Varför oddssättare?

Här kommer jag gå lite bakom kulisserna hur en oddssättare tänker och agerar i ett antal artiklar på betting.se 

  • Hur blir man oddssättare?
  • Hur går det till när man tar fram oddsen, hantverk eller ren statistik?
  • Vilka svårigheter ställs oddssättaren inför?
  • En oddssättares framtid?

Bakgrunden till varför jag själv började som oddssättare är väldigt mycket av en slump. Till en början har jag sen gymnasieåren ständigt lockats av spel om pengar. Vi var ett gäng på sex killar i min klass på Ekonomisk linje som lirade allt från poker ->trav ->odds till black jack på krogen. Det gick rätt bra för oss, intresset växte allteftersom vinsterna trillade in, men att säga att det fanns någon form av värdering och grundanalys att stå på för de spel man gjorde är att ta i. Det var helt enkelt så att känslan styrde på vad och vem man tippade på, en given förlustaffär i längden. Än idag är det faktiskt så att flera av mina bekanta lägger sina spel på det här sättet, hur mycket jag än försöker förklara för dem....

Vändningen på det där tänket kom faktiskt för min egen del ganska sent, det var först när jag blev anställd hos spelbolaget år 2000 som poletten trillade ner. Då hade jag sprungit på en bekant när jag var på besök hemma i stan, han hade ganska nyligen börjat jobba åt företaget och de sökte nu ett antal speladministratörer - de som registrerar resultaten, räknar ut ev utdelningar och håller koll på övervakningen för samtliga produkter mm. En anekdot är också att chefen för den avdelningen också höll i företagets rinkbandylag, de saknade en målvakt. Jag var vid det tillfället ishockeymålvakt som nyligen flyttat till Stockholm för att fortsätta med hockeyn. OM jag nu blev anställd pga den meriten, eller för rätt kompetens låter jag vara osagt, det lär vi aldrig få veta!

Learning by doing

En ansökan, intervju, och ett gott ord från min bekant gjorde att jag därmed var inne som speladministratör någon månad senare. Eftersom bolaget i det läget för fullt höll på att expandera framförallt med tips och odds så dröjde det inte så länge innan jag var involverad i olika projekt för nya produkter, samt att bistå dåvarande oddssättare med förslag i första hand på svensk fotboll. Kort introduktion hur man skulle förhålla sig, och hur man skulle tänka för att få fram "korrekt odds" sen var det mer "learning by doing" för egen del. Redan då visste jag att det där vill jag hålla på med på heltid, det var som en extra kick när resultaten gick "vår" väg och siffrorna för bolaget var goda. Likväl som jag tog det väldigt personligt när resultaten inte gick som man trodde.

Erfarenhet

När så en tjänst som oddssättare på heltid dök upp under 2004 var steget inte speciellt långt att ta, dels hade jag redan bistått med förslag på en hel del ligor och dels kunde jag företagets interna system och GUI:n. Jag hoppas att jag fick lite hjälp av min gymnasieutbildning även om jag hade önskat jag haft mer inriktning på sannolikheter och statistik.

Eftersom jag hade erfarenhet från ishockey, dels som spelare själv och mitt stora intresset överlag blev det i första hand hockeyn jag skulle arbeta med. Det som är intressant här är hur uppbyggnaden av oddsteamet såg ut då. Till viss del var det specialiserat på hockey, bandy och fotboll, med olika ansvarsområden, men i stora drag höll samtliga oddssättare på med alla sporter och ligor. Vi var då sex stycken inkl mig själv, alla med olika bakgrund. Expandering av fler speltyper än 1X2 hade just lanserats, så det handlade framförallt om att sätta sig in hur man sätter odds för Över Under och Handicap.

I mitt fall så har ni alltså svaret till hur man blir en oddssättare i form av en ren slump, en tillfällighet att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Självklart är det inte facit. Jag hävdar att en blandning av sunt förnuft, förmåga att hantera siffror och kunna göra bedömningar/värderingar, ett stort idrottsintresse samt en utbildning inom statistik, matematik och sannolikhetslära är den perfekta kombinationen. 

I slutändan handlar allt inte om vilken utbildning eller bakgrund man kommer ifrån, att sätta odds handlar väldigt mycket om erfarenhet och rutin. Ju fler odds som har producerats, ju säkrare blir en oddssättare att läsa av kundernas beteenden, marknadens intentioner och intresset för vissa återkommande lag.

Det ska jag ta upp i kommande artiklar, häng med!

Stefan /@stellanovicz