En ny spelskandal håller på att rullas ut i svenska basketligan. Flera etablerade spelbolag har hört av sig till svenska basketförbundet och rapporterat om ovanligt stora summor som spelats på ett lag i hösta serien. Nu inleder förbundet en utredning.

Svenska basketligan har flera gånger tidigare drabbats av läggmatcher och nu kan det vara dags igen. Källor till betting.se bekräftar att basketförbundet utreder spelfusk från en match i mitten av november. De har fått in tips från flera spelbolag, oberorende av varandra, att stora summor har placerats på matchvinnare (1-X-2 och 1-2). Basketförbundet försöker nu samla information från andra aktörer och det är ännu okänt om en polisanmälan upprättats.

Södertälje – Luleå pekas ut

Det är matchen mellan Södertälje och Luleå den 14 november som granskas. Stora pengar ska ha satsas på Luleå att vinna matchen och oddsmarknaden visar på enorma oddsändringar. När marknaden öppnade tre dagar innan matchen erbjöds odds så pass högt som 2,98 på att Luleå skulle vinna. Under eftermiddagen den 14 november sjönk oddset till 1,66.

Uppseendeväckande avslutning på matchen

Södertälje inledde övertygade och tog snabbt tag i taktpinnen. Under den första quartern hade man ett tag ledningen med 18 poäng. Under följande quarters hade man en stabil ledningen och i början av den fjärde quarten ledde Södertälje med elva poäng. Under avslutningen av matchen hände något. Södertälje lyckades inte göra en enda poäng under de sista minuterna och Luleå vann tillslut matchen med 88-87.  

Sedan tidigare är det flera svenska bettingoperatörer som valt att inte erbjuda odds på Södertälje basket efter en incident i mars i år.