Den ärorika svenska cupen ska avgöras och det är de hetaste lagen i Allsvenskan 2022 som gör upp om titeln. Regerande cupmästarna Hammarby är åter i final efter att de slagit Elfsborg i semifinalen. De möter regerande ligamästarna Malmö som i sin tur slog Djurgården i sin semifinal som spelades i mars. En riktig go’bit till final alltså.

Odds: Hammarby IF - Malmö FF

1X2 Högsta odds Spelbolag
Hammarby IF 2,58
Oavgjort 3,70
Malmö FF 2,58

Var kan jag se finalen av Svenska cupen på TV?

Rättigheterna till Svenska cupen innehas av Cmore fram till 2024/2025. I våran TV-guide ser du TV-tider och vilka kanaler som sänder finalen av Svenska cupen.

Matchen spelas på Kristi himmelfärdsdagen 26 maj 2022, 15:00 på Tele2 Arena.

Är det dags att ta Hammarby på allvar?

Hammarby har inlett den allsvenska säsongen på bästa sätt. I skrivande stund är de obesegrade och innehar serieledningen, och i det första riktiga kraftprovet (mot just Malmö FF) så spelade man 0-0. Den matchen spelades 2 maj. Många av poängen kan dock tillskrivas spelschemat, som varit rätt enkelt för Hammarby.

Största utropstecknet för Bajen den här säsongen måste vara 18-årige Williot Swedberg, som efter 6 spelade omgång har en delad skytteligaledning på fem fullträffar. Återstår att se om han blir kvar hela säsongen, då det enligt uppgifter redan finns bud och scouter på plats under matcher. Bortsett från Swedberg så är även Nahir Besara het som har tre mål och tre assist.

Hammarby har Kalmar, AIK och Norrköping som motståndare innan finalen.

I vårat matchcenter kan du jämföra de högsta oddsen på flera marknader av finalen!

Malmö FF tuffar på utan att imponera

I ligan har Malmö vunnit 3 och kryssat 3. Med de resultaten är man med i toppen, men det är inget som imponerar. Men mycket kan skyllas på skadeläget. Viktige Anders Christiansen gick sönder mot IFK Göteborg, och även om skadan var lindrigare än man först trott, är det ännu oklart om han är redo till finalen.

Sen tidigare har Malmö haft Isaac Kiese Thelin, Jonas Knudsen och Niklas Moisander på skadelistan, men det börjar ljusna i det avseendet. Ett glädjebesked är dock att Ola Toivonen kommit i form och gör avtryck. Är det just en sån veteran som MFF behöver för att avgöra?

Det börjar bli dags för en till cuptitel för Malmö, kan man tycka. De har skramlat ihop till hela 14 st, som är mest i Sverige. Men det är ända sedan 1989 som de vann svenska cupen. Däremot har det inte saknats spel i finalen. 2020, 2018 och 2016 spelade man i finalen men förlorade. Två av dessa förlorade man efter att spelat oavgjort efter full tid. Man spelade även i finalen 95-96 mot AIK, där man förlorade på “golden goal”.

Malmö har ett tufft spelschema inför finalen, då man bland annat möter AIK, Djurgården och Häcken i maj.

Senaste mästarna i svenska cupen

  • 2021: Hammarby
  • 2020: IFK Göteborg
  • 2019: Häcken
  • 2018: Djurgården
  • 2017: Östersund

Speltips Hammarby - Malmö FF

När lagen möttes 2 maj så var det en rätt tråkig och avvaktande match, som det ju så ofta blir när storlag möts, tyvärr.

Oddsen ligger helt jämnt när detta skrivs, 2,58 på hemma och bortaseger samt krysset på 3,70.

De två senaste finalerna har slutat oavgjort i full tid, och mycket talar väl för att det blir något liknande här, då lagen dels spelade kryss senast, men att det är två mycket bra lag som vill undvika att förlora, snarare än att vinna.

Matchen spelas på Tele2 Arena, vilket innebär hemmaplansfördel för Bajen. Underlaget är inte särskilt populärt hos Malmö, speciellt inte Ola Toivonen. Malmö har haft det erkänt svårt på Tele2 sen tidigare, och föredrar naturgräs.

Trots underlaget och hemmafördel för Bajen så känns krysset närmast till hands här.

TILL BETSSON!