Allsvenskan bjuder på ett antal intressanta matcher i helgen, bland annat två ångestladdade bottenmöten. Här tippar vi lördagens och söndagens matcher. 

 

Halmstads BK-GIF Sundsvall

Odds: 2.20 – 3.50 – 3.90

Tips: X

Två lag som är riktigt illa ute, Halmstad ligger på kvalplats och Sundsvall befinner sig snäppet ovanför med sex poängs marginal. Förra mötet vanns av Giffarna med 1-0, vilket innebär att den fem matcher långa förlustraden äntligen fick ett slut. I Halmstad har Janne Andersson lämnat för ett tränaruppdrag i Japan och in har 28-årige Igor Krulj kommit. Med honom vid rodret har HBK ännu inte vunnit och faktum är att laget enbart har en seger i Allsvenskan så här långt, den kom mot Östersund i premiären. 

Det är en oerhört svårtippad match. Sundsvall har visserligen ett mentalt övertag i och med segern senast, men nu är det nya förutsättningar och nytt underlag. Det är två jämbördiga lag med kniven mot strupen som inte lär gambla speciellt mycket.

 

Malmö FF-Jönköpings Södra

Odds: 1.35 – 5.40 – 10.00

Tips: 1

Efter fiaskot och käftsmällen mot Vardar är Malmö nu ute ur Europaspelet vilket innebär att de kan fokusera fullt ut på Allsvenskan. Räkna med att man kommer komma rejält revanschsugna här. Normalt sett ska MFF vinna en sån här match tämligen enkelt - så pass stora är styrkeförhållandena mellan lagen. J-Södra börjar på allvar dras in i bottenstriden och formen är allt annat än bra med åtta raka utan seger.

 

IK Sirius – BK Häcken

Odds: 2.45 – 3.50 – 3.25

Tips: X

Sirius fortsätter att övertyga även utan Kingsley Sarfo, de har på de senaste fem matcherna en oavgjord och fyra vinster. I dagarna signade de även den tidigare AIK-spelaren Sam Lundholm på ett kontrakt över fyra år. Häcken är fortsatt svårgreppbara och väldigt ojämna i prestationerna. Defensiven sitter hyfsat men offensivt finns mycket mer att önska sett till vilka spelare man har. Med tanke på Sirius form och Häckens starka defensiv tror vi på kryss här.

 

Djurgården – Östersunds FK

Odds: 2.00– 3.80 – 4.05

Tips: 1

Det blåser i Djurgården och resultatmässigt är säsongen så här långt en besvikelse. Özcan har verkligen inte fått ut max av den på pappret starka truppen. Nu ryktas det att han hänger löst och enligt Expressen finns stort missnöje bland spelarna gentemot honom. Oavsett vilket är känslan ändå att DIF vinner, man är starka hemma på Tele 2 och bör vara rejält revanschsugna efter förlusten förra matchen. Dessutom borde Östersund rimligtvis vara både mentalt och fysiskt tröttkörda efter Galatasaray-matcherna.

 

IFK Göteborg – Örebro SK

Odds: 1.66 – 4.20 – 5.45

Tips: 1

Det stormar även i IFK som gjort sig av med Jörgen Lennartsson och tagit in Torbjörn Nilsson, eller ”gud” som han kallas bland blåvita. Tillsammans med assisterande tränaren Alf Westerberg ska de försöka reda ut stormen och lyfta laget i tabellen. Får vi se en Torbjörn Nilsson-effekt? Ja, det är absolut inte otänkbart. Det är ofta man ser den typen av kortsiktig effekt av ett tränarbyte. Motivation slår klass brukar det heta, och i det här fallet har Blåvitt både mer motivation och klass än ÖSK. Dock ska det sägas att gästerna har en uppåtgående form och klädde av IFK senaste matchen. Men Blåvitt med ny energi och ett färskt tränarbyte tar hem det här på hemmaplan.

 

Kalmar FF – AFC Eskilstuna

Odds: 1.95 – 3.70 – 4.40

Tips: 1

Kalmar är ett mysterium. Trots ett bra spelarmaterial, framför allt om man ser till mittfältet, lyfter det aldrig. Inte ens Nanne Bergstrands och Henrik Rydströms återkomster har fått någon effekt på laget. Men AFC hemma borde man slå, även utan Rasmus Elm som fortfarande är skadad. Ställer man båda lagens trupper mot varandra har Kalmar ett klart bättre lag spelare för spelare. Så nu är det dags för KFF att ta sin första seger sedan maj.

Oddsen hittar ni hos Bethard*