i hela serien och imponerande!
Offensiven var dock inte lika glänsande med hundratjugoåtta mål och det var blott elfte flest mål i hela serien. Bara lag som Örebro, Mora och Karlskrona var sämre. 

Brynäs - Laget som har allt att vinna

Tionde placerade Brynäs är svåra att förstå sig på den här säsongen. Laget har blandat ofantligt mycket och truppen som finns att tillgå har inte klickat. Brynäs har klart en slagkraftigare trupp än att sluta på tionde plats. Av vissa experter var detta Gävle-lag tippat som SM-guldskandidater. 
Brynäs hade inte särskilt mycket att spela om i dom sista omgångarna när laget inte kunde sluta högre i serien eller lägre. 

Det var något som märktes med spelet och Brynäs avslutade med tre raka förluster och en klar 3-8 förlust mot Frölunda i den sista omgången.
Formen överlag är under isen och på dom avslutande femton omgångar tog Brynäs bara fyra vinster. 
Den stora akilleshälen har varit målvaktsspelet och defensiven. Med hundrafyrtioåtta insläppta mål blev det sjätte flest i hela serien. 
Offensiven lös alltför ofta med sin frånvaro och detta offensivt lagda lag gjorde enbart hundratrettiotvå mål under grundserien.  Det var just bara Luleå, Mora, Karlskrona och Örebro som gjorde färre. 

Inbördes möten

Av fyra möten vann Brynäs tre och Luleå en. Norrbottningarna har genom åren haft det otroligt svårt för Brynäs och blickar vi längre tillbaka har Brynäs sju vinster på lagens åtta senaste möten.

08.02.18 SHL Luleå Brynäs 3 : 2
04.01.18 SHL Brynäs Luleå 4 : 1
09.12.17 SHL Brynäs Luleå 6 : 0
07.12.17 SHL Luleå Brynäs 1 : 6


Vad talar för avancemang

Egentligen är det ingen som tror på detta Brynäs. Formen är iskall och målvakterna håller inte en bra nivå. Medan Luleå gjorde en strålande avslutning och verkligen hittade sitt spel. 
Jag vill dock höja ett varningens finger för Brynäs.
► Laget är mer eller mindre uträknade och säsongen har hittills varit ett misslyckande. Nu har laget allt att vinna och pressen är lagd på Luleå istället. 
► Inbördes möten är verkligen ingen rolig statistik för Luleå och det kan mycket väl vara motståndarna som gör att Brynäs säsong vänder nu. 
► Det är bäst av tre möten och sett till spelarmaterial har Brynäs ett klart bättre lag än Luleå. 
Luleå har problem med offensiven och kan Brynäs lyckas hitta nån form av försvarsspel och att målvakterna höjer sig blir det en rejäl kamp. 

Oddset lockar för att Brynäs ska slå ut Luleå. Luleå har normalt sett svårt i slutspel och när uträknade Brynäs står för motståndet kommer det inte bara vara att städa av bortalaget. Ett Brynäs som har allt att vinna och inget att förlora. 
Odds för att Brynäs avancerar är 2,19 hos Betsafe*

 

Åttondelsfinal 2 HV 71 - Linköping

Bildresultat för hv 71 vs linköping

HV 71 - Guld att försvara, pressen är stor

Ack så nära smålänningarna var att sluta sjua och slippa E4-derbyt mot Linköping. Ett bortdömt mål i övertiden mot Färjestad i sista omgången och sedan en strafförlust innebar att laget slutade på en åttonde plats i tabellen. 
Poängskörden stannade på åttioen poäng efter femtiotvå omgångar. 
Formen inför stundande åttondelsfinal har mer att önska när serien avslutades med två raka förluster. Men sett över tid gick HV 71 starkt och avslutade som seriens fjärde formstarkaste lag med nio poäng av dom avslutade femton. 

Problematiken för HV 71 har varit den skadedrabbade säsongen. Back efter back har kastat in handduken för skador och K. Berglund, A. Ytterell och D. Reese har alla spelat klart den här säsongen. Toppbacken T. Jaakola är skadad och oklart när han är tillbaka i spel. Samtidigt som lagets bästa målvakt L. Söderström fortsätter att dras med skador.
Det har varit en klar bidragande orsak till tabellplacering och att defensiven inte varit lika stark som vanliga säsonger. Hundrafemtio mål framåt och hundrafyrtiotre mål bakåt var sjätte flest gjorda respektive åttonde mest insläppta av samtliga lag.

Linköping - Kan säsongen förlängas?

Det satsades hårt i Östergötland inför säsongen när Chad Billins och Jonas Gustavsson anslöt till truppen. Tränaren Dan Tangnes har inte fått ut det som finns i spelartruppen och att Linköping stannade på plats nio i tabellen med sjuttioåtta poäng ses som ett misslyckande. 
Avslutningen av grundserien efter OS-uppehållet var allt annat än bra med sex förluster på åtta matcher. 
I sista grundserieomgången föll laget mot klara serieledande Växjö och spelade bort chanserna att sluta sjua.

Lite tacksamt kanske det är ändå att det blir fler bortamatcher än hemmamatcher i slutspelet för Linköping. Laget tog blott två poäng färre på bortaplan än hemma och vann lika många matcher borta som hemma. 
Offensiven samt defensiven var nästintill identiska med målskillnaden 66-64 på hemmaplan och 69-66 på bortaplan. 
Totalt gjorde Linköping åttonde flest mål i hela serien och släppte in femte minst. 

Inbördes möten

Anmärkningsvärt är att samtliga möten under grundserien vanns av bortalagen. Tittar vi ännu längre och djupare inkluderat träningsmatcher har bortalaget i matcherna nu vunnit nio raka matcher. 
En trend som är en aning oroväckande för HV 71 som eventuellt blir hemmalag i två av tre matcher. 
Av dom tolv möjliga poängen som delades ut plockade HV 71 fyra och Linköping tolv. Målskillnaden skrevs med HV 71's siffror först 9-14.

03.02.18 SHL Linköping HV 71 5 : 6
(5 : 5)
17.11.17 SHL HV 71 Linköping 1 : 6
16.11.17 SHL Linköping HV 71 1 : 2
(1 : 1)
23.09.17 SHL HV 71 Linköping 0 : 2

 

Vad talar för avancemang

Jag ser denna åttondelsfinal som väldigt öppen. Det är ett hett och fartfyllt derby mellan två lag som har betydligt mer att ge än att avsluta säsongen i en åttondelsfinal. 
Det kommer vara mycket känslor på isen och räkna med att special teams kommer bli avgörande. 
I powerplay är lagen nästan helt identiska medan i boxplay är det en klar fördel Linköping som var grundserien andra bästa lag i den spelformen medan HV 71 var klart seriens trettonde bästa.
► Bortaspelet kommer bli en avgörande faktor och nio raka bortavinster går inte att blunda för. När Linköping har gästat Kinnarps Arena senaste tolv gångerna har laget vunnit tio, varav åtta raka. 
► Hemmaspelet. Inget av lagen har rosat marknaden i hemmaborgarna och båda lagen vill säkerligen hellre spela fler matcher på bortaplan för att slippa pressen av hemmafansen som kräver vinster på hemmaplan. Särskilt i ett slutspel.
► Skadorna blir HV 71's fall. Fyra tunga backar är borta och bästa målvakten är osäker till spel. HV 71's forwardssida levererar inte i överflöd utan det är mestadels lagets backar som gör dom avgörande målen.
► Målvaktskampen. Med Jonas Gustavsson i Linköping som är van att bära ett lag genom slutspel mot F. Sandström eller Petterson-Wentzel har vi klar fördel hos dom blåvita. 

Det är en väldigt öppen serie, men HV 71 är till oddset för stora favoriter för att lägga poletterna på och smålänningarnas problematik i E4-derbyt blir avgörande. 
Jag är slutligen inne på att det blir en viss överkant till Linköping i denna 50/50 duell och oddset på avancemang är 2,10 hos Betsafe*.

Matcherna börjar idag, måndag 12 mars med nedsläpp 19:00.