Landslagstramset är över och nu är det äntligen dags för riktig fotboll igen när Allsvenskans 27:e omgång ska avgöras. Redaktionen har sin vana trogen gett sig in på att tippa helgens matcher. Vi siktar på full pott! 

 

Halmstad - IFK Göteborg (2)

3.75 - 3.70 - 2.00

HBK är i princip klara för Superettan och det känns som att luften har gått ur dem totalt. Blåvitt har tappat glöden efter sommaren och ligger och skvalpar i ingenmansland. Ja, de tog förvisso en trea mot Sirius senast, men det ska man inte dra några växlar av då Sirius är sämst i Allsvensan för tillfället. Det är två lag i usel form som möts här. På de fem senaste matcherna har de bara en seger var. I hemmalaget saknas Aboubakar Keita, som i min bok är lagets viktigaste och bästa spelare. Johan Oremo är borta sedan tidigare, men det känner ni till vid det här laget. IFK saknar Sam Adekugbe och Vajebah Sakor. 

Ska HBK ha minsta lilla chans att knipa kvalplatsen är tre poäng ett måste här. Men det känns som sagt som att laget redan gett upp den chansen, och nu har man i stället börja lotsa in ungtupparna. Med Keita skadad är den lilla offensiva kreativiteten som fanns borta. Tvåan baseras mer på HBKs oförmåga än Blåvitts kvalitet. 

Östersund - Örebro (1)

1.50 - 4.60 - 6.00

ÖFK har 7 poäng upp till Europaspel med 4 omgångar kvar, så det finns ingen anledning att spara sig till matchen mot Atletico Bilbao nästa torsdag. När Östersund väl beslutar sig för att "gå för det" och när man spelar med sin bästa uppställning, då finns det få lag som kan stå upp. Jag tror man kommer göra det här, för det är som sagt fem dagar till matchen mot Bilbao, så det finns ingen anledning att vila spelare.

Örebro har en ganska behaglig tillvaro, man kan inte åka ur, men man kan heller inte nå Europaplats - ett perfekt läge för Axel Kjäll att sätta sin prägel på laget inför nästa säsong med andra ord. 

Örebro är vana vid underlaget och har en av Allsvenskans hetaste spelare i Nahir Besara i storform. Båda lagen kommer till spel utan skador eller avstängnigar. ÖFK är i grunden det bättre laget, men framför allt är man betydligt jämnare i sina prestationer jämför med ÖSK. Knapp fördel hemmalaget. 

BK Häcken - AFC Eskilstuna (1)

1.50 - 4.60 - 6.50

Efter 10 (!) insläppta på 2 matcher studsade Häcken tillbaka någorlunda i senaste 0-0-matchen mot ÖFK. Man skapade en hel del chanser och kunde med lite tur ha fått med sig en trea, men det viktigaste var att man fick stopp på blödningen. Europaplatsen känns mer och mer avlägsen dock, men chansen finns och då är det bara att köra. Skadeläget är oförändrat, vilket innebär att Jasmin Sudic, Alexander Farnerud, Kari Arkivu och Alhassan Kamara saknas.

AFC hade chansen att väcka liv i kvalstriden på riktigt om man hade vunnit mot J-Södra senast. Nu blev det bara 0-0 och det innebär 6 poäng upp till J-Södra med 4 matcher kvar. Rent teoreriskt finns chansen fortfarande, men det blir givetvis väldigt svårt. Trots det är AFC ett lag som har bra form och flera spelare visar hög allsvensk klass, framför allt Omar Eddahri och Mohamed Buya Turay. 

Jag tror vi kommer få se två lag som kommer ge allt för att vinna. I slutändan är Häcken det klart bättre laget och jag är övertygad om att Micke Stahre inte kommer tolerera några fler genomklappningar. 

AIK - Jönköping Södra (1)

1.25 - 5.50 - 13.00

AIK har verkligen hittat formen på slutet och det tidigare så bespottade anfallsspelet ser riktigt vasst ut för tillfället. Henok Goitom och Stefanelli kompletterar varandra ypperligt, sedan har man två friska fläktar på kanterna i form av Lindqvist/Sundgren. AIK kommer till spel med full trupp.

J-Södra ligger fortsatt risigt till även om man tog en livsviktig poäng mot AFC senast som gör att man får lite andrum. Jimmy Thelin gör ungefär vad man kan förvänta sig av truppen (som inte är särskilt bra). Det är ett hårt kämpande lag utan större individuell skicklighet. 

Omgångens mest givna etta. 

IK Sirius - Djurgården (2)

5.50 - 4.40 - 1.60

Sirius är Allsvenskans sämsta lag för tillfället, 7 raka förluster och 16 insläppta på de senaste 4 matcherna är inget annat än katastrofalt. Det är ett häpnadsväckande förfall som man inte ser speciellt ofta. Så man kan verkligen konstatera att uppehållet kom lägligt för dem. Skadeläget är fortfarande prekärt då Moses Ogbu, Daniel Jarl, Johan Eiswohld och Ante Björkebaum är otillgängliga. Som om det inte vore nog saknas även viktige vänsterbacken och ex-djurgårdaren Jesper Arvidsson. Däremot kan det bli aktuellt för målvakten Josh Wicks att göra comeback. 

Djurgården är obesegrade i de 8 senaste matcherna och vann med hela 5-0 senast mot Sundsvall borta. Trots frånvaron av Kerim Mrabti visar DIF att man är ett av allsvenskans bästa lag, framför allt offensivt. Det är en riktigt imponerande rörlighet i anfallsspelet med Mange Eriksson, Othman El-Kabir och Gustav Engvall. Sen tycker jag att man har fått in en ytterligare dimension offensivt när Jesper Karlström spelar bredvid Kim Källström på mittfältet. 

Allsvenskans formsvagaste lag mot ett av allsvenskans forstarkaste lag. Det kan väl bara sluta på ett sätt? Ja, DIF är mycket stabila och ska helt enkelt vinna en sån här match. Sedan får Blåränderna lite draghjälp av uppemot 4000 djurgårdare på plats. 

Elfsborg - GIF Sundsvall (X)

1.75 - 4.20 - 4.40

Elfsborg har en riktigt usel form och släpper in väldigt mycket mål. Att det här laget ligger 11:a efter 26 omgångar är inget annat än ett rejält misslyckande. Nu handlar det om att avsluta med värdighet och bygga om på nytt inför nästa säsong med ny tränare. Hemvändaren Samuel Holmén närmar sig comeback och har tränat med laget på sistone. Det talas om att han kanske kan få speltid i den här matchen. Och det är något som verkligen kommer behövas, för han är den ledaren och härföraren Elfsborg så uppenbart saknar. 

Giffarna förlorade visserligen med 0-5 senast mot DIF, men innan dess hade de 5 raka utan förlust. Efter sommaruppehållet har Sundsvall ryckt upp sig enormot och nu spelar de en attraktiv fotboll. En som är central i förvandlingen är David Batanero, spanjoren som blev spelklar först efter sommaren. Det är en riktigt bra allsvensk playmaker som jag tror Giffarna får svårt att behålla. 

Jag tror att Sundsvall har goda möjligheter att få med sig poäng här. Elfsborg har som sagt riktigt dålig form, samtidigt som Sundsvall har allt att spela för och dessutom passar underlaget deras spel perfekt. 

Oddsen hittar ni hos Betfair.