Svenska Hockeyligan har nu nästan spelat en fjärdedel av grundserien och det finns en hel del att imponeras över och en del att vara frågande över. 
Nu närmar vi oss snart det första landslagsuppehållet och jag ser det som en ypperlig möjlighet att gå igenom lite snackisar, överraskningar och besvikelser.

SHL Tabellen


Säsongen snackis

Vi börjar med toppen och ojojoj vad det går att imponeras över Färjestad. Av femton matcher har värmlänningarna vunnit elva matcher, tagit poäng i tolv och gått poänglösa i tre.
Det trots att laget inför säsongen var kraftigt mediokert tippat och ingen förväntade sig laget ovanför topp åtta. Nu är säsongen fortfarande lång, men att ha haft backjätten O-E Tollefsen borta (skadad på obestämd tid) och att först i förra omgången återfått kaptenen A. Johansson kommer laget inte bli sämre.
Nye tränaren J. Pennerborn har verkligen hittat melodin och laget gör dessutom överlägset flest mål i serien.
Fortsätter resan likadan kan det efterlängtade guldet nås sedan 2011 och det finns till höga 6,00 hos Unibet*.

 

Säsongens skräll

Djurgården är klart det lag som ingen heller trodde skulle hålla ihop försvaret med den ifrågasatta backbesättningen som värvades inför säsongen.
Även här har det skrällt. Laget spelar otroligt bra i egen zon. Målvaktsspelet i form av J. Eriksson och A. Reiderborn har varit grymt stabila. Djurgården har släppt in 27 mål och det är andra minst i serien efter Växjö.
NHL-jätten R. Bourque har kommit för att leverera och ack som han har gjort det.  7 mål på 14 matcher och fyra i målligan. Hemvändaren L. Hultqvist blir nyttig för stockholmarna och fortsätter det på den inslagna vägen blir det en intressant säsong för laget i huvudstaden.

 

Säsongens tre besvikelser

Skellefteå, Frölunda och Linköping.  Dessa lag var uppmålade som stora favoriter att slåss om guldet inför säsongen. Nu har inget av lagen imponerat överhuvudtaget.   
Sexa, sjua och tia i tabellen och inget av lagen har hållit sin högsta nivå i särskilt många matcher.
Frölunda’s defensiv är väldigt rörig och det var många säsonger sedan laget hade släppt in 41 mål efter 14 matcher.
Skellefteå’s powerplay med spelare som Lindblom, Möller, Holloway, Djuse med flera ska vara grymt. Något som det definitivt inte har varit. Knappt 16% i utdelning gör laget till seriens 13 bästa powerplaylag. Inte bra.
Linköping spetsade laget med värvningar som J. ”Monstret” Gustavsson i hopp om att kunna ta det hela vägen. Något som inte alls levt upp till förväntningarna och spelet klickar inte för D. Tangnes grabbar. Ynka fyra trepoängare på femton matcher är långt ifrån godkänt.

 

Säsongens flopp

Alla är vi nog överens när vi tänker på vilka det är. Sparkad tränare, sparkade spelare och laget blandar och ger.
Ja Brynäs. Efter 14 matcher står laget på 13 poäng efter 4 ynka segrar och en blygsam 12 plats i tabellen. Detta trots att laget spetsat laget ytterligare från förra säsongen och behållit stora delar av stommen, men får ändå inte spelet att fungera.
Defensiven och målvaktsspelet är bedrövligt. Rautio och Sandström har varit mer eller mindre usla stora delar under säsongen och skadorna på dessa två har fått klubben att värva in L. Fernström. En målvakt som får defensiven att vända?
Nu har laget två raka förluster och krisstämpeln går inte sticka under stolen med. Ett kommande Champions Hockey League spel utomlands i veckan kan göra gott för Gävle-laget. Laget får en möjlighet att tänka om, få in lite ny känsla och förhoppningsvis trampa igång maskineriet.
För Brynäs har ett för bra lag för att ligga och slåss om att undvika kval. Laget kommer vända trenden, men den stora frågan är när och kommer Brynäs plocka in någon ny huvudtränare?

 

Säsongens sämsta försvar

Det har Rögle absolut svarat för. 55 insläppta mål på 13 matcher och laget har släppt in överlägset flest mål. Trots målvaktsvärvningen av Sverige bekantingen J. Pogge är försvars och målvaktsspelet inte alls vasst och ska Rögle lyckas undvika kval måste något hända.
Laget är just nu sist i tabellen med 11 poäng och när ska J-M Aaltonen o/c vakna till liv?
Den stora frågan är om Anders Eldebrink träna Rögle säsongen ut? Jag är tveksam, speciellt när sportchefen Anders ”Masken” Carlsson kommer lämna sitt uppdrag efter säsongen.

 

Målrik säsong

Det var prat om att det måste bli mer mål i SHL. Vad jag kan läsa mig till har säsongen varit väldigt målrik och publikvänlig.
Efter 13, 14 eller 15 omgångar för olika lag har det totalt blivit 1018 mål på totalt 198 matcher. Det ger ett målsnitt på 5,14 mål/match.
Jämfört med förra säsongen gjordes det ett snitt mål/match på grundseriens 52 omgångar 4,92. 3588 mål totalt på 728 matcher.
Det bådar för en fortsatt målrik säsong och dom flesta lag förutom Karlskrona vill spela en offensiv ishockey.

 

Publiken

Det ifrågasattes tidigt om vart publiken tagit vägen i SHL. Nu ser jag flera klubbar som gör allt för att fylla arenorna. Familjepaket, matpaket och you name it.
Färjestad,HV 71 och Djurgården har absolut lyckats och båda lagen är ungefär 1500 i snitt från fullsatt i varenda hemmamatch. Det är imponerande och lagens fokus att fylla arenan istället för att bara försöka kräma in pengar har gett utdelning.
Ser även ett utdelningen inte bara är i publikligan utan i hemmaspelet. Djurgården och Färjestad är seriens andra och tredje bästa hemmalag med sex vinster av sju möjliga.

 

Detta var mina tankar efter en fjärdedel av säsongen.
Hoppas ni fick en läsvärd läsning!