Så kom då beskedet. Premier League ska starta om, ska slutföras. Det tackar vi alla för men kanske mest av allt, Liverpool som nu kommer få sin extremt efterlängtade Premier League-titel, den första, tackar för det.

Senast Liverpool vann den inhemska titeln var 1990, ett par år innan Premier League startades alltså. Men nu händer det.

Hur kan man då vara så säker, Premier League är inte slut ännu?

För att Liverpool leder tabellen med 25 poäng. En match mer spelad än Manchester City som är tvåa i tabellen visserligen men 25 poäng med tio matcher kvar att spela, nio för Liverpool, det är klart. Manchester City kan ta max 30 poäng på matcherna som är kvar. Enkel matematik slår alltså fast att Liverpool bara behöver två segrar till för att ha säkrat titeln och med tanke på att de bara tappat poäng i två matcher på hela säsongen, det är klart. 

Vad säger oddsen då? 

Spelbolagen har redan börjat betala ut vinsterna på att Liverpool vinner. Vill man spela på att de inte vinner så får man en bra bit över 100 gånger pengarna på det.

Går det att hitta något som talar emot? 

När Leicester vann Premier League säsongen 15/16 stod de i flera tusen gånger pengarna på att vinna. Så skrällar har inträffat förr i Premier League, så att säga.

Tabelltoppen i Premier League

1, Liverpool, 85 p

2, Manchester City, 57 p

3, Leicester, 53 p

4, Chelsea, 48 p

5, Manchester United, 45 p

Faktum är att Wolverhampton och Sheffield United skuggar precis bakom Manchester United på sjätte och sjunde plats. 43 poäng står de på, men det ska ändå mycket till för att de ska lyckas blanda i sig striden om de fyra platserna till nästa års Champions League. Programmet kommer bli väldigt komprimerat i slutet av säsongen och det kommer gynna de största klubbarna med deras gigantiska trupper medan de mindre klubbarna som har större skillnad i nivå mellan sina spelare kommer få det tuffare.

Var återfinns de stora Londonlagen Arsenal och Tottenham inför omstarten då?

Tottenham är åtta på 41 poäng. Sju poäng upp till grannen Chelsea på fjärdeplatsen som är den som de jagar. Det kommer bli mycket svårt, särskilt som Manchester United och ett par andra lag också återfinns framför dem i tabellen.

Arsenal ligger nia, ett poäng bakom Tottenham. Samma sak där. Det kommer bli otroligt svårt att nå fjärdeplatsen.

Dessa två storlag från London får troligen rikta in sig på att knipa en av platserna till Europa League nästa säsong. 

Striden om fjärdeplatsen borde alltså stå mellan Chelsea och Manchester United och där är det stor fördel Chelsea. De spelas till omkring 1,70 gånger pengarna på att klara fjärdeplatsen. På att Manchester United klarar det får man nästan 3 gånger pengarna. Wolverhampton anses vara näst i tur som utmanare med omkring 7 gånger pengarna på att sluta topp-4 och sen kommer Tottenham och Arsenal, 15 respektive 20 gånger pengarna. 

Stenhårt om nedflyttningsplatserna

Hårt om den sista Champions League-platsen och som nästan alltid, det är också stenhårt om nedflyttningsplatserna, de där platserna man inte riktigt vill ha.

15, Brighton, 29 p

16, West Ham, 27 p

17, Watford, 27 p

18, Bournemouth, 27 p

19, Aston Villa, 25 p

20, Norwich, 21 p

Norwich ligger i ett stekhett vinnarhål för att rasa ur Premier League. Att ta sex eller till och med sju poäng mer än ett gäng lag på de matcher som är kvar blir mycket svårt, särskilt som Norwich inte haft många rätt under säsongen hittills. Samtidigt, en eller ett par tidiga segrar och de kan direkt vara helt och hållet inne i matchen igen. De andra lagen samlar inte poäng på löpande band precis de heller. Frågar man oddsen ser det dock extremt mörkt ut för Norwich. 1,15 någonting får man just nu på att de åker ur. 

Aston Villa som, lite beroende på hur man mäter det, var den klubb som spenderade mest pengar på spelarköp inför säsongen. Redan då frågade sig många hur det var möjligt att köpa så medelmåttiga spelare så dyrt och svaret på det har kommit lite under säsongen. Det borde inte varit möjligt. Det ser mörkt ut för Aston Villa. Omkring 1,40 gånger pengarna får man på att de får lämna Premier League efter säsongen. Noterbart dock, Aston Villa har spelat en match mindre än kollegorna i botten. 

Bournemouth som gjort en sådan succé sen de kom upp i Premier League är nu under stort hot att åka ur. Frågar man oddsen är det ungefär 50/50 att de kommer få lämna. Lindansande att vänta alltså.

Watford har egentligen kanske spelat lite bättre än de andra bottenkollegorna under säsongen men inte fått med sig poängen. De ska också vara bättre än de andra. De har en trupp för något klart bättre än botten och oddsen bekräftar att det är osannolikt att de ryker, även om det just nu bara är målskillnad som räddar dem. Uppemot 4 gånger pengarna på att Watford tvingas lämna. 

West Ham är en jättebesvikelse under den här säsongen och pressen på dem under avslutningen kommer vara massiv. West Ham är en för stor klubb för att åka ur Premier League. De ska vara tillräckligt bra för att stanna, men hur är stämningen i klubben? Det har varit ganska stökigt under säsongen och det finns historiskt många exempel på att det är de stora klubbarna som faller i slutstriden om nedflyttningsplatserna då pressen på dem blir större än den blir för de mindre konkurrenterna. Drygt 3 gånger pengarna på att det blir Championship för West Ham nästa säsong.

Brighton är indragna i bottenstriden rent poängmässigt, men inte många verkar tro att de faktiskt åker. Drygt 4 gånger pengarna och de bör klara sig.

Vardy trolig skytteligavinnare

Aktuell ställning i skytteligan inför omstarten av Premier League:

  1. Jamie Vardy, 19
  2. Pierre-Emerick Aubameyang, 17
  3. Mohamed Salah, Sergio Aguero, 16
  4. Danny Ings, 15
  5. Marcus Rashford, Sadio Mané, 14
  6. Dominic Calvert-Lewin, Raul Jiemenez, Tammy Abraham, 13

Om det är något som ska spelas inför omstarten av Premier League så kan det mycket väl vara att Vardy ska vinna skytteligan. Två mål före Aubameyang och minst tre före alla andra. Vardy är en maskin som sällan går långa stunder utan mål och det lär räcka med mål i varannan match under slutet av säsongen. Omkring 3 gånger pengarna på att han reder ut det får anses vara klart spelvärt. Aubameyang, Aguero och Salah skuggar bakom med 5, 6, respektive 7 gånger pengarna. 

En riktig rysare gällande skytteligatiteln är Harry Kane som nu återkommer från skada. Kane kan ösa in mål som få andra och trots att han missat många matcher står han på 11 mål inför omstarten. Snittar han drygt ett mål per match under slutskedet kan det räcka och för Kanes del är det absolut ingen omöjlighet. Nästan 20 gånger pengarna på att Kane löser det och vinner skytteligan. 

Premier League återstartar 17:e juni

Premier League kommer återstarta onsdagen den 17:e juni med två matcher, Manchester City-Arsenal och Aston Villa-Sheffield United. 

Det övriga spelprogrammet är fortfarande oklart men något som är klart är att det kommer bli komprimerat. Väldigt många matcher ska slutföras på mycket kort tid. 

Ett resultat av detta är att lagen kommer tillåtas registrera nio reserver till matcherna och precis som i Bundesliga efter återstarten där kommer fem byten kunna göras vid tre olika tillfällen.

Matcherna kommer spelas utan publik, men i gengäld kommer samtliga matcher givetvis livesändas, något som annars inte är fallet i just Premier League. Dessutom talar det mesta för att matcherna kommer spridas ut mer än vanligt tidsmässigt för att tv-publiken ska ha möjlighet att se så mycket som möjligt. Det talas också om att vissa matcher kommer sändas i gratiskanaler i England. Inte vanligt förekommande där.

Här i Sverige är det i vanlig ordning Viasat och Viaplay som sänder samtliga matcher. Mer info om sändningstider och kanaler kommer när spelprogrammet är satt.