Fredag igen och då vet ni vad som väntar. Redaktionen tippar! Den här helgen har vi full omgång med matcher fredag, lördag och söndag.

 

IFK Göteborg - Sirius (1)

1.80 - 3.90 - 4.50

Riktigt svag form hos Blåvitt som inte alls fått önskad effekt av tränarrockaden. Senaste fem matcherna har man 2/15 möjliga poäng med 3 förluster och 2 kryss. Det är givetvis alldeles för dåligt. En anledning till raset kan ha att göra med osäkerheten inför nästa säsong då flera spelare väntas lämna och en ny tränare ska tillsättas. Oavsett vilket får det inte se ut som det gjorde senast mot AFC då man enbart hade 2 skott på mål - mot jumbon. Vajeba Sakor, Sam Adekugbe och Benjamin Zalo är borta på grund av skador.

Och Sirius då… Ja, herregud vad ska man säga? Här kan vi verkligen prata om att checka ut. För det är precis vad Sirius har gjort. Senaste fem matcherna: 5 förluster, 16 insläppta och 6 mål. Visst, man har åkt på en del skador på exempelvis Moses Ogbu, Andreas Eriksson, Daniel Jarl och Ante Björkebaum, men vad är det för lägstanivå man visar upp? Nu handlar det om att stoppa blödningen och avsluta med värdighet.

Det här är två lag som helst av allt vill gå på semester, det är känslan. IFK är det minst dåliga av dem för tillfället, så vi kör på ettan. Avstå spel, det blir bäst så.

AFC - Jönköpings Södra (1)

2.45 - 3.40 - 3.00

Är det ett sista desperat ryck från AFC vi ser? Japp. Här har man chansen att knappa in på just J-Södra som ligger på kvalplats. Skulle man göra det, vilket inte alls är omöjligt, då blir det riktigt svettigt för lagen ovanför. Under ledning av Michael Jolley har AFC visat att man inte är den där givna slagpåsen. Helt plötsligt ser man väldigt harmoniska ut och duon Omar Eddahri/Mohamed Buya Turay är två klasspelare som på egen hand kan avgöra matcher. Se upp för AFC!

Jönköpings Södra har vi mer eller mindre dömt ut tidigare. Och visst, truppen är inte speciellt vass, men Jimmy Thelin är lurig tränare. Nu har man tre raka utan förlust (1 vinst och 2 kryss). J-Södra kommer kriga för livet och det är trots allt så att man har 6 poäng till godo mot AFC. Det här blir så klart en riktig ångestmatch, och det är väl inte otänkbart med en matchbild där J-Södra till varje pris vill hålla tätt snarare än att attackera.

AFC är stekheta för tillfället och lever i hög utsträckning på sin offensiv som är riktigt bra. Det tror vi fäller avgörandet här. Striden om kvalplatsen kommer leva in i det sista, var så säkra...

Östersund - Häcken (X)

2.10 - 3.50 - 3.50

Östersund fortsätter att bjuda på skräll efter skräll i Europaspelet. 1-0 mot Hertha Berlin är den största knallen hittills och nu leder alltså ÖFK gruppen. Det är bara att lyfta på hatten, oerhört imponerande. Frågan är nu vilket lag Potter ställer på banan här? ÖFK har bara två dagars vila inför matchen mot Häcken, så risken finns att man är trötta i både skallen och benen. Alhaji Gero utgår ur truppen på grund av avstängning.

Häcken har släppt in häpnadsväckande 10 mål på de 2 senaste matcherna. Helt obegripligt sett till hur stabila man varit under säsongen, och ännu mer obegripligt är det med tanke på att man har häng på Europaplatserna. Klarar man av att studsa tillbaka här? Förutom långtidsskadade Jasmin Sudic, Alhassan Kamara och Alexander Farnerud saknas även Kari Arkivu.

Det kan tyckas vansinnigt att tippa emot Östersund då laget kommer med ett enormt självförtroende i ryggen efter att ha vunnit mot Hertha Berlin. Men å andra sidan kan man inte bortse från det faktum att man bara har fått två dagars vila mellan matcherna. Samtidigt kan, och måste Häcken vara rejält revanschsugna efter de två senaste förlusterna. Mikael Stahre kommer inte acceptera en genomklappning till, den saken är klar.

GIF Sundsvall - Djurgården (2)

5.50 - 4.00 - 1.61

Sent ska syndaren vakna och för Sundsvalls del dröjde det bra länge. Men nu har man faktiskt 5 raka utan förlust - 3 vinster och 2 oavgjorda. Och det som är mest imponerande är att man har vänt trenden på ett så modigt sätt. Giffarna backar inte hem och väntar på motståndarnas misstag, nej Sundsvall spelar med mycket possesion och visar att man verkligen vill ta tag i taktpinnen, och det har funkat trots att man kanske inte har spelarna för det. Skadeläget ser allt bättre ut och nu saknas egentligen bara Lars Krogh Gerson.

Djurgården kommer från två raka kryss mot två lag som man egentligen borde ha vunnit mot (Elfsborg och Hammarby). Även om DIF har gått ner sig några procent spelmässigt sedan Kerim Mrabti blev skadad så är man fortsatt mycket stabila. Det finns en grundtrygghet i Özcan Melkemichels spelsystem som alla känner sig hemma i. Efter två oavgjorda matcher kan vi räkna med att DIF kommer gå för segern här. Özcan har också flaggat för att starta med Aliou Badji på topp, i stället för att spela Walker som man alltså gjorde mot Bajen.

Sundsvall må ha bra form men DIF är ett klart bättre och mer stabilt lag så det här borde inte bli några problem. Tvåa.

Malmö FF - Halmstad (1)

1.15 - 8.00 - 21.00

Med fem matcher kvar är Malmö till 99 procent klara mästare, och det blev inte speciellt spännande till slut även om DIF hade liite häng där ett tag. 6-0 senast mot Elfsborg imponerar och flera spelare tycks ha prickat formen så här i slutskedet av säsongen. Erdal Rakip är en, Anton Tinnerholm en annan. Magnus Wolff Eikrem och Felipe Carvalho är de enda som saknas här.

För Halmstad är läget prekärt och nu har man till och med blivit omsprungna av AFC. HBK tog förvisso en livsviktig seger mot IFK Norrköping senast, men det är trots allt hela 7 poäng upp till kvalplats. Chansen att de klarar sig kvar är med andra ord minimal. Johan Oremo missar som bekant resterande matcher i Allsvenskan.

Det ska inte vara något snack här. Malmö kan släppa på handbromsen och köra på. Toketta.

Hammarby - IFK Norrköping (1)

2.30 - 3.60 - 3.10

Bajen gjorde en helt ok insats i derbyt mot DIF och var under en period i slutet på första halvlek det klart bättre laget. Spelmässigt har man höjt sig lite de senaste matcherna, mycket tack vare att Kennedy och Jiloan Hamad (avstängd här) visar fin form. Mot Peking kan man gå ut och utan press egentligen, för det är ingen, utom möjligen de allra högljuddaste supportrarna, som förväntar sig att Bajen ska lyfta mot Europaplatserna. Den chansen är borta sedan länge. Förutom avstängde Hamad saknas även skadade Mads Fenger och kanske även Junior.

IFK Norrköping hade rejält häng på Europaplatserna för några omgångar sedan, och chansen finns fortfarande, men efter förlusten mot Halmstad senast så ser det mörkt ut. Man blir inte klok på Norrköping, ena dagen går man ut och vinner med 4-1 mot Häcken och nästa dag gör man en kass insats mot HBK och förlorar. Daniel Sjölund är tillbaka efter avstängning, vilket är viktigt för dem.

Svårbedömd match. Norrköping är vana vid underlaget, så det borde inte vara några problem, men vi är nog inte beredda att gå i god för dem. Det såg inte alls bra ut senast mot HBK. Hammarby är hetare.

AIK - Elfsborg (X)

1.36 - 5.00 - 9.00

Efter 6-1-segern mot Häcken senast och 4-1 mot HBK två matcher innan dess är det många som menar att AIK:s anfallsspel har lossnat. Men däremellan gjorde man en riktig plattmatch mot Sundsvall borta, utan att göra mål. Så man ska nog vara lite försiktig med att dra några förhastade slutsatser. Mot Elfsborg finns det dock inget att tveka på, det är bara att gå för det. Och det lär man göra nu när Europa League-platsen är inom räckhåll. Det pratas också om att en viss Chinedu Obasi kan göra comeback, och det vore en välbehövlig förstärkning för de svartgula. Stefan Ishizaki är dock avstängd.

Elfsborgs sportsliga ledning gjorde till slut det som alla (inklusive spelarna) väntade på - man sparkade Magnus Haglund. Helt rätt beslut tycker vi. För man var verkligen illa ute, fråga bara Kevin Stuhr Ellegaard vad han tyckte... Assisterande tränarna Janne Mian och Nemanja Miljanovic kommer nu att leda styrkorna mot Gnaget. Vi får väl se vad hur spelarna reagerar på det, sådant är alltid svårt att förutspå. Men att man kommer vara taggade, det kan vi nog räkna med. Mittbacken Jörgen Horn är avstängd och missar matchen.

Sett till form och kvalité bör AIK vinna. Men tränarbyten kan ibland få en kortsiktig positiv effekt, och det är egentligen bara det vi går på här. Det är inte omöjligt att ett heltaggat Elfsborg kan kriga till sig ett kryss.

Örebro - Kalmar (X)

2.20 - 3.60 - 3.20

ÖSK vann senast mot borta Sirius med 4-3 i en oerhört svängig match. Innan dess hade man två förluster med och en skrällseger mot Malmö. Så det är oerhört svårt att placera ÖSK för tillfället, man är extremt ojämna - både i prestation och resultat. Nye tränaren Axel Kjäll har lite att jobba på defensivt, för 11 insläppta på 3 matcher håller inte.

Kalmar ligger fortsatt halvilla till i tabellen trots att man har en förlustfri svit på 6 matcher. Avståndet ner till negativt kval är 5 poäng så det räcker säkert med 3-4 poäng till för att man ska klara sig. Och det kommer man göra. Bortsett från Rasmus Elm och Tobbe Eriksson som varit borta länge saknas även Emin Nouri och Melker Hallberg.

ÖSK är inte att lita på, högstanivån är absolut hög och man har en del spelare med spetskvalitéer som Maic Sema, Michael Omoh, Nahir Besara och Kennedy Igboananike. Men defensivt klappar man ihop alldeles för ofta. Örebro har egentligen inte mycket att spela för, det har däremot Kalmar som kommer kriga för sina liv här.

Oddsen hittar ni hos Betfair Sportsbook.