Det är alltid klokt att vara tidigt ute när det gäller odds, och här ska vi verkligen se till att vara det. Det kommer vara vinstgivande.

Roger Federer vann precis mastersturneringen i Miami i stor stil och toppar just nu den världsranking som enbart räknar poäng inspelade det här året. Man kan tycka att de odds som finns tillgängliga för de stora turneringar som är kvar i år borde ha reagerat på det, men inte. Inte alls faktiskt. 

odds Federer

Att oddsen på Federer inte reagerat särskilt mycket är konstigt, men ännu mer konstiga är de odds som just nu finns tillgängliga på tennisens absolut hetaste namn just nu, Felix Auger-Aliassime. Han var i semifinal i Miami och var bara lite strul från att få möta Federer i finalen där. Han är nu rankad runt 30 i världen men i spelstyrka är han redan klart bättre än så. Garanterat just nu en av världens 20 bästa spelare. Dessutom, han är 18 år gammal, och ingen vet om den senaste månaden bara varit starten på hans genombrott. Det kan mycket väl fortsätta, och när det är dags för stora turneringar i sommar kan han mycket väl vara en av de stora utmanarna.

odds Felix

Odds från Bethard

Vi tittar till vinnaroddsen på årets tre sista Grand Slam-turneringar och vi väljer Bethards odds. Högst odds i världen på ATP-touren och glädjande nog i det här fallet, man har slarvat rejält och inte hängt med i händelserna senaste tiden. Man har inte sett till att uppdatera sina odds som man borde.

Federer har inte spelat på grus på flera år, något som talar emot honom, men samtidigt, han har vunnit Franska Öppna förr, och han kommer vara ett hot. Rafael Nadal, som alltid är storfavorit i Franska Öppna, har alltid problem med sin fysik numera och fick avbryta turneringen i Indian Wells nyligen innan han stod över Miami. Han kanske inte är i bästa skick. Vilket också gäller Novak Djokovic som totalt tappat formen. Med dessa förutsättningar är Federer en fullt möjlig vinnare i Franska Öppna.

Enligt de odds Bethard har just nu ses Auger-Aliassime helt utan chans. Det är fel. Det är inte troligt att han vinner, men det är långt mycket troligare än hans odds just nu och det kommer ändras innan det är dags om inget konstigt händer, så att spela honom nu är ett snudd på garanterat värdespel så länge han inte blir skadad. David Goffin står just nu i 51 gånger pengarna. Jag anser att det är mer troligt att Auger-Aliassime vinner än att Goffin eller någon som står i högre odds än Goffin gör det. Med andra ord, Auger-Aliassimes korrekta odds är under 50 gånger pengarna. Han är redan nu minst lika bra som en spelare som Goffin, han är dokumenterat bra på grus, men framför allt, det är två månader kvar till Franska Öppna, och tänk om Auger-Aliassime, som bara är 18 år gammal, fortsätter ta kliv framåt. Då kan han i teorin vara en av favoriterna när det väl är dags i slutet av maj.

Oddsen på att Federer vinner Wimbledon har inte ändrats av att han var överlägset bäst i Indian Wells och Miami, en finalplats och en titel, eller av att Djokovic var oduglig i samma turneringar, eller att Nadal skadat sig. Det borde påverkat. Det är mycket mer troligt att Federer vinner Wimbledon nu än det var för några månader sen men det är ändå samma odds. Fel, och det är inte otroligt att han kommer vara favorit när det är dags om ett par månader.

Ett sånt här odds går ju aldrig in? Nej, det är inte direkt vanligt att en spelare vinner en Grand Slam-turnering till 201 gånger pengarna. Det har nog aldrig hänt. Men Auger-Aliassime är heller ingen vanlig spelare utan tennisens högst troliga världsetta inom några år. Inte mycket till meriter på gräs, men han har ett spel som ska passa på underlaget och framför allt, det är två månader till den här turneringen. Allt kan hända under den tiden. Han kan fortsätta utvecklas och om han är topp-20 i världen nu i spelstyrka, då kan han vara topp-10 och ett av de stora hoten. Han kommer också mest troligt vara klart högre rankad såhär dags, och det kommer göra det enklare för honom. Korrekt odds på att han vinner Wimbledon i nuläget är runt eller lite under 50 gånger pengarna. Så enormt värde, givetvis.

Det är några månader kvar, och Federer är inte direkt ung längre, men det är inte han som har problem just nu. Ingenting talar för att han ska ha fallit ifrån till den här turneringen. Det är snarare huvudkonkurrenterna Djokovic och Nadal som har problem. Djokovic är storfavorit här, och kommer så vara när det är dags i slutet av augusti. Men Nadal, som just nu står i lägre odds än Federer, har inte vunnit en turnering på hardcourt på oerhört länge, och han har också stora problem med fysiken. Federer kommer antagligen vara Djokovic främsta utmanare och 7 gånger pengarna är ett bra odds.

Nästan fem månader, och det är svindlande att tänka på hur bra Auger-Aliassime kan ha hunnit bli. Det är här direkt troligt att han är en av de bästa spelarna i världen, och att då sitta med 101 gånger pengarna, det är en dröm. Ett stort värdespel, allt talar för att oddset på honom kommer vara långt under 50 gånger pengarna när det väl är dags.