Nu återstår det bara tio matcher av Premier League 2021/22, minus ett par hängmatcher för vissa lag. Det är redan klart att kampen om guldet kommer stå mellan giganterna Manchester City och Liverpool. Bakom toppduon är det fem lag som just nu slåss om de två åtråvärda platserna till Champions League 2022/23. Inget av dessa fem lag har egentligen imponerat fullt ut denna säsong och alla står inför en vår med olika sorters problem. Häng med här så kommer vi reda ut vilka två lag som kommer ta dessa två CL-platser.

Odds: Topp 4 Premier League 2021/22

Favoriter att sluta topp 4 i Premier League 2021/22.

Odds topp 4 Premier League 2021/22 Högsta odds Spelbolag
Chelsea 1,01
Arsenal 1,52
Tottenham Hotspur 3,75
Manchester United 5,00
West Ham 17,00


Klarar Chelsea av att ta en plats till Champions League 2022/23?

Thomas Tuchels lag har inte lyft fullt ut i Premier League sedan CL-segern förra våren. Visst just nu har man en tredjeplats i tabellen med sex poäng och två matcher mindre än Manchester United på femteplats. Det stormar dock för Chelsea både på och utanför planen. I dag rapporteras om olika sanktioner mot klubbens ryske ägare Abramovitj som gör att klubben bland annat inte kan köpa och sälja spelare. Ett mycket hårt slag mot Chelsea om detta håller i sig till sommarens transferfönster. Samtidigt som lagets storvärvning Lukaku inte har tagit en startplats under året. Lägg till att tre tongivande försvarares kontrakt går ut till sommaren; Rudiger, Azpilicueta och Christensen. Med tio matcher kvar så är det inte helt omöjligt att spelarnas motivation kommer tryta och att försprånget ned till de jagande lagen äts upp.

Spelar Manchester United i Champions League 2022/23?

Det har inte varit några glada miner i de röda delarna av Manchester under säsongen. City dominerar samtidigt som United konstant verkar lägga fällben för sig själva. Nyförvärven Ronaldo, Sancho och Varane har inte fått mycket att stämma. Samtidigt som Pogba, Maguire och de flesta andra presterar på en skrämmande låg nivå under vissa matcher. Nödlösningen som tränare, Rangnick, kritiseras både av media och från de egna leden. Två ljusglimtar är att Sveriges U-21-spelare Elanga har slagit igenom och att De Gea har hittat tillbaka till storformen. Trion Pogba, Fernandes och Ronaldo måste snabbt knyta nävarna och börja prestera på den nivån de kan om det ska bli Champions League på Old Trafford 2022/23.

Läs allt om Champions League 2021/22 i våran säsongsguide

Blir Tottenham återigen ett lag för Champions League 2022/23?

Höga höjder och djupa dalar i norra London sedan Antonio Contes intåg i Spurs. Vinst mot Manchester City borta ena veckan för att sedan åka på stryk mot Burnley matchen efter. Nu verkar det dock som att Conte har piskat i gång sitt lag och den offensiva trion med Kane, Kulusevski och Son har börjat leverera på allvar. Lyckas denna trio hålla uppe sina prestationer så finns det inget stopp för Spurs under våren. De har också en fördel av att inte vara med i någon Europaturnering, så det bästa laget kan matchas hårdare än vad Manchester United och Chelsea kan göra. Motivation slår klass brukar det heta, men om Conte spelar sina kort rätt så besitter han över båda delarna vilket utan tvekan kan räcka till en CL-plats.

Arsenals förutsättningar för att spela i Champions League 2022/23

Arteta har fått fart på Arsenal igen speciellt efter turbelensen kring Aubameyang. Saka, Ödegaard och Lacazette visar fin form. Truppen är nästan helt skadefri och spelschemat ser bättre och bättre ut ju närmre säsongsslutet vi kommer. Det ser ljust ut för The Gunners, nu gäller det mest att lyckas bibehålla den fina formen och hitta en stabilitet resten av säsongen. Om laget lyckas med detta så kommer de att spela Champions League nästa säsong! En visst frågetecken är dock givetvis om laget drabbas av skador på nyckelspelare så finns det inte några direkta ersättare som kan komma in och fylla den luckan.

West Hams chanser för Champions League 2022/23

David Moyes och hans mannar gick som tåget i början av säsongen. Firma Antonio och Benrahma spottade in mål och West Ham såg ostoppbara ut. Sedan hände något, Antonio och Benrahma kommer knappt till målchanser längre. Samtidigt som det inte dök upp några offensiva värvningar i januari. Bowen bar lagets offensiv på sina axlar ett tag. Men nu dras han med en skada, vilket gör att West Hams chanser till en CL-plats ser ut att vara längre och längre bort för varje match som Bowen missar. Laget lär få nöja sig med en plats bakom de sex stora lagen vilket inte är fy skam det heller.

Här hittar du alla speltips på sidan!

Speltips: Vilka två lag tar de två sista platserna till Champions League 2022/23

Det är svårtippat och flera frågetecken till alla lagen som slåss om de två sista CL-platserna. Vi tror dock att det kommer bli en hård kamp mellan de tre Londonlagen. Chelsea och Arsenal sitter just nu i förarsätet, med Tottenham som kommer jaga dessa in till den sista sparken i den sista omgången. Risken finns att Chelseas spelare är mer motiverade att ta en till CL-titel vilket kan straffa sig i ligan. Så vi sticker ut hakan lite och säger att Chelsea tappar sin CL-plats samtidigt som Tottenham och Arsenal går om. Glada miner att vänta i norra London!

TILL BETSSON!