Efter att Isabella Lövin den 26 augusti beslutat att lämna sin post som språkrör för Miljöpartiet är det dags att utse nästa person som driva det gröna partiet framåt. Den 31 januari är det dags för en extra partikongress där ett kvinnligt språkrör ska utses. Tillsammans med Per Bolund kommer denna person att vara ansiktet utåt för Miljöpartiet som valt att kalla sina ledare för språkrör istället för partiledare. I denna artikel går vi på Betting igenom alla troliga kandidater.
UPPDATERING: Märta Stenevi tillträdde som Miljöpartiets nya språkrör den 31:a januari 2021. Hennes odds låg på 6.00.

Odds: Nästa kvinnliga språkrör för Miljöpartiet

Information om de olika språkrörskandidaterna

Det finns som du ser flertalet olika kandidater att lägga bets på. Vi har gått djupare på de fem deltagare vi och oddsen tror har störst chans att bli nästa språkrör för partiet. Det ska tilläggas att Miljöpartiets hemsida har ytterligare två språkrörskandidater i Pernilla Stålhammar och Elin Söderberg. Dessa finns dock inte att oddsa på och i ärlighetens namn har de ganska låg chans att vinna. Istället ser det ut att bli Rebecka Le Moine som vinner med Karolina Skog som främsta utmanare. 

Janine Alm Ericson 

Janine Alm Ericson föddes 1973 och är idag bosatt i Alingsås med en lång och spännande karriär bakom sig. Efter att hon studerat Statsvetenskap och Freds- och konfliktkunskap på tre olika orter i Sverige valde hon att starta företag inom taxi. Därefter väntade en praktik för FN där hon volontärarbetare i Kenya. 

Den politiska karriären blev en heltidssyssla 2010 där Janine blev gruppledare och ordförande för partiet i Alingsås. Hon har också haft en anställning som politisk sekreterare på Västragötalandsregionen med ansvar för regionutvecklingsfrågor och kollektivtrafik. 2014 blev Janine invald i riksdagen och sedan 2019 är hon gruppledare, jämställdhets och utrikespolitisk talesperson. Utöver det har Janine många husdjur!

Rebecka Le Moine 

Den stora favoriten till att bli nästa språkrör för Miljöpartiet är Rebecka Le Moine. Hon har länge engagerat sig inom miljöfrågor ideellt och varit styrelseledamot för Skydda skogen och Naturskyddsföreningens Länsförbund. Hon tog sin master i naturvård vid Linköpings universitet där hon gjorde sina examensarbeten med WWF i Indien och Kambodja för att forska på tigrar. 
2017 fick hon ta emot pris av WWF och kungen som Årets Miljöhjälte efter hennes initiativ att fira den biologiska mångfaldens dag i Sverige vilken hon spred genom en hyllad föreläsningsturné. Rebecka har varit med i partiet sedan 2016 och blev språkrör för Gröna Studenter 2018 och idag sitter hon i riksdagen som partiets talesperson inom biologisk mångfald.

Ett spel på Rebecka Le Moine som nästa språkrör för Miljöpartiet dubblar din insats i skrivande stund.

Åsa Lindhagen

1980 föddes Åsa Lindhagen och hennes uppväxt spenderades i Norrtälje. 40-åringen är utbildad civilingenjör i industriell ekonomi vid Linköpings universitet. Fram tills 2014 satt hon i Rädda Barnens styrelse och när examen var färdig blev det anställning som managementkonsult på EY. 

2012 gjorde hon entré för partiet som gruppledare för Miljöpartiet i Stockholms kommunfullmäktige och två år senare till socialborgarråd. Där visade hon stort engagemang i barns rättigheter, människor på flykt, mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat förtryck och våld. Sedan januari är Åsa Lindhagen jämställdhetsminister och utöver hennes politiska karriär har hon också hunnit med att få två barn. 

Läs också: Vem vinner valet 2022?

Karolina Skog

Karolina Skog är den av alla kandidater som har längst erfarenhet inom Miljöpartiet. Hon har sedan 2001 varit aktiv inom såväl Grön Ungdom som Miljöpartiet med bland annat en post som ordförande för partiet i Malmö. 

Hennes magisterexamen är inom humanekologi från Lunds Universitet och hon satt också som kommunpolitiker mellan 2010 - 2016 där hon först var politisk sekreterare och sedan kommunalråd. Idag är Skog riksdagsledamot och ekonomisk politisk talesperson. I tillägg är hon också partiets budgetförhandlare. 

Märta Stenevi

2012 blev Märta Stenevi medlem i Miljöpartiet och sedan dess har utvecklingen inom partiet gått spikrakt uppåt. Efter en karriär inom förlags- och bokbranschen under 15 år ville hon sadla om. Det fanns främst två anledningar till att hon gick med i Miljöpartiet. Hon insåg att de ekonomiska systemet måste bli bättre i grunden om det ska finnas någon som helst chans till ett hållbart samhälle. Det andra handlade om hennes passion för barns ojämlika uppväxtvillkor efter att hon sett hur det får förödande konsekvenser. 

Sedan 2019 är Märta partisekreterare och innan dess spenderade hon tid inom Stenevi region och som vice ordförande i regionstyrelsen i Skåne. Under sin karriär har hon täckt flera områden som till exempel vård, kollektivtrafik och papperslösa barns rättigheter.